gepost 20/11/2020

KIJKTIP

Natuurlijk hebt u er al over gelezen!

 

Misschien bent u al een fan van het eerste uur en volgt u 'The Crown' al drie seizoenen. In dat geval hebt u afgeteld naar de start van seizoen 4, vorige zondag. De serie is dan ook fenomenaal, het rijgt prijzen en nominaties aan elkaar. Nog niet gezien? Dat is het einde van de wereld niet, maar u mist wel iets als u houdt van series in de stijl zoals BBC dat kan/kon met haar historische reeksen.

The Crown, verfilmd in opdracht van Netflix, werd gemaakt met ontzaglijk veel (financiële) middelen, het zou de duurste productie zijn die ooit werd gemaakt. Dat toont zich ook, in de styling, de set, de acteurs, gewoonweg in alles. 

 

Het verhaal?

Die van de Windsors. De serie begint wanneer Elizabeth II trouwt met Philip van Griekenland en Denemarken,1947 zijn we dan. Het eerste seizoen gaat over de periode vanaf haar huwelijk tot de overplaatsing van Captain Peter Townsend, de verloofde van haar zuster prinses Margaret, naar Brussel. Het tweede seizoen begint met de periode vanaf de Suezcrisis in 1956 tot de geboorte van prins Edward in 1964. Seizoen 3 gaat over o.a. de Ramp van Aberfan, de de-kolonisatie van Afrika, Prinses Margaret's affaire met tuinman Roddy Llewellyn en introduceert Camilla Parker Bowles. En seizoen 4, dat nu net gestart is, ligt voor iedereen nog vers in het geheugen: de intrede van Diana, het huwelijk van Charles en hoe dat slecht afloopt, de periode onder Thatcher.... 

 

Nog dit.

Seizoen 4 lokt erg verdeelde reacties uit. Tja.... Begin in elk geval met de eerste 3 seizoenen als u nog niets hebt gezien, die zijn schitterend. 

 

seizoen 1

seizoen 2

seizoen 3

seizoen 4

© The New York Times

© Daily Express

© Forge Press

© wion

Wat The Crown zo intrigerend maakt? 

De mix van glammer en glitter van het koningshuis met historische gebeurtenissen in de recente Engelse geschiedenis. Wondermooi in beeld gebracht, sterk vertolkt. Geweldig om naar te kijken, helaas wel maar alleen te bekijken op Netflix. 

 

Geen abonnement op Netflix?

Klop eens aan bij de kinderen, die hebben het gegarandeerd. Leen hun laptop eens op een zondag en doe eens ongeneerd aan bingewatchen, voor een keer. Uren kijkplezier verzekerd. 

 

U vindt het not done of tijdverlies?   Ondertussen strijken mag ook.

gepost 17/11/2020

KIJKTIP

KIJK ONLINE NAAR OPERA IN TIJDEN VAN CORONA 

Bent u een operaliefhebber? 

Altijd al eens naar de opera willen gaan, maar het is er 

nooit/nog niet  van gekomen? 

 

KLIK op onderstaande link   

https://operavision.eu/en/library/%C3%B3peras 

maak uw keuze en geniet vanuit uw zetel 

van de mooiste opvoeringen in de mooiste operahuizen

De barbier van Sevilla - © Klara

gepost 17/11/2020

KIJKTIP 

© vrtnu

Hebt u de aflevering gezien van 'Alleen Elvis blijft bestaan' waarin Thomas Vanderveken praat met ANNE TERESA DE KEERSMAEKER

 

De choreografe en oprichtster van het dansgezelschap Rosas praatte met hem over haar leven aan de hand van film- en televisiefragmenten. 

Van een grote schoonheid. 

 

Bekijk het op VRTnu via de app of hier door te klikken op onderstaande link.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/alleen-elvis-blijft-bestaan/8/alleen-elvis-blijft-bestaan-s8a6-anne-teresa-de-keersmaeker/ 

 

kijktip Lutgarde Van Raemdonck

gepost 01/11/2020

BOEKENMARATHON

Van zondag 1 tot en met woensdag 11 november ontving boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zo'n 300 grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld op een Boekenmarathon. Tom interviewde hen coronaproof over hun nieuwste boek vanuit de lege hallen van Antwerp Expo.

Fictie, wetenschap, kookboeken, young adult, poëzie, bekende namen, debutanten, internationale supersterren... Voor elk wat wils. Namen die geboekt stonden: Stefan Brys, Marc de Bel, Sigrid Nunez, winnaar van de Fintro-prijs Spannende Boek Yves Peirsman, Nicole Krauss, Yotam Ottolenghi, debutant Joost Oomen, Sarah De Vlam over een stukje vergeten geschiedenis, Andy Griffiths vanuit het verre Australië, Santa Montefiori en zelfs Geronimo Stilton komt langs.

 

Bekijk het achteraf via VRT NU

bron: boekenbeurs.be

Op 2 november verneemt u ook wie dit jaar de prijs voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van Vlaanderen en Nederland in ontvangst mag nemen. Tijdens de Boekenbeurs 2020 reikt Boek.be dit jaar opnieuw de Boekenleeuw en Boekenpauw uit.

gepost 28/10/2020

canvas 

WINTERUUR 

Een gast, een tekst, een hond

... méér heeft Wim Helsen niet nodig om zijn pubiek in een paar minuten zacht de nacht in te sturen met een tekst die een bijzondere betekenis heeft, die inspireert of beïnvloedt. Soms ontroerend, soms hilarisch, maar altijd interessant.

Een miniprogramma, ja, maar wel ééntje vol schoonheid en troost. 

 

Van maandag tot donderdag, vlak voor het slapengaan

Op CANVAS of op VRTnu, waar de afleveringen van dit en alle vorige seizoenen opnieuw te bekijken zijn.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/winteruur/6/winteruur-s6a1/ 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.