gepost 14/01/2021

Wat doet in moeilijke en eenzame tijden meer deugd dan mooie en troostende woorden? Poëzie benoemt wat we zelf vaak moeilijk kunnen verwoorden en brengt ons zo bijeen. Geen wonder dus dat het thema van de Poëzieweek dit jaar SAMEN is.

 

LEES MEER

Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels, media, … Iedereen doet mee! Elk jaar staat poëzie centraal tijdens de laatste week van januari.

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgde ervoor de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen.

De campagne van de eerste Gedichtendag in 2000 werd afgetrapt met de verkiezing van het mooiste gedicht. Na een breedgedragen stemcampagne haalde ‘Denkend aan Holland’ van Hendrik Marsman het van onder meer ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff.

Bij elke editie werd aan een dichter gevraagd om 10 gedichten te schrijven die aansloten bij het thema van Gedichtendag. De eerste Gedichtendagbundel werd geschreven door Toon Tellegen. Later volgden onder meer nog Hugo Claus, Tom Lanoye, Remco Campert, Judith Herzberg, Antjie Krog, …

Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk.

Met een bundeling van grote en klein poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Het Poëziegeschenk

Tijdens de Poëzieweek wordt iedereen naar goede gewoonte getrakteerd in de deelnemende boekhandels op het Poëziegeschenk.

Het Poëziegeschenk wordt in 2021 geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi.

Het geschenk wordt vormgegeven door Jelle Jespers.

Het thema is ‘Samen’ en de titel van het Poëziegeschenk 2021 is SAMEN AL T’HOPE.

bron poezieweek.com

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.