HOME > Nieuwsbrief Kerst 2021

Beste davidsfondsvrienden,

 

Maandag 26 december '21, normaal een dag om samen te zingen, intens te genieten van een zuiver kerstgevoel en om elkaar te ontmoeten.

Het lastige virus zorgde ervoor dat we het dit jaar (en ook vorig jaar) niet kunnen en konden doen.

 

Vorige week bracht ik een kerst-cd mee van de bib, "Alles zwijgt nu". In het begeleidend boekje staat zo een passende tekst dat ik besloten heb 

deze tekst vandaag naar jullie te sturen, een beetje als compensatie.

Ik voel er niks van. Vorig jaar ook al niet. Met de tijd werd het minder en minder, en nu voel ik er niks meer van. De gekleurde gloeilampen op de Meir en de witgespoten dennenbomen kunnen daar niets aan veranderen.

Het is wég. 

Het is vanzelf weggegaan. Ik heb niet gezegd: "Nu houd ik het voor bekeken", verre van, want in mijn hart vind ik het een aangrijpend ritueel. Wat is er schoner dan uw hart openzetten voor het nieuwe, warme licht - dat we zo nodig hebben om er ondanks alles nog iets van te maken?'

Wannes Van de Velde

Natuurlijk voelen we het nog wel, want diep in ons hart is het onverwoestbaar. Maar het is niet in de winkelstraten dat we het zullen vinden; we moeten ons richten naar de bron, bij die oude kerstliederen, om daar - misschien - ons hart te kunnen zuiveren.

Want dit, lieve vrienden, zijn onbarmhartige tijden: ge kunt geen vin verroeren of uw ogen, oren, reuk, smaak en tastvermogen worden bekogeld door een onophoudelijke en niets ontziende stroom van geestelijke en lijfelijke vervuiling.

Echter blijkt de mens een verbazingwekkend vermogen te hebben tot het zich kunnen her-inneren van zijn oorspronkelijke toestand van onbevlektheid.

Is het geen mirakel dat we nog in staat zijn tot het aanraken, diep in ons, van dat gevoel van onschuld dat ons ooit allen verenigde, gelijk we elkaar ook in onze onvolmaaktheden overal blijven herkennen?

Immers, we zijn allen geboren in die verre vlakte van ongerepte sneeuw en hervinden ons ook allemaal in hetzelfde spoor van dooi, in vlekken zwart en groen en resten wit, de kleuren van de menselijke onvolmaaktheid.

 

Die nederige, nooit overtroffen oude melodieën hebben het wonderbaalrijke vermogen ons een ogenblik terug te kunnen voeren naar de toestand van kind-zuiverheid, misschien het kostbaarste dat we in de kelders van ons binnenste meedragen."

Koen De Cauter

Davidsfonds Beveren-Zuid wenst jullie alle goeds toe.

Zet misschien een CD op, of zoek op YouTube enkele oude kerstliederen en geniet ervan - samen - met een goed glas wijn.

 

Lutgart

in naam van DF Beveren-Zuid

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.