HOME > Nieuwsbrief november - december 2021

Beste Davidsfondsvrienden,

 

De herfstkleuren verwarmen ons, het houtvuur brandt, de kaarsen flikkeren, een zachte melodie op de achtergrond maakt ons blij. Deze tijd van het jaar geeft ons de ruimte tot verstilling, tot rust, tot stilstaan bij het goede dat het leven ons biedt.

Oktober ligt achter ons, voor Davidsfonds Beveren-Zuid was het een fijne periode. We mochten jullie in grote getale ontmoeten op Vers Geperst. Ook de daaraan gekoppelde fotowedstrijd was een succes, daarom een dikke merci en proficiat aan alle deelnemers.

Ook willen we jullie bedanken voor de vlotte ledenwerving en vooral voor het hernieuwen van jullie lidmaatschap, dank voor het vertrouwen.

Het Groot Dictee, De Schrijfwijzen, kende een beperkte opkomst, maar het was – zoals alle jaren – een fijne ervaring.

De cursus 'Fake news', georganiseerd door Davidsfonds Academie, kon eindelijk afgerond worden. Ik kan nu al verklappen dat de voorjaarscursus, in maart, over de Etrusken zal gaan.

 

Genoeg over wat voorbij is, wat brengt ons de toekomst?

 

In het kader van De Nachten van de Geschiedenis, wandelen we op donderdag 11 november van Fort naar Fort. Hopelijk kunnen we dan genieten van een najaarszonnetje.

Optie 1, het bezoek aan het Fort van Steendorp in de voormiddag en daarna de wandeling via de Schans naar het Fort van Haasdonk, is volzet. Wat betreft optie 2, enkel voor het bezoek aan het fort van Steendorp in de namiddag, zijn nog plaatsen beschikbaar. Wie nog zin heeft om hieraan deel te nemen kan terecht bij Antoine. (T 0475 43 13 42 - antoine.baert01@gmail.com)

 

De door jullie gekozen boeken zijn besteld, half november worden ze bij ons geleverd en op zaterdag 27 november ontmoeten we jullie graag tijdens onze Ophaaldag in de polyzaal te Haasdonk. De boeken liggen dan klaar voor jullie. We maken er een gezellig ontmoetingsmoment van bij een glaasje Cava, een tasje koffie of thee en huisbereid gebak. De uitnodiging volgt later.

 

Deze herfstperiode leent zich uiteraard uitstekend tot lezen. Er wordt dus vlijtig gelezen door onze leesgroepen. Leesgroep ‘M’ ( de leesgroep van het vroeger DF Kallo Melsele) komt op 17 november samen rond het boek ‘Piranesi’ geschreven door Susanna Clarke. De leesgroep Haasdonk komt op 29 november samen rond het boek ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers.

 

Ook dit jaar nemen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van scholen in Haasdonk, Beveren, Melsele, Kallo terug deel aan de Junior Journalist Wedstrijd van het Davidsfonds. Dit jaar is het thema: ‘De wereld na 2030’. Verteller Jan De Maeyer, Meneer Zee, zal op 8 en 12 november het thema inleiden in de beide scholen van Haasdonk. 

Ook de leerlingen van de middelbare scholen van Beveren doen weer mee. We kijken nu al uit naar hun schrijfsels. 

 

En wat een geluk dat we terug kunnen samenkomen om onze klassieke kerstliederen te zingen. Op 26 december organiseren we terug ‘U zijt Wellekome, Vlaanderen zingt kerst’. Dit jaar gaat deze samenzang door in de kerk van Melsele. Her koor Melos, onder leiding van Luc Martens, zal ons begeleiden en ondersteunen. Ook hiervoor volgt de uitnodiging later.

 

Omdat het Corona virus weer in alle hevigheid toeslaat

zien we ons genoodzaakt jullie bij elke activiteit die binnen doorgaat 

te vragen het Covid Safe Ticket te gebruiken.

 

 

Even terug naar het verleden nu. Weet u nog, mei 2019, onze tentoonstelling ‘Meesterschap van ooit; meesterlijk kunnen van nu’ ? Het project dat samen met de inzet van velen tot een prachtige creatie leidde en waar we terecht fier op waren en nog steeds zijn.

Welnu, onze tentoonstelling is genomineerd voor de Wase Erfgoedprijs 2021. 

 

De Wase Erfgoedprijs wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt aan cultureel erfgoed en onroerend erfgoed. Voor 2021 ligt de focus op het eerste, cultureel erfgoed. Alle projecten die gesteund werden in de periode 2019 en 2020 komen ervoor in aanmerking, dus ook het onze. 

Er worden drie laureaten bekroond, met één hoofdwinnaar. De projecten worden beoordeeld door een jury op basis van hun verdienste, voorbeeldfunctie, het vernieuwend karakter en maatschappelijke relevantie. Op zaterdag 27 november weten we of we bij de laureaten zijn.

MAAR er wordt ook een publieksprijs uitgedeeld! Hebt u fijne herinneringen aan Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu en vindt u dat we alvast voor die publieksprijs in aanmerking komen, dan kunnen jullie ons steunen door voor ons te stemmen!

Alle informatie hierover vinden jullie op  www.waseerfgoedprijs.be  Alvast bedankt hiervoor!

 

Even terugspoelen naar de tentoonstelling en de dagen van mei 2019?

LEES er HIER over of BEKIJK het HIER nog een keer!

 

Dan wil ik nog even reclame maken voor een activiteit die georganiseerd wordt door onze buurafdeling Kruibeke: VEERLE MALSCHAERT “JE SUIS PIPPI”, TRY-OUT van haar NIEUWE COMEDY SHOW op vrijdag 19 /11/21 om 20 uur, Ontmoetingszaal Argex , Prijs €10. Info en inschrijven bij isolde.coens@gmail.com

 

Tot slot nog dit, gisteren zag ik Paul Verhaeghe op het boekenprogramma van TV EEN. Hij schreef een boek over de evolutie binnen menselijke relaties, dit gedurende de laatste 40 jaar. Zijn conclusie? De tijd van het individualisme ligt achter ons, de mensen hebben grote nood aan verbondenheid, verbinding, samen zijn, delen met elkaar.

Ik hoop dat wij, Davidsfonds Beveren-Zuid, ons steentje kunnen bijdragen en zo een rimpeling kunnen veroorzaken van vriendschap en warmte.

 

Ik wens jullie een herfst vol warmte, licht en gedeelde schoonheid.

En hopelijk tot gauw,

 

Lutgart Van Raemdonck

In naam van onze bestuursploeg

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.