"Kerstmis is een toverstaf die over de wereld zwaait. 

We kijken van 'in ons kot' door het raam en hebben uitzicht op al het goede in alle harten daarbuiten. 

Laten we dat vieren, zodat de ander dat kan voelen.

 

Bart Stouten 

in De Morgen 01/12/2020

gepost 10/12/2020

Kerst 2020

Anders dan anders zal het zijn, nu we elkaar niet in de armen kunnen sluiten en in kleine bubbels moeten vieren. We kunnen ons verliezen in nostalgie en treuren om wat niet kan of mag, geen mens wordt daar beter van. 

'Houden van. Kerstmis is het substantief daarvan', schreef Bart Stouten in dezelfde column waaruit hierboven al werd geput. Feesten begint in het hart, daar verandert corona niets aan.

Laten we dus maar genieten van wat wel kan en ons opmaken voor oud en nieuw. Het huis extra warm aankleden. Zorgen voor geur van kerst. Lichtjes overal. Tijd maken voor lieve kerst-en nieuwjaarswensen, handgeschreven misschien, lekker ouderwets. En ze tijdig de deur uitkrijgen deze keer. Geen stress, geen gehaast. Gewoon terug naar de essentie, dat waar kerst over gaat: geborgenheid, genieten van elkaar, zorgen voor elkaar. Simpel. Gewoon. Meer moet dat niet zijn. 

Kleine moeite, groot effect

© pinterest

De magie van maretak 

Al in de tijd van Kelten en Germanen werden magische krachten toegeschreven aan maretak. Het stond symbool voor levenskracht, het gaf bescherming, liefde, geluk, vruchtbaarheid, gezondheid. De maretak beschermde tegen ziektes en weerde kwaad, zo geloofde men. 

Nog een gebruik dat stamt uit de tijd van de Kelten is het kussen onder de maretak. Dat gebruik is nauw gelinkt aan de Noorse mythe die verteld werd rond de maretak. Er zijn verschillende versies in omloop, maar deze spreekt het meest tot de verbeelding.

Baldr, de god van licht en lente, had een droom waarin hij stierf. Dat baarde zijn moeder Frigga, godin van liefde en schoonheid, grote zorgen. Ze smeekte de vier natuurelementen water, vuur, aarde en lucht om haar zoon te sparen. Ze had de maretak echter over het hoofd gezien en Loki, de god van het kwaad én Balders vijand, kwam dat te weten. Hij maakte een pijl van maretak en liet Balder hiermee doden. Frigga smeekte tevergeefs om haar zoon uit de onderwereld vrij te laten, haar droefheid was groot. En kijk, ook de natuur rouwde mee. De aarde werd drie dagen donker en er viel onophoudelijk regen uit de hemel. Maretak zag het en was bedroefd dat het net door een van haar takken was dat het licht en de lente werden gedood,  ook al gebeurde dat buiten haar wil om. Daarom beloofde ze voortaan dat al wie onder haar takken zou gaan staan en er gekust werd, vervuld zou worden van liefde. Dat ontroerde Frigga zo zeer dat ze ervan moest huilen. Haar tranen stolden als witte, glanzende besjes. 

bron Bloesem & Braam

 

En zo komt het dat in de Engelse en Canadese traditie de 'mistletoe' nog altijd in huis gehaald wordt om er liefde, vriendschap en geluk te brengen. Wie door zijn geliefde onder de maretak gekust wordt, weet dat die liefde voor eeuwig zal duren. 

 

Let dus op met wie u onder de maretak staat. 

Een onvergetelijk warm kerstfeest gewenst!

Kerstwensen van en voor iedereen

We bieden u de website aan om uw kerst-en nieuwjaarswensen over te maken aan alle leden van Davidsfonds Beveren-Zuid en bij uitbreiding aan alle mensen die al dan niet toevallig hier op de website belanden.  

Hoe meer wensen, hoe meer vreugd, hoe meer deugd. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bieke&John Adams
10 maanden geleden

Wij hebben zoveel knuffels opgespaard dat wij er enkele doorsturen -om afscheid te nemen van 2020 -naar familie en vrienden die we gemist hebben !!
Onze kerstwensen voor 2021:moge volgend jaar ons toelaten elkaar weer te zien en geniet van de dagen die komen maar geniet nog het meest van elkaar!!

Bieke en John

Hugo en Kris Visser
10 maanden geleden

Mogen wij iedereen een omarmende kerst wensen.
Hugo en Kris

Antoine Baert
een jaar geleden

Antoine en Marleen Baert-Van Raemdonck
Wij wensen iedereen vreugdevolle en warme kerstdagen toe.

Antoine & Marleen

Joske en Paul Vercruyssen-Du Jardin
een jaar geleden

Van harte een warme kerst voor u allen. Joske en Paul

AFTELLEN NAAR KERST 

© Museum Mayer Van den Berg

Bij het aftellen naar kerst hoort een adventskalender. Die van het museum Mayer Van den Berg is hemels. Omdat er een bijzondere kerst voor de deur staat, wil ook het museum graag zorgen voor wat extra warmte en verbondenheid. Met hun adventskalender zetten ze 24 prachtige kunstwerken uit hun collectie in de kijker, en hoe!

'Het is een pareltje om in kerststemming te komen. Er zijn al enkele dagen van december voorbij maar het voordeel is dat je nu verschillende deurtjes na elkaar kan openen. Tracteer uzelf op fijne momenten.', lieten Kris en Hugo Visser - Noteboom weten. 

Ontdek het snel! KLIK HIER 

Hebt u ook graag een vleugje muziek? We maakten u al eerder attent op de digitale, muzikale adventskalender van de studenten van Pieter Vandeveire, leraar gamba, en diens leerlingen. 

Door corona zien ze alle kerstconcerten afgelast. Om die leegte een beetje op te vullen, posten ze elke dag van de advent een video met muziek en een verhaal te posten. Het resulteerde in een SCHITTERENDE muzikale online adventskalender. Een suggestie van Jean en Jenny Humblet.

Veel luisterplezier! KLIK HIER

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.