gepost 24/03/2021

In de kilte van de lentemorgen, in haast nog breekbaar licht, zegt alles buiten:

Vertrouw. Er is meer dan je ziet. 

Een weergaloos gedicht van duizendvoudig leven. 

naar Kris Gelaude  

PASEN 2021

Eerst de dagen van verstilling 

Ich will hier bei dir stehen; 
verachte mich doch nicht! 
Von dir will ich nicht gehen, 
wenn dir dein Herze bricht. 
Wenn dein Herz wird erblassen 
im letzten Todesstoss, 
alsdenn will ich dich fassen 
in meinen Arm und Schoss.

Laat, in uw laatste lijden, 
uw dodelijk verdriet,
mij staan, Heer, aan uw zijde,
versmaad mijn liefde niet. 
O God van mijn erbarmen, 
valt over U de dood, 
ik neem U in mijn armen,
ik berg U in mijn schoot.

uit de Matthäus-Passion

Omdat we de Goede Week niet over het hoofd willen zien,

traditioneel dagen van verstilling, met een eigen kleur

 

Omdat niemand de tragiek, de onrust, de vertwijfeling, het verraad, de pijn, de onmacht, de wanhoop,

alles wat er in die laatste uren omgaat, zo overweldigend en overrompelend verklankt

als Bach in de Matthäus-Passion

 

Omdat de muziek raakt, ontroert, inspireert, troost, stil maakt,

muziekkenner of niet, gelovig of niet, kerkganger of niet (meer)

 

Omdat het verweven is met deze dagen

 deze uitvoering van de Matthäus-Passion.

van de Nederlandse Bachvereniging.

 

De Matthäus-Passion vertelt het verhaal van Jezus'laatste dagen. Bach en Picander, de tekstdichter, bleven erg dicht bij het evangelieverhaal zoals de evangelist Matteüs het optekende.

Net als in het evangelieverhaal herken je de verschillende rollen (de verteller, Jezus, Petrus, Pilatus, het volk....), neergezet door zangers en koor, die met elkaar in dialoog gaan.

De webpagina vermeldt ook alle  'Matthäus-basics', vormelijk en inhoudelijk.

All of Bach, Bach for all, een indrukwekkend project 

In het seizoen 2021-2022 viert de Bachvereniging zijn 100e verjaardag. Met het oog op die viering en vanuit hun missie om de muziek van Bach aan zoveel mogelijk mensen aan te reiken, ontstond het project 'All of Bach': Bachs muziek toegankelijk maken voor iedereen, Bach for all.

Alle werken van Johann Sebastian Bach die ze uitvoeren, nemen ze op in beeld en geluid en maken ze via hun website en youtube.com/bach gratis toegankelijk voor een miljoenenpubliek over de hele wereld. Zo kan iedereen - met de mooiste opnames in de hoogste kwaliteit - genieten van de muziek van Bach.

Naarden en de Matthäus-Passion

Veel meer dan hier bij ons kent Nederland een lange traditie met de Matthäus-Passion, het is er immens populair. Overal, in talloze kerken, wordt het in de aanloop naar de Goede Week, uitgevoerd. Ook in De Grote Kerk van Naarden is dat het geval, maar er is meer aan de hand.

De uitvoering daar wordt beschouwd als de 'Moeder der Matthäussen'. Die kerk blijkt een plek te zijn om 'u' tegen te zeggen, een plek met geschiedenis, eeuwenlang. Een plek die cultuur hoog in het vaandel draagt. Een bezoek aan hun website spreekt boekdelen. 

In 1921 werd de Matthäus-Passion er voor het eerst uitgevoerd 'zoals Bach het zou hebben bedoeld'. De initiatiefnemer is Johan Schoonderbeek, de oprichter van de Bachvereniging. Vanaf dan vullen de ontroerende klanken van het Mattheüsverhaal er elk jaar rond Pasen de kerk. 

LEES MEER over de band tussen Naarden en Bach.

De Johannes Passion 

Door corona is De Grote Kerk in Naarden gesloten. Op Goede Vrijdag 2 april om 19.20 op NPO2 wordt de Johannes Passion,  uitgevoerd door de Bachvereniging, wel uitgezonden vanuit de kerk.

LEES MEER over die uitvoering.

 

Laat u ontroeren, laat het u hoopvol stemmen.

Waar liefde is, is leven. Altijd. 

Hamme, Naarden achterna

CANTORIBUS HAMME - PALMZONDAG 28 MAART 2021 

Contratenor Andreas Scholl

15u00 live in de Sint-Pietersbandenkerk 

Cantoribus Hamme staat oorspronkelijk voor 2 koren uit Hamme die in 2017 voor de eerste keer de Mattheuspassie hebben uitgevoerd in de Sint-Pietersbandenkerk met de medewerking van uitmuntende muzikanten en getalenteerde solisten. Het is hun bedoeling en ambitie om de uitvoering elk jaar op Palmzondag te herhalen. 

LEES HIER meer 

En dan alle registers open

Klokken die beieren. Paaseieren, behoedzaam neergelegd, klaar om te worden gevonden.

Fel voorjaarsgroen. Bottende takken. Een tafel, feestelijk gedekt. Een glas en samen klinken. Samen zijn en blij.

 

Meer moet dat niet zijn. 

Over narcissen en Narcissus

Narcis Salomé

Narcis Segovia

Narcis Marieke

Narcis Bridal Crown

Narcis Jack Snipe

Ze bestaan in ontelbare vormen, diverse soorten en vele tinten wit en geel. 85 soorten telt men en ruim 10.000 cultivars. Kenmerkend is hun buitenste krans van bloemblaadjes en de trompetvormige kroon in het hart van de bloem. Van februari tot mei sieren ze tuinen. Zijn ze uitgebloeid? Knip dan de bloemstelen af, maar laat de rest ongemoeid. Zo voedt de bol zich voor de bloei in het volgende jaar. Ze gedijen in de zon of halfschaduw en de bollen gaan bij voorkeur de grond in eind september-begin oktober. Narcissen vermeerderen zich zonder probleem. Als je de bollen uitgraaft en de broedbollen (de nevenbolletjes naast de oorspronkelijke bol) loshaalt en opnieuw poot, leveren die de volgende lente nieuwe bloemen.

Hoe dan ook, wat zijn hun vrolijke bloemen welkom na de winter! Bloeien de narcissen? Dan begint het voorjaar echt. 

 

De narcis en de mythe

 

In de naam 'narcis' klinkt 'Narcissus' door, de knappe jongeman uit de Griekse mythologie, die leefde voor de jacht. Velen werden op hem verliefd, hij wees ze allen af. Dat gebeurde met de nimf Echo. Die was ooit zo praatziek dat de godin Hera erop afknapte en Echo vervloekte. Ze zou nooit meer zelf het woord kunnen nemen, maar alleen anderen kunnen napraten. Echo was hopeloos verliefd op Narcissus, die haar afwees. De nimf was hier zo verdrietig door dat ze zich terugtrok in het bos, zichzelf verwaarloosde en alleen nog in grotten leefde. Ze kwijnde weg tot alleen haar stem overbleef. 

Er was ook de trotse Ameinias, die hem tevergeefs probeerde te verleiden. Teleurgesteld en boos zon ze op wraak. In een gebed aan de goden vroeg ze Narcissus te laten voelen hoe het was als je liefde onbeantwoord bleef. En zo geschiede. Op een dag zag Narcissus zijn spiegelbeeld in het water, hij werd er op slag verliefd op. Hij dacht dat het een mooie geest was die in het water leefde. Hij wou het kussen, omarmen maar telkens als hij daar pogingen toe deed, vervaagde het beeld, tot het wateroppervlak weer glad en rustig werd en het spel opnieuw begon. Wat Narcissus ook deed, zijn kussen en liefde bleven onbeantwoord. Dag na dag zat hij aan de waterkant, terwijl hij zijn eigen spiegelbeeld aanbad, zonder dat hij dat zelf besefte. Hij ging tenonder aan die onbeantwoorde liefde, takelde af, verloor zijn kleur en zijn schoonheid en kwijnde weg tot hij stierf. De waternimfen rouwden om hem maar vonden zijn lichaam niet, wel een bloem, geel van binnen, en omringd met witte blaadjes, die nu nog steeds herinnert aan Narcissus. 

 

Narcissen, ze horen bij de paastafel en het paasontbijt of de paasbrunch.

Pure vreugde en lentegeluk stralen ze uit. 

Een ei hoort er ook bij

KLEINE MOEITE, GROOT EFFECT 

© Pinterest

Ondanks alle coronabeperkingen,

toch een blij en vrolijk Paasfeest gewenst!

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.