HOME > DAVIDSFONDS BEVEREN-ZUID > VOORBIJE WERKJAREN > SEIZOEN 2020-2021 > De Nachten van de Geschiedenis 2021

gepost 01/02/2021

De Nachten van de Geschiedenis 2021

NACHTEN VAN DE GESCHIEDENIS

In de week van 8 - 14 maart 2021 organiseert Davidsfonds de jaarlijkse  'Nachten van de geschiedenis. 

Traditioneel wordt dan onze geschiedenis in de kijker geplaatst met talrijke lezingen, rondleidingen en andere activiteiten, overal in Vlaanderen en Brussel. 

Omdat de realiteit er ons toe dwingt, beseffen we, helaas en nagenoeg met zekerheid, dat het LIVE organiseren van een evenement of lezing er zelfs op dat moment nog niet in zal zitten.

En dus...

verkennen we andere mogelijkheden. 

SCHATTEN EN PARELS VAN BIJ ONS

Het jaarthema is 'schatten', iets van waarde dus en bijgevolg ook 'persoonlijk'. Wat voor de ene een schat is, hoeft het niet te zijn voor een ander. Schatten worden vaak goed beschermd, met opzet, net omdat ze zo waardevol zijn.  Ze zijn dan vaak ook maar met  mondjesmaat te bezichtigen. Een schat kan goed verstopt zijn, alleen bedoeld voor wie hem naar waarde schat. Schatten laten zich soms - onverwacht, onvermoed - vlak voor onze neus vinden: weinig bekende parels, sublieme natuurplekjes, een detail aan een gebouw, een machtig uitzicht, een verhaal dat het verdient om verteld te worden, lokaal erfgoed dat van onschatbare waarde is, of ...waarom niet, schatten van mensen. 

 

GAAT U MEE OP SCHATTENJACHT? 

Maak een foto van iets wat u als een schat of een parel beschouwt in uw (en dus ook onze) directe omgeving. Schrijf er een korte begeleidende tekst bij en stuur ons de foto en tekst via onze website of via mail naar beveren-zuid@davidsfonds.net of naar lvanraemdonck@hotmail.com.

Alle inzendingen worden op onze website geplaatstWe verzamelen alles wat ons doorgestuurd wordt en hopen er volgend werkjaar mee aan de slag te kunnen gaan. (Een wandeling langs, een bundeling maken van, een geleid bezoek aan.......) 

Op deze manier hopen we hoe dan ook een inkijk te krijgen in de schatten uit onze eigen regio en kunnen we dit delen en later - op een of andere manier - beleven met elkaar.

 

U KAN IETS WINNEN

Uit alle inzendingen loten we een winnaar uit.  Die ontvangt het boek ''Beveren, Heerlijk land aan de Schelde'. Het boek is prachtig vorm gegeven en uitgegeven bij LANNOO en 338 pagina's dik. Zes auteurs brachten dit project tot een goed einde.

 

Beveren - Heerlijk land aan de Schelde

 

Historisch overzicht van één van de grootste gemeentes van België.

 

In Beveren - Heerlijk land aan de Schelde wordt de rijke geschiedenis van één van de grootste gemeentes van België geschetst, van de prehistorie tot vandaag, met aandacht voor de geografische, economische, sociale, culturele en historische aspecten van de acht deelgemeentes en de fusiegemeente Beveren.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met historische kaarten en documenten, archieffoto's, luchtbeelden en hedendaagse fotografie van Beveren, Melsele, Haasdonk, Vrasene, Kieldrecht, Verrebroek, Kallo en Doel.

 

ZOEKT U MEE? DOET U MEE? 

Wij rekenen op u!

Mail uw foto met tekst naar de website  beveren-zuid@davidsfonds.net  of naar Lutgart lvanraemdonck@hotmail.com

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.