HOME > DAVIDSFONDS BEVEREN-ZUID > VOORBIJE WERKJAREN > SEIZOEN 2020-2021 > Davidsfonds Academie - cursusreeks

DAVIDSFONDS ACADEMIE - CURSUSREEKS

FAKE NEWS EN WAARHEID SPREKEN - DE POLITIEK DOORGELICHT    

Door de strengere coronamaatregelen die ingang vonden vanaf zondagnacht 01/11/2020 werden de cursussen en evenementen van Davidsfonds Academie, tot 1 december, AFGELAST of OPGESCHORT

Dat laatste was dus aan de orde voor de laatste sessie van de cursusreeks 'Fake news en waarheid spreken - de politiek doorgelicht', die gepland stond voor 12 november 2020.

De organisatoren hebben alle deelnemers persoonlijk verwittigd. 

Van de Grieken tot Karl Popper... nepnieuws en alternatieve feiten hebben altijd bestaan binnen de politiek, of het nu om democratie, demagogie of autoritaire politiek gaat. 


Verschillende filosofen benadrukken het verband tussen waarheid spreken en democratie. Volgens Karl Popper is de vrije discussie van de burgers essentieel: het zoeken naar de waarheid behoedt voor zowel dogmatisme als relativisme. Volgens Michel Foucault is waarheid spreken de kern van de democratie. Hij bestudeert die parrèsia in het klassieke Griekenland. Democratische instellingen en wetten waarborgen er het vrije spreken van burgers. Hebben we van de Grieken iets te leren?


In de cursus toetste prof.em. Rob Devos het spreken van de waarheid aan de hedendaagse politiek. Fenomenen als 'fake news' en ‘alternatieve feiten’ zijn vandaag geen randfenomenen meer: ze wijzen op een bedreiging van de democratie door demagogie. Wat zijn de belangrijkste karaktertrekken van autoritaire politiek? Vanwaar hun succes? Hoe kunnen we verzet bieden?

 

U kon het ontdekken in deze cursus.

 

Prof. Rob Devos is emeritus van de KU Leuven. Hij doceerde ethiek, politieke filosofie en cultuurfilosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Hij publiceerde over Hegel, Althusser en Foucault. Zijn laatste boek is  'Waarheid spreken in politiek, onderwijs en vriendschap. Michel Foucault over parrèsia' (Uitgeverij Garant).

De aftrap

42 mensen schreven zich in voor deze cursus. Door de coronamaatregelen verhuisde de locatie van het CC Ter Vesten (waar de cursus doorgaans doorgaat) naar de Sint-Martinuskerk op de Grote Markt in Beveren.

Die switch viel goed mee. Door de grote ruimte konden de veilige afstanden worden gewaarborgd. De professor deed het goed, zijn discours was helder én interessant. 

praktische info

WANNEER donderdagen 15, 22, 29 okt. en 12 nov. 2020, telkens van 14 tot 16 uur

WAAR Sint-Martinuskerk (Grote Markt, Beveren)

INFO 03 775 69 04 (Alex Claus) en op 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

PRIJS € 64.00 Cursus (digitale syllabus inbegrepen)

           € 56.00 Cursus met Davidsfonds Cultuurkaart (digitale syllabus inbegrepen)

INSCHRIJVEN via https://www.davidsfonds.be/academie/course/detail.phtml?id=1851 of bel Alex Claus

ORGANISATIE  Davidsfonds Nationaal i.s.m. Davidsfonds Beveren-Zuid

BELANGRIJK Indien deze cursus geannuleerd dient te worden wegens nieuwe overheidsmaatregelen, wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.