HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > Nieuwjaarsconcert Wenen 2021

Nieuwjaarsconcert Wenen 2021

'Het nieuwjaarsconcert vanuit de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein, het hoort evenzeer bij nieuwjaarsdag als de drie zoenen met gelukwensen, de nieuwjaarsbrief van het petekind of de licht grommende kater na een zware feestnacht.'

VRTnu

 

Hebt u ook gekeken? Genoten? 

Zolang ik me kan herinneren was het een familiale traditie om samen naar het nieuwjaarsconcert te kijken.  Op nieuwjaarsdag waanden we ons even in Wenen. Het eurovisiedeuntje was de poort naar een wereld waar wij vanop afstand even van mochten proeven. Er werd gekeken, geluisterd, meegeneuried, meegewiegd bij "An der schönen blauen Donau" van Johann Strauss Jr.  Bij de Radetzkymars klapten we steevast mee met het publiek. 

 

Strauss en co

Beroemd en overbekend zijn ze, de lichtklassieke Weense melodieën uit de Straussdynastie en hun tijdgenoten. Bruisend ook en onweerstaanbaar, walsend. Het is een lieve lust om ze vertolkt te horen door een van de beroemdste orkesten ter wereld.

Het eerste nieuwjaarsconcert in de vorm zoals we die nu kennen, dateert van1939. Het is een blijver geworden. Het aanzien van het concert groeide, net als de belangstelling ervoor. Elk jaar opnieuw is het een feestelijk schouwspel vol bloemenweelde, pracht en praal. 

 

De Wiener Philharmoniker

De Wiener Philharmoniker is een 'huis met faam', de absolute wereldtop. Deel uitmaken van het orkest is 'het van het' voor muzikanten, alleen de allerbesten maken kans om aangenomen te worden. De harpiste van het orkest is Belgisch, een Limburgse, en voorlopig de enige landgenote die het haalde in de audities. Ze speelt er ondertussen al 10 jaar.

Het orkest bestaat al sinds 1842 en is in feite het orkest van de Weense Staatsopera. Doorgaans spelen ze in de operabak. Het nieuwjaarsconcert is een extraatje voor hen. Het is niet alleen een groot promogebeuren voor het orkest en voor het staatsballet (dat ook altijd van de partij is), maar ook voor de stad Wenen en voor Oostenrijk is het één grote reclamespot. 

 

De dirigent, de absolute vedette.

De Wiener Philharmoniker werd 25 jaar lang gedirigeerd door de Oostenrijkse Willi Boskovski, maar na hem kwam er geen vaste chef meer. Elk jaar opnieuw vragen ze iemand. Het is een eer om gevraagd te worden, weigeren is not done. Als het klikt tussen chef en orkest en de chef zich bewijst als een vaste waarde in de wereld van de klassieke muziek, wordt hij meermaals gevraagd.

© Terry Linke

Dat is zeker het geval met de dirigent van de editie 2021, Riccardo Muti, die inmiddels 80 wordt én een bijzonder charismatisch iemand is.

Muti en de Philharmoniker hebben een band die al 50 jaar meegaat, hij dirigeerde ongeveer 550 van hun concerten. 2021 is zijn 6e nieuwjaarsconcert, nadat hij er ook de leiding over had in 1993, 1997, 2000, 2004 and 2018.

Op de website van de Wiener Philharmoniker kan u meer lezen over de samenwerking met Muti,  en kan u ook doorklikken naar diens eigen website. 

 

Het Wiener Musikverein

Het Wiener Musikverein, het concertgebouw waarin elk jaar 2000 (!)  muziekliefhebbers op 1 januari verzamelen, is wereldvermaard,  doordesemd van pracht en praal (pompeus zelfs volgens sommigen) en meer dan de moeite waard om te bezoeken.  

Elitair? 

Het concert LIVE bijwonen is (helaas) niet voor iedereen weggelegd, de vraag naar tickets is enorm. Vanaf februari kunnen die online in de webshop van het orkest besteld worden voor het concert van het jaar daarop. Duizenden en duizenden mensen proberen dat. In maart is er een loting en zijn de gelukkigen bekend.

Prijzen variëren van 30 euro voor het slechtste plaatsje tot 1.200 euro voor een zitje op de parterre. In sommige bureaus en op de 'zwarte markt' echter worden last-minute altijd nog tickets aangeboden voor waanzinnige prijzen die - afhankelijk van het zitje - kunnen oplopen tot 6.000 euro! Ze gaan blijkbaar vlot van de hand. 

Elitair? Ja dus. Gelukkig is er de LIVE-uitzending die het concert in het bereik brengt van velen. 

Het concert en corona

Ook grote tradities als het jaarlijkse nieuwjaarsconcert moeten buigen voor het virus en de maatregelen daaromtrent. Net zoals alles in het voorbije jaar, droeg ook deze concerteditie een coronastempel. 

Het concert was overheerlijk, zoals altijd, maar het oogde ongebruikelijk. De lege zaal sprak boekdelen, het publiek ontbrak. Het was een vreemde ervaring toen het na elke melodie volledig stil bleef. Tot er op het einde van het eerste deel plots het online applaus klonk uit 7000 huiskamers, verspreid over de hele wereld. Het was ontroerend en hartverwarmend en een knap staaltje van wat technologie anno 2021 vermag. De orkestleden waren zichtbaar aangedaan. 

Boodschap voor de wereld 

Traditioneel spreekt de dirigent aan het einde van het concert een nieuwjaarsgroet uit. Deze nieuwjaarsspeech was in elk geval beklijvend. Muti brak een lans voor alle musici, het belang van muziek en cultuur, ook en vooral in coronatijden. Muziek is geen entertainment, stelde hij, het is geen beroep, het is een missie. 

'Cultuur is een missie. Het brengt vreugde, het houdt ons gezond.'

 

klonk het in zijn betoog. Hij hield beleidsmakers voor om cultuur in coronatijden niet aan banden te leggen, maar het juist te versterken en om het belang van muziek voor de geestelijke gezondheid van mensen niet te veronachtzamen. 

 

Nu nog hopen dat ook onze beleidsmakers die boodschap gehoord hebben. 

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.