HOME > AANBEVOLEN > Doen 

WAT DOET U? 

KOKEN, FIETSEN, WANDELEN, SCHRIJVEN, LEZING BIJWONEN, TUINIEREN, PUZZELEN, EEN ONLINE LEZING VOLGEN,....

Hoe vult u de dagen? Stuur het ons toe, misschien kan het ook anderen inspireren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

IETS VOOR U? 

08/01/2022

'100 goede voornemens waar je niet moe van wordt'

Een nieuw jaar, een nieuwe start, een nieuwe lei... Daar horen blijkbaar vaak ook veel goede voornemens bij. Het doet glimlachen. Hoe goed de bedoeling ook is, slechts een minderheid lost die voornemens ook effectief in. Zo bleek uit een wetenschappelijke studie van de universiteit van Scranton in 1988 dat slechts 19% van de deelnemers die voornemens hadden waargemaakt.  Geef toe, dat is niet veel.

Verbaast het u dat het er toch nog zoveel zijn? In het laatste geval zegt het waarschijnlijk iets over uw ervaring en het lot dat goede voornemens bij u beschoren zijn. 

De Engelse krant The Guardian lijstte n.a.v. het nieuwe jaar alvast 100 voornemens op die wél haalbaar zijn. Journaliste Inge Schelstraete van De Standaard vertaalde ze en publiceerde het lijstje integraal in de krant (DS, donderdag 06/01/2022). 

'Het hoeft niet, maar denk er eens over na', klinkt het. Ze waarschuwt ook dat sommige tips erg 'Brits' klinken, in dat geval haalt u uw schouders maar eens op. De meeste tips evenwel zijn erg universeel en.... haalbaar zonder er al te veel moeite voor te moeten doen. Er 'moet uiteraard niets. Wat u zoekt, zijn tips waar u niet moe van wordt, waar u om kunt (glim)lachen, en die niet de pretentie hebben te weten wat u gelukkig maakt. (..) Onthou dat wat voor u werkt niet noodzakelijk fijn is voor iemand anders, maar dat u ... vast nog honderd dingen kunt bedenken.' 

 

Zullen we er ons dan toch maar aan wagen?

We publiceren de hele lijst hier mondjesmaat, om de paar dagen een tip,

zodat u tijd hebt om uit te vissen of iets werkt of niet.

Succes. 

 

TIP 3: De rij achter het volste winkelkarretje gaat altijd snelst. (Betalen en inpakken duurt langer dan je denkt)

TIP 2: Twijfel je over een aankoop? Wacht 72 uur voor je beslist.

TIP 1: Sport op maandagavond (er gebeurt toch nooit iets leuks op maandag). 

 

© Inge Schelstraete, Beter leven zonder al te veel moeite. 100 tips voor het nieuwe jaar waar u gegarandeerd geen jeuk van krijgt. (De Standaard donderdag 6 januari 2022)

05/12/2021

WinterFloridylle, betoverend licht in de Plantentuin 
Tussen 8 december 2021 en 10 januari 2022, tijdens de koudste dagen van het jaar, verandert de Plantentuin in een magisch sprookjesbos. Lichtfestival WinterFloridylle neemt je mee op een tocht van 3,5 km langs prachtige lichtinstallaties. We verlichten de lange winteravonden met lichtinstallaties die speciaal voor deze gelegenheid zijn ontworpen én gecreëerd door het creatieve team van de Plantentuin. Kom mee genieten van winterse lichtpracht en betoverende geluiden. Piet Goddaer componeert alle muziek voor deze editie van WinterFloridylle en dompelt je met zijn immersive sound installatie onder in een sensationele muzikale ervaring.

 • 20 unieke lichtinstallaties, geïnspireerd door de wonderlijke plantenwereld
 • immersive sound installatie 
 • muziek speciaal gecomponeerd voor WinterFloridylle door Piet Goddaer
 • Winterdorp
 • veilig outdoor evenement met Covid Safe Ticket en mondmasker 

Ben je Vriend van de Plantentuin? Dan krijg je korting op je toegangstickets. 

Reserveer nu je tickets

06/11/2021

Op naar Damme voor het winterkunstenfestival en de daaraan gelinkte poëzieroute

NIEMAND IS EEN EILAND

Vanaf 24 september t.e.m. 12 december 2021

telkens van woensdag tot zondag tussen 12u en 18u

 

Kunstenfestival Damme presenteert elk jaar verzamelde verhalen. De kracht van het woord en de macht van het beeld spelen de hoofdrollen. Met een combinatie van onder andere literatuur, poëzie, beeldende kunst, fotografie, filosofie, erfgoed, natuur
en gastronomie brengt Kunstenfestival Damme een belevingsfestival voor jong en oud. Damme geeft je zo graag tijd voor onthaasting, ontdekking en ontmoeting.

 

GGG#9

24 september 2021 t.e.m. 20 maart 2022

 

 

Stichting IJsberg presenteert sinds jaren het literaire cross-over project ‘GGG’: Geschreven, Getekend en Gedrukt’. Schrijvers, dichters, illustratoren en beeldende kunstenaars werken samen en bevruchten elkaar met hun werk. Finaal mondt die samenwerking uit in een gedrukte en/of  tentoongestelde vorm waar dikwijls ook een lezing, open atelier of performance bij Stichting IJsberg aan verbonden is.

De GGG-route langs de Damse Vestingen maakt deel uit van dit project. In de nazomer en de vroege lente wisselt de inhoudelijke presentatie. Momenteel kan je op tien plekken langs deze route presentaties vinden van een samenwerking tussen dichters en beeldenmakers. Deze keer kadert onze GGG-route in het thema ‘Niemand is een eiland’ van het Kunstenfestival Damme. Tien gedichten, geschreven en geselecteerd door Bart Moeyaert, werden voorzien van illustraties gemaakt door tien verschillende illustratoren. Daarnaast zijn ze ook te beluisteren in onze luisterhoorns (in IJsberg en bij de kerk) en in de telefooncellen van ‘Dichter aan de lijn’ (in de Zustertuin naast IJsberg)

gepost 12/03/2021

5x fietsen langs kunst en architectuur

Nu het voorjaar echt losbreekt, de paasvakantie wenkt en zonnige dagen meer en meer van de partij zijn, lokt de fiets. Uit in Vlaanderen bundelde (klik hier) 5 fietstochten langs kunst en architectuur

 • Klara en Vlaanderen Vakantieland nemen je op de fiets mee langs bijzondere architectuur en hedendaagse kunst in open lucht, met Kunst op de Kaart, vijf verschillende routes, een per provincie
 • In Watou wacht een gedichtenroute van ongev. 35 km
 • Fiets doorheen de fruitstreek in Borgloon
 • Fiets langsheen dekunsttriënnale Beaufort, aan de Kust
 • Doe een architectuurtour in Antwerpen

gepost 01/02/2021

Pannenkoeken bakken op Lichtmis

'Met Lichtmis is er geen vrouwke zo arm, of ze maakt haar panneke warm'

Kent u het nog, dit versje? Doet u het nog, pannenkoeken bakken op 2 februari, Lichtmis? Misschien brengen we u op gedachten....

 

Waar die traditie vandaan komt?

Op de website van Kerknet vonden we een verklaring, ja, zelfs twee, voor de traditionele pannenkoekenbak op Lichtmis, 40 dagen na Kerstmis. 

Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen) en te worden toegewijd aan God. De evangelist Lucas beschrijft hoe Maria en Jezus in de tempel worden opgewacht door Simeon en Hanna. Simeon had van de Heilige Geest de belofte gekregen dat hij niet zou sterven vooraleer hij de Messias had gezien.

Daarom worden (in gewone tijden) op of rond 2 februari ouders met dopelingen uit het voorbije jaar uitgenodigd in de kerk.

Het feest werd in 494 ingesteld door de toenmalige paus Gelasius.

Vanaf de 10de/11de eeuw wijdde men met Maria-Lichtmis kaarsen. Gelovigen kregen sommige kaarsen mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar de naam Lichtmis. Het Franse ‘Fête de la Chandeleur’ en het Engelse 'Candlemas Day' verwijzen naar kaarsen.

En dan de pannenkoeken dus:

 • 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
 • De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.

De kippen zijn weer opnieuw begonnen met leggen, luidt de verklaring in het Nieuwsblad (feb 2012), zodat er begin februari weer eieren genoeg zijn om het beslag te maken.

Het woord 'pannetje' in het gezegde:" Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm", hoeft niet per se te verwijzen naar kookkunsten, volgens datzelfde Nieuwsbladeditie van 2012. In het oud Nederlands taalgebruik zou het woord 'pannetje' ook een seksuele bijbetekenis hebben gehad, wat vaak het geval was in oude uitdrukkingen. Snoepers waren het, onze voorouders, oordeelde het Nieuwsblad. 

 

Maar de beste duiding vonden we op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, met andere woorden de dienst DIPLOMATIE. Op de  Focus on Belgium wist-je-datjes webpagina omschrijven ze Lichtmis als 'EEN FEEST WAARVAN DE WORTELS GEHULD ZIJN IN DE NEVELEN DER TIJDEN EN DAT VOORTLEEFT IN DE JOODS-CHRISTELIJKE TRADITIE EN IN ONZE FOLKLORE'

Ook het pannenkoeken bakken komt er omstandig in aan bod!

 

Recept nodig? HIER vindt u beslist wat u zoekt.

SMAKELIJK 

Bevraging: wat is uw mening? 

In 2021 neemt Zorgpunt Waasland de vervangingsnieuwbouv van de woonzorgcentra in Haasdonk en Vrasene in gebruik. Zorgpunt Waasland wijst erop dat in het verleden bij nieuwe gebouwen soms een nieuwe naam werd gegeven, soms werd de bestaande gehandhaafd. Voor dat laatste valt iets te zeggen, omdat het in de lokale gemeenschap uitgegroeid is tot een begrip. 

In Haasdonk (en in Vrasene) komen ook assistentiewoningen en een dienstencentrum. Omdat die in het kader van het woonzorgdecreet allemaal een aparte erkenning krijgen, moeten ze ook elk een eigen benaming krijgen. Al zou die andere benaming beperkt kunnen worden tot vb 'Assistentieflats De Linde'. 

Het dagelijks bestuur van Zorgpunt Waasland moet nu beslissen wat de nieuwe benamingen worden en vraagt advies over het al dan niet handhaven in Haasdonk van de naam DE LINDE én wat de naam moet worden voor de assistentiewoningen en het dienstencentrum.

 

WAT DENKT U? De Plaatselijke Culturele Raad legt de vraag voor aan u. 

Wil u de naam DE LINDE behouden? Hebt u een VOORSTEL voor een NIEUWE NAAM?

Wat moet de naam worden voor de assistentiewoningen het dienstencentrum? LAAT HET WETEN! 

 

WE HEBBEN UW VOORSTELLEN DOORGESTUURD AAN DE ADVIESRAAD.

DANK U OM DEEL TE NEMEN AAN DE BEVRAGING;

 

Reactie plaatsen

Reacties

lutgart van raemdonck
een jaar geleden

de nieuwe linde
lindehof

gepost 28/01/2021

Luistertoneel DE GENEZING VAN DE KREKEL, Toon Tellegen

We maakten u reeds eerder attent op de LOCKDOWN RADIO VANUIT DE BOURLA

ondertussen zitten ze daar al aan aflevering 11 en wat voor één! 

Luister naar De genezing van de krekel van meesterfabelverteller Toon Tellegen, Toneelhuismakers, -spelers én medewerkers brengen het in sprankelend luistertoneel tot leven. 

MET

Nico Sturm, Stijn Van Opstal, Tom Dewispelaere, Tom van Dyck, Koen De Sutter, Simon De Winne, Timeau De Keyser, Mokhallad Rasem, Kristel Marcoen, Petra Damen, Tim Van Riel, Lianne Kamminga, Kristin Hex, Mila Oudermans, Maya Van Puymbroeck, Monique van Hassel, Katleen Van Mechelen, Koen Roofthooft, Silke Claessens, Albert Baeckens, Stefaan Deldaele, Evelien Rutten, Ans De Bremme, Camilla Ardui, Agnes Szerna en Laure De Winde.

KLIK HIER

Ook de andere afleveringen kunnen nog beluisterd worden. (Scroll naar beneden op deze webpagina voor het programma)

gepost 10/12/2020

Online lezing KUL prof en gitarist Filip Verneert overJazzmuziek

een suggestie van Steven van Davidsfonds Nationaal

 

Door de huidige coronamaatregelen, kan je niet meer naar een lezing in een zaal. Niet getreurd, Davidsfonds Melle-Merelbeke brengt een interessante voordracht naar je thuis. Geen verplaatsing nodig, gewoon inloggen.  

Jazzboom - Woensdag 16 december om 19u30
Jazz is vaak onbekend en onbemind. KUL prof en gitarist Filip Verneert brengt een boeiende en verhelderende uiteenzetting over de vele vertakkingen in en de groeiende belangstelling voor de jazzmuziek. Na deze voordracht, die de titel JazzBoom draagt en ongeveer 90 minuten in beslag neemt, zal je jazz voorgoed anders ervaren.

 

Hoe gaan we te werk? 
Schrijf vlug in via schrijf.je.in@davidsfondsmelle-merelbeke 

 • De deelnameprijs bedraagt €5. Dit bedrag is over te schrijven op rekening van Davidsfonds Melle-Merelbeke - BE88 4451 5114 3141
 • Je ontvangt een paar dagen vóór de sessie, een link met verdere uitleg.
 • Op woensdag 16 december, een 5 à 10-tal minuten vóór aanvang, klik je dan op de link die je van Davidsfonds Melle-Merelbeke ontving.

 

Klik hier voor een handleiding die uitlegt hoe je eenvoudig kan deelnemen.

gepost 08/12/2020

Online lezing Ann Ceurvels, Etiketjes 

een bericht van bibliotheek Stekene

Normaal gezien organiseerde de bibliotheek van Stekene op 6 november de lezing 'Etiketjes' met Ann Ceurvels. Een lezing binnen de reeks 'Buitenbeentjes' van Cultuurtuin WAAS. Om welgekende redenen kon deze lezing toen helaas niet doorgaan.

Maar we willen jullie deze boeiende lezing niet onthouden en maken er dus een online lezing van!

 

Willen jullie mee genieten van deze activiteit? Vlei je dan op donderdag 10 december 2020 om 20 uur stipt (aanmelden kan vanaf 19.30 uur) in jullie zetel en ga naar de volgende ZOOM-link, KLIK HIER  (de link is nu nog niet actief).

Uiteraard niet helemaal hetzelfde als een fysieke lezing maar er zijn ook voordelen aan natuurlijk. Zo kan je er tijdens de lezing een lekker drankje of hapje bij nemen zodat je helemaal kan genieten

gepost 02/12/2020

Advent 2020 - elke dag een lichtje

een suggestie van Jenny en Jean Humblet

Maak kennis met Pieter Vandeveire, de leraar gamba van Jean, en diens leerlingen. 

Door corona zien ze alle kerstconcerten afgelast. Om die leegte een beetje op te vullen vatte één van de leerlingen het idee op om elke dag van de advent een video met muziek en een verhaal te posten.

Het resulteerde in een SCHITTERENDE online adventskalender. 

Lees hieronder de brief waarin ze hun initiatief bekend maakten. U vindt er meteen de link in waar u al de fragmenten kan bekijken en beluisteren. 

STERK AANBEVOLEN

Beste familie, vrienden en kennissen, 
 

Het is misschien wat vroeg om nu al een kerstkaart of nieuwjaarswensen uit te sturen. Maar toch brengen wij jullie al ons lichtje. Een lichtje in de vorm van een digitale, culturele adventskalender.

Hiermee willen we in deze sombere corona-tijd elke dag een lichtje verspreiden gedurende de volledige adventsperiode. Een lichtje voor iedereen die het verdient, voor iedereen die een steuntje nodig heeft, voor iedereen die er van zal genieten en voor de artiesten. 

Vanaf 29 november 2020 kan je elke dag een nieuw filmpje met een muziekstuk en een verhaal vinden op

https://www.newview.be/advent

en dit wel 26 dagen lang!

Met op kerstdag als bonus een compilatie van alles. 

Wij zouden het heel fijn vinden, wanneer je ons lichtje mee verspreidt, zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen doen stralen.

Alwin, Kristin, Sander, Jolan en Aaron

Veel luisterplezier! 

gepost 01/12/2020

Beluister Radio Toneelhuis

LOCKDOWN RADIO VANUIT DE BOURLA!

 

In normale omstandigheden zou de voorstelling WACHTEN OP GODOT nu lopen in de Bourla. Maar niets is wat was, zeker niet in de cultuursector. De acteurs van Olympique Dramatique blijven echter niet wachten tot de theaterzalen weer open mogen. Elke dinsdag en donderdag zijn ze 'in the air' om een inkijk te geven in wat hen bezighoudt, te vertellen waar ze inspiratie uit putten of waar ze nu aan werken. Soms in de vorm van een gesprek, soms lezen ze fragmenten uit theaterteksten, soms draaien ze plaatjes… kortom alles wat radio nu eenmaal doet. 

Zo lezen ze in aflevering 1 het toneelstuk De kale zangeres van Ionesco (met Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal, Nico Sturm, Koen De Sutter en Tom Van Dyck. 

In aflevering 2 hoort u de tekst van de gruwelpoppenkast voor volwassen kindjes Meneer, de zot & tkint van Jan Decorte  (met Tom Dewispelaere, Nico Sturm, Koen De Sutter en Tom Van Dyck).

Aflevering 3 is een eresaluut aan Wannes Van de Velde en lezen ze Gilgamesj, een van zijn theaterteksten voor de poesjenellen. De volkse taal, de zotte toestanden en de hilarische figuren spreken nog steeds tot de verbeelding. Niemand minder dan Jan Decleir leest mee!

In aflevering 4 geeft Guy Cassiers een inkijk in de twee projecten waaraan hij momenteel werkt. De artistieke ploeg van April geeft een voorsmaakje van de voorstelling, en Leonard Nolens leest voor uit eigen werk, een sneak preview van de voorstelling Nolens.  

In aflevering 5 maken Kuno Bakker en Mokhallad Rasem Slow Radio.

In aflevering 6 gaan Bosse Provoost, Ezra Veldhuis en Oshin Albrecht op ontdekkingsreis langs ontstaansverhalen.

Maak een muzikale trip doorheen het werk van Benjamin Verdonck in aflevering 7.

In aflevering 8 leest Olympique Dramatique  'Het Laxeermiddel' van Georges Feydeau.

In aflevering 9 hoor je stemmen uit een lege Bourla - met Lisaboa Houbrechts en Anna Luyten.

Hannah De Meyer leest haar nieuwe tekst, Pleasure, in aflevering 10 en mixt de tekst met bezwerende muziek.

Aflevering 11, ‘De genezing van de krekel’: Toneelhuismakers, -spelers én medewerkers brengen het verhaal van Toon Tellegen tot leven!

 

Tune in op RADIO TONEELHUIS, elke dinsdag en donderdag om 20u vanuit de Bourla voor een nieuwe uitzending, OF herbeluister de afleveringen nadien als podcast wanneer het u het best uitkomt, vanuit uw luie zetel of ergens onderweg.

Veel luistergenot!

 

Intunen of herbeluisteren kan via de site van Het Toneelhuis. 

gepost 30/11/2020

Luister naar de vernieuwde literaire canon

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelden de nieuwste versie van de literaire canon voor. Van Karel ende Elegast tot Het verdriet van België, van Elckerlijc tot De avonden, van Lucifer tot De Kapellekensbaan. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! 50 boeken die je gelezen moet hebben. 50 boeken die ons literair erfgoed vormen. 

Meer informatie over de literaire canon vindt u op de website van KANTL.

Voor De Standaard der Letteren boog zich telkens een schrijver over één zelfgekozen werk uit die vernieuwde literaire canon. Een tekenaar liet zich voor de cover inspireren door datzelfde werk. Klara maakte er podcasts rond die kan je nog altijd beluisteren. Elke podcast wordt ingeleid met een cartoon en een korte omschrijving. 

 

Zelfs als u niet van plan bent om ze te beluisteren, is het toch de moeite een oog te werpen op de lijst. Misschien geraakt u hier en daar toch over de drempel om even te luisteren. 

 

Veel luisterplezier. 

gepost 04/11/2020

Plant de lente!

Weinig is hoopvoller dan bloembollen planten. In oktober,november, als de dagen kouder worden, vorst zich aankondigt, het duister al in de late namiddag begint te vallen en de warmte van binnen behaaglijker is dan ooit. 

 

De keuze aan voorjaarsbloeiende bloembollen is schier eindeloos. Neem nu alleen nog maar die tulpen, ontelbaar zijn ze, de soorten, de kleuren. 

 

Tulpen, hyacinten, narcissen, alllium, irissen, sneeuwklokjes, anemonen, krokussen, tulpen, amaryllis, ranonkels, lelietjes van dalen... 

Plant ze, in volle grond in de tuin, in potten en manden om her en der neer te poten. Ze maken gegarandeerd blij. Straks, als de dagen terug lengen en alles hopelijk ook terug weer wat normaal wordt.

ERG LEUK OM TE DOEN 

MET DE 

(KLEIN) KINDEREN

gepost op 02/11/2020

Luister een hele herfstvakantie lang elke dag LIVE naar Het Boekenfeest van radio 1 

In een gelegenheidsstudio in Antwerp Expo ontvangt Ruth Joos de hele herfstvakantie dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur – geflankeerd door telkens een ander boekengezicht van Radio 1 – een resem auteurs, illustratoren, bekende lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan het woord. Zo is er elke dag een 'literaire luisteraarsvraag'. Op de eerste dag, op Allerzielen, gaat ze – toepasselijk – op zoek naar rouwpoëzie.

Dagelijks programma

Van maandag tot vrijdag is Ruth Joos er, met aan haar zijde achtereenvolgens Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck. Allemaal fervente lezers, elk met hun eigen en aparte interesses. Dat zorgt voor een brede waaier aan thema's en gasten.

Van leesbevordering bij jongeren, over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Afrolit, tot assisen en debuteren in tijden van corona. Ook bij de gasten is diversiteit het codewoord. Debutanten, illustratoren, gevestigde waarden, literatoren, non-fictieauteurs en bekende lezers: iedereen krijgt zijn plaats aan tafel. Als extraatje brengt elke gast een boekentip mee.

Ook de luisteraar praat mee, met elke dag een bijzonder boek uit zijn of haar collectie. Op het einde van de week wint één gelukkige luisteraar alle boeken die besproken of getipt zijn.

 

Hebt u de uitzending gemist? Geen probleem, herbeluisteren kan op:

https://radio1.be/het-boekenfeest-van-radio-1-een-hele-herfstvakantie-lang-luisteren-en-lezen#boekenbeursradio1 

 

WIN 1,5 m BOEKEN!

De hele week lang komen auteurs langs met hun eigen werk en boeken waar ze dolenhousiast over zijn. Al die boeken worden verzameld op een anderhalvemeter boekenplank. En u kan die plank winnen. Hoe? Heel simpel. Deel een foto van hoe u Het Boekenfeest viert met de hashtag #boekenfeest. Versier uw boekenkast, organiseer een leesclubje met uw bubbel, bak een taart in boekenthema, bouw een fort van boeken, breek een leesrecord,... Kortom: vier mee op uw manier. Op het einde van de week kiest een onschuldige en grondig ontsmette hand de origineelste foto. De winnaar krijgt alle boeken èn de boekenplank opgestuurd. 

 

Bekijk ze alvast hier, die boeken op die boekenplank. 

https://radio1.be/anderhalve-meter-boeken-dit-zijn-de-titels#podcast 

bron radio1.be

gepost op 28/10/2020

Deelnemen aan een online activiteit van Davidsfonds Academie

Hebt u vandaag (28/10/2020) ook de mail ontvangen van Davidsfonds Academie? De mail bericht u over nieuwe cursussen online.

Al eens deelgenomen aan zo'n e-cursus? Dan weet u hoe het moet.  Vertelt u ons in dat geval ook iets over uw ervaring met een online cursus? We zijn benieuwd. Alvast bedankt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

U aarzelt? Klik op deze link Probeer de gratis e-cursus en ondervind in deze gratis e-cursus hoe zo'n cursus verloopt.

 

Overtuigd? U bent maar 1 klik verwijderd van de onderwerpen die u interesseren en die u niet wil missen. Specialisten op het terrein nemen u op sleeptouw.  

Ga meteen naar https://www.davidsfondsacademie.be/academies/ of klik in de mail van 28/10/2020 op de link naar de cursus. Koop hem aan online. Volg gewoon de aanwijzingen op het scherm. Na aankoop ontvangt u de code die u nodig hebt op het moment dat u de cursus wil volgen.   

Hoor alles over de  Amerikaanse Presidentsverkiezingen van een kenner

Webinar door prof. Kerremans

31/10/2020 - 11.00 - 12.20

kostprijs: €14

Duik in de geschiedenis, naar de 12e eeuw! Verbaas u over deze boeiende tijd.

cursus prof. Janssens

op elk moment beschikbaar

kostprijs €20 

Erheen vliegen zal niet lukken op dit moment, maar vanuit je zetel kan het wel. Reis naar Peru, over de Andes, tot bij de Inca's 

archeologe A.Valgaeren is je gids

op elk moment beschikbaar 

kostprijs €18

De vrouwen in het leven van Hitler. 

Historicus G.Goris vertelt er u alles over. 

 

op elk moment beschikbaar 

kostprijs €10 

Een WEBINAR is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme "webinar" is een porte-manteau van de woorden "web" en "seminar". Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker zien en horen. (Wikipedia)

De cursus over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen is zo'n WEBINAR. U ziet en hoort prof. Kerremans, u kan hem zelfs vragen stellen (als u dat zou willen). 

Op https://www.davidsfondsacademie.be/academies/worden nog tal van andere cursussen aangeboden. Ga zeker kijken!

Lukt het u niet alleen? Hebt u hulp nodig?

Geef ons een seintje via info@davidsfondsbeverenzuid.be,  we snellen ter hulp. 

gepost op 27/10/2020

Luisteren - Podcast - 21 november 2020

Sprekend Waasland

Illustratie: Charlotte Severeyns

Voor alle liefhebbers van podcasts en luisterverhalen!

De Erfgoedcel Waasland wil samen met de Wase erfgoedorganisaties het erfgoed in onze regio promoten!

Op 21 november 2020 lanceren De Erfgoedcel en Cultuurtuin Waas de podcast 'Sprekend Waasland'.

10 rasvertellers bewerkten oude Wase volksverhalen tot 10 verrassende vertellingen. Hou dus de komende weken de communicatiekanalen van Cultuurtuin zeker in de gaten! #SprekendWaasland

 

Volg het op https://www.facebook.com/CultuurtuinWAAS/

gepost op 27/10/2020 - Lutgarde Van Raemdonck

OM TE DOEN TOT EN MET 11/11/2020

Hou je van de Boekenbeurs? Zet een boek voor je raam!

Ook dit jaar vindt de Boekenbeurs van 1 tot 11 november plaats in de vertrouwde Antwerp Expo, maar niet in de fysieke vorm zoals we die kennen. VRT en Boek.be slaan de handen in elkaar om het boek elf dagen volop onder de aandacht te brengen via interviews en reportages op het online platform vrt.nu die worden uitgezonden vanuit Antwerpen. Klik hier voor meer info daarover.
 
Graag wil de stad Antwerpen fysiek zichtbaar maken dat Antwerpen een stad is die van boeken en de Boekenbeurs houdt en roept  iedereen op om tijdens de periode van 1 tot 11 november een boek voor hun raam te zetten dat ze graag hebben gelezen. Neem een foto van je raam met boek en deel het op de facebookpagina van Antwerpen Leest waar we alle foto’s verzamelen.
 
Antwerpen Leest verloot 10 boeken ‘Het stad in mij’  van gewezen stadsdichter Maud Vanhauwaert onder de inzenders.
De winnaars worden op 11 november bekend gemaakt.

 

Herbeluister De Liefhebber met Peter De Wilde

Kent u De Liefhebber op Klara? Katelijne Boon duikt elke zaterdag van 10 tot 12 uur in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, voorzitter van de European Travel Commission én sedert 2017 ook voorzitter van Davidsfonds Cultuurnetwerk, kwam ook aan de beurt.

Wat zijn muzikale passies zijn, vertelde hij op 17 oktober 2020 in De Liefhebber.

Beluister het hier. 

 

https://klara.be/herbeluister-de-liefhebber-met-peter-de-wilde 

Doe het Groot Dictee alsnog, vanuit uw zetel

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is u ontgaan? U wou wel deelnemen, maar u zag de verplaatsing naar de BIB niet zitten? U hebt er ook niet aan gedacht om die avond online uw spelling te testen?

Geen nood. U kan het alsnog hier en nu doen. Klik op onderstaande site, Radio 1-stem Sofie Lemaire leest voor.

Succes!  

https://www.standaard.be/cnt/DMF20201006_05006151 

Deelgenomen?

Hoe hebt u het ervan afgebracht? Benieuwd. Stuur ons een reactie! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Neem deel aan een lezing van Leesgroep Sint-Niklaas  

Leesgroep Sint-Niklaas organiseert ook dit jaar weer interessante lezingen in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, St.NIklaas. 

 

FEBRUARI 2021

09/02/2021 om 20 u, BESPREKING 'Gekroonde hoofden', Jan Pauwels, door Paule Bosch, in aanwezigheid van de auteur. 

25/02/2021 om 20 u, LEZING, 'Stijn Streuvels, de meester van het Lijsternest. De mythe en de schrijver.' door Marc Van Kerchove, doctor in de letterkunde. 

APRIL 2021

20/04/21 om 20 u, BESPREKING 'De twaalf stoelen', Ilja Ilf & Jevgeni Petrov door prof.dr.Piet Van Poucke, hoofddocent Russisch aan de Universiteit Gent 

JUNI 2021

30/06/21 om 20 u, BESPREKING 'Het land dat nooit was', Maarten Van Ginderachter, Koen Aerts & Antoon Vrints, door Koen Verstraeten

 

Deelnemen aan de lezingen kan, ook al bent u geen lid van de Leesgroep Sint-Niklaas. Reserveren moet, het aantal plaatsen is beperkt door de coronamaatregelen. Doe het tijdig, de lezingen/besprekingen hebben veel succes. 

Contactpersoon: Roland De Meerleer, T 0484 40 83 70, r.demeerleer@telenet.be 

HEBT U EEN SUGGESTIE VOOR DEZE RUBRIEK ?

 

WANDELEN - FIETSEN - KOKEN - TUINIEREN - CURSUS ONLINE - LEZINGEN - ...? 

Alles wat de moeite waard kan zijn om te doen of uit te proberen, komt in aanmerking.

Laat het ons weten.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.