HOME > AANBEVOLEN > ENZOVOORT > Galantofielen 

gepost 15/02/2021

Voor alle tuinliefhebbers en al wie van bloemen houdt, voor iedereen die elk jaar weer verbaasd en opgelucht kijkt

naar die frele bloemen die, helder en fier en vastberaden, de kop opsteken als de sneeuw wegtrekt en de dooi inzet, 

én de belofte van de lente in zich dragen. 

Over 'galantofielen'

Houdt u van sneeuwklokjes? Hebt u ze in uw tuin? Meerdere soorten? Bent u er bewust naar op zoek, naar die verschillende soorten,  om ze dan in uw tuin te planten? Bent u m.a.w. een 'galantofiel', een sneeuwklokjesverzamelaar?  Want die bestaan wel degelijk 'echt'! 

Wist u dat in het Arboretum Kalmthout op dit moment 'Sneeuwklokjesdagen' worden gehouden? 

 

Welkom in de wereld van de sneeuwklokjes

"Als de goden de bloemen hebben geschapen, zoals sommigen geloven, dan werd de tulp gemaakt door een beginner. 

Het sneeuwklokje is het werk van een volleerd ambachtman, 

een god die het niet meer nodig had om zijn toevlucht te zoeken tot schelle kleuren 

om zijn meesterschap te bewijzen."

 

Allen Lacy 

Amerikaanse filosofieprofessor - tuinier

Waar ze vandaan komen

Hun roots liggen in Turkije, de Balkan, de Krim en de Kaukasus. Nadien, vanaf 1500, werden ze, net zoals de tulpen, ingevoerd naar onze contreien. Ze zouden in die tijd vooral aangeplant zijn bij kloosters, kapellen of op begraafplaatsen. Anno deze tijd, duiken ze op in vele tuinen, misschien ook in de uwe. 

Maar dé 'place to be' van alle sneeuwklokjes is Engeland, het land van de tot de verbeelding sprekende tuinen, de plek waar een tuin houden uitgroeide tot kunst. Als u ooit in Sissinghurst bent geweest, weet u wat ik bedoel.

Bent u daar nog niet geweest? Geen nood, het is geen must, maar zet het toch op uw 'TO DO lijstje ooit', want Engelse tuinen zijn een openbaring voor al wie van tuinen en tuinieren houdt, balsem voor de ziel. 

 

Twintig soorten, duizenden variëteiten

Officieel bestaan er maar twintig soorten sneeuwklokjes, MAAR... ze bestaan wel in duizenden variëteiten, die spontaan in de natuur ontstaan. Het gamma aan sneeuwklokjesvariëteiten is oneindig veel groter dus dan u en ik zich kunnen voorstellen of vermoeden. Er zijn sneeuwklokjes met dubbele bloemen, met een groene of gele stip of tekening op de bloemblaadjes, met kleine of grote bloemen, waarvan er sommigen dik gevuld zijn, of andere waarvan de buitenste blaadjes wijd uitstaan als een rokje. De schakeringen zijn eindeloos.

Echte kenners bezitten een gigantische encyclopedische sneeuwklokjeskennis, want aan elke soort hangt uiteraard een verhaal. Zoals die van die Engelse tuinliefhebber die nieuwe soorten in zijn tuin vernoemde naar zijn favoriete Shakespeare personages, Ophelia bijvoorbeeld. 

 

Over sneeuwklokjesverzamelaars en hun zorgen

Een boel mensen 'verzamelen' ze ook effectief in hun tuin, zo blijkt. Wil je echt meetellen in het wereldje van de sneeuwklokjesverzamelaars, dan moet je meer dan 100  soorten in je tuin hebben, pas dan tel je mee in het wereldje van de galantofielen. 

Verzamelaars tref je ook hier aan, bij ons. 

Galantofiel Cathy Portier uit Brugge

is verslaafd aan sneeuwklokjes: "Ik heb 400 soorten in mijn tuin"

LEES HAAR VERHAAL HIER

Galanthus 'Flore Pleno'

Galanthus elwesii

Galanthus nivalis

Cathy Portier,400 soorten in haar tuin en 2 herdershonden in de tuin om ze te bewaken.  

 Galanthus ‘Hippolyta

Sommige soorten zijn maar mondjesmaat te vinden, wat zich vertaalt in exuberante, peperdure verkoopprijzen, tot wel 300 euro voor één bloembol, blijkbaar! Wie betaalt zoiets, vraagt u zich af? Wel, ...meer mensen dan u denkt. 

Echte fanatiekelingen schermen hun sneeuwklokjes ook af door ze onder een stolp te zetten. De knopjes zijn namelijk erg gegeerd door duiven en andere vogels en pikken ze af. Het is dus opletten geblazen tot de sneeuwklokjes effectief bloeien, pas dan is het gevaar, veroorzaakt door vogels, geweken.

Een andere 'zorg' is diefstal (!), sommigen schakelen zelfs een waakhond in om hun perken te vrijwaren van ongenode gasten. 

De grootste bezorgdheid echter is een schimmel, 'sneeuwklokjesmeul', waardoor de klokjes niet aan bloeien toe komen.  

Wil je dat de sneeuwklokjes bloeien en groeien als nooit tevoren? Dan moet je er tegenaan met humus die je speciaal voor die of gene soort samenstelt. Het duurt soms jaren vooraleer je de juiste samenstelling vindt die tot de enorme clusters leiden die je voor ogen hebt. 

 

Weet u

... dat u in Engeland op sneeuwklokjestuinreis kan gaan? In februari kan u, in 'normale tijden' (lees: geen coronatijden), met een reisagentschap of tuinverenigingen vier dagen lang met de bus door Engeland reizen, langs tuinen, lezingen, verkopen.  

... dat de Queen, die een fervent verzamelaar blijkt te zijn van sneeuwklokjes in haar koninklijke tuinen, in 'normale tijden' (lees: niet in corona-tijden), elk jaar rond deze tijd een sneeuwklokjesparty geeft, waarvoor de invitaties zeer begeerd zijn?

Je kan het toch zo gek niet bedenken...!

 

Februari, sneeuwklokjesmaand, ook bij ons

Midden februari is het galantomania-moment bij uitstek. In het Arboretum Kalmthout loopt nu - net zoals elk jaar trouwens - de sneeuwklokjestiendaagse. Ze organiseren daar een expo, lezingen en bollenverkopen. Tot 21 februari kan u daar terecht!

Veel tuin- en kijkplezier!

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.