HOME > AANBEVOLEN > ENZOVOORT > Over 'onkruid'

gepost 20/03/2021

een pleidooi - Jerôme De Bock 

Over 'onkruid'

Nomen est omen

Nomen est omen” is een Latijnse uitdrukking die betekent: ‘De naam is een voorteken’. De Romeinen waren namelijk van mening dat een naam iets zegde over het lot of de bestemming van het benoemde.

Een naam geven, iets benoemen, gebeurt meestal enigszins doordacht: kinderen krijgen namen, mensen krijgen bij- of roepnamen, plaatsen krijgen eigennamen, voorwerpen worden benoemd … Bij dat benoemen wordt meestal ook het positieve of negatieve van het benoemde mee in de verf gezet. Zo is het ook gebeurd met het alom bekende woord ‘ONKRUID’.

kruid: positief!

onkruid: negatief!

Het woordje ‘kruid’ houdt iets positiefs in: het is gewas met geneeskracht of met een aangename smaak (keukenkruid). ‘On-kruid’ is duidelijk negatief: het heeft niets te bieden en valt buiten elk begrip van ‘kruid’. Het verstoort zelfs ons opzet en mag – of moet zelfs soms – met wortel en tak uitgeroeid worden of definitief vernietigd (bijv. met onkruidverdelgers).

Al naargelang waar ze opduiken zijn soms de lieflijkste plantjes plots óók ‘onkruid’: bijv. madeliefjes in een groen gemillimeterd gazon.

Daarom een oproep aan alle breeddenkende natuurminnenden om voortaan de term ‘on-kruid’ te bannen uit onze woordenschat en te vervangen door het woord ‘zwerfkruid’. Het gebruik van dat woord brengt waarschijnlijk als vanzelf wat meer mededogen met zich voor alles wat groeit en bloeit.

Al mag het ons, toegegeven, niet doen vergeten dat ‘zwerfkruid’ om uiteenlopende redenen niet altijd overal gewenst is waar het zich spontaan nestelt.

 

Jerôme De Bock

in een artikel dat hij eerder publiceerde in een plaatselijk infoblad van Natuurpunt

Van vijand naar vriend

Bent u onkruid liever kwijt dan rijk in uw tuin?

Of sluit u ze in de armen en bekijkt u ze liever als 'wilde planten'?

 

Het is maar hoe u het bekijkt.  Brandnetel, paardenbloem, madeliefje: de ene bestempelt ze als onkruid en wil ze het liefst zo snel mogelijk weg. De ander is er net helemaal wild van en eet ze op.

 

© Velt

Laat dat laatste nu net de insteek zijn van Velt. In hun brochure 'Onkruid bestaat niet', die ze maakten in samenwerking met de Provincie Limburg, verkennen ze heel wat troeven van planten die zowel voor-als tegenstanders hebben. 

Onze inheemse flora, die we in natuurgebieden gaan bewonderen, zullen we nooit onkruid noemen, stellen ze. Maar groeien dezelfde planten in een openbaar park of in de eigen tuin tussen heesters en vaste planten, dan wordt het opeens wel onkruid.

Jerôme pleit voor de benaming 'zwerfkruid' in zijn artikel, zij spreken van ‘ongewenste kruiden' die meer troeven hebben dan u denkt. 

Zo zijn bloeiende ongewenste kruiden ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. Ze lokken insecten die instaan voor de bestuiving, voor het in evenwicht houden van plantenziektes en voor het onder controle houden van het aantal ‘schadelijke’ insecten. 

In Limburg hebben al heel wat mensen deze planten al in de armen gesloten: Rudi kookt ermee, Marleen gebruikt ze in haar ontwerpen voor wilde tuinen en Theo redt er vlinders door. Zo verandert onkruid van een onbemind naar een onbekend kruid. Van ongewenst naar net heel erg gewenst. Van een vijand naar een vriend. 

In de brochure "Onkruid vergaat niet" die je kan downloaden, kan je de verhalen lezen van Rudi, Marleen, Theo en andere Limburgers. 

Ook iets voor u? 


Klik HIER  en start de download.

 

Voor meer informatie kan u ook terecht op : www.velt.nu

 

Voor de diehards.... de Onkruid Top 50!

Hoe goed herkent u onkruid? Even testen toch.

Welke van deze planten zijn 'onkruid'? 

Papaver rhoeas

Klaproos

Anemone ranunculoides

Gele anemoon

Digitalis purperea

Vingerhoedskruid

Hedera Helix

Klimop

Silene dioica

Dagkoekoeksbloem

Checken of u juist zit?

 

De Nederlandse Tuinvereniging Oostvliet lijstte ze op. In hun Onkruid Top 50 geven ze een overzicht van planten die de gemiddelde tuinder niet in de tuin wil hebben. Nummer 50 is het minst ongewenste onkruid, maar beginnen doen ze met nummer 1, de meest gehate plant in de tuin. 

KLIK HIER 

Veel ontdekkingsplezier!

 

ps. Bent u een tuinder? Een tuinliefhebber? Op hun website vindt u beslist iets dat u interesseert.  

Reageren? Dat kan, graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Vertel anderen over ons.