gepost 03/03/2021

LEZEN, VOORLEZEN OF VOORGELEZEN WORDEN IS ALTIJD EEN FEEST 

Met z'n allen kunnen we de jeugdboekenmaand vleugels geven.  Lezen, voorlezen of voorgelezen worden is immers altijd een feest, stelt Kristien Bonneure in haar bijdrage op VRTnieuws over de jeugdboekenmaand 2021, die vaart onder het thema 'Lezen is een feest'. 

LEES HAAR BIJDRAGE VOOR VRTnieuws HIER.

 

In scholen, bibliotheken en boekhandels gaan ze er alvast volop mee aan de slag. Er is een affiche die weer vrolijk en aanstekelijk oogt. Het ontwerp is van illustrator Leo Timmers. Die vrolijkheid is op zijn plaats! De jeugdboekenmaand viert immers zijn 50e verjaardag in 2021.

 

DE 5 AMBASSADEURS VAN DE JUBILEUMEDITIE 2021- 50 JAAR JEUGDBOEKENMAAND

Wouter Deprez

comedian en columnist

Laura Janssens

illustratrice  

Kapitein Winokio

Muziekartiest

Esohe Weyden

podiumdichteres

Gerda Dendoven

illustratrice

"Lezen is yoga voor de geest, het verruimt je verbeelding, scherpt je fantasie, sterkt je tegen alle uitdagingen in het leven. Zeker voor een kinderbrein dat een spons is.” 

kapitein Winokio

"12 jaar is een gevaarlijke leeftijd omdat veel kinderen dan afhaken. Maar als je die overgang kan maken, dan heb je het voor de rest van je leven mee."

Wouter Deprez

"Lezen gaat inderdaad traag en soms moet je door de eerste pagina’s heen bijten. Maar daarna kom je in een wereld die je helemaal zelf moet visualiseren aan de hand van taal. De traagheid, het geleidelijk binnenglijden in een verhaal, is heel mooi. Om de snelheid van onze maatschappij een beetje tegen te gaan is een boek een geweldig ding."

Gerda Dendoven

De ambassadeurs openden de jeugdboekenmaand met een wervelende gestreamde startshow. In normale tijden is dat ook het begin van talloze live activiteiten en voorstellingen, maar in coronatijden wil dat zeggen: roeien met de riemen die er zijn. En dus zoeken en zochten bibliotheken en scholen en de organisatie rond de jeugdboekenmaand naar creatieve manieren om boeken bij kinderen en kinderen bij lezen te brengen. 

 

 

Waar het vooral op aankomt is kinderen en jongeren zin geven om te lezen.

Cruciaal en niet te onderschatten is daarbij niet alleen de rol van leraren,

maar vooral ook van ouders en grootouders, en bij uitbreiding van iedereen

die 'lezen' genegen is en kinderen en jongeren er de weg naartoe wil aanreiken. 

 

Het belang van voorlezen kan daarbij niet genoeg benadrukt worden.  “De intimiteit van een voorleesritueel heeft impact op heel veel vlakken: het gevoel van samenzijn, samen een verhaal beleven, inzicht krijgen in een verhaalstructuur, taalvaardigheid …",  Vanessa Joosen, docente jeugdliteratuur aan de UAntwerpen en recensente voor De Standaard, noemt dat" levensnoodzakelijke aspecten van een kinderleven", in de bijdrage van Kristien Bonneure. 

Kinder- en jeugdliteratuur, een sector in beweging

Als er iets duidelijk is bij de beschouwingen rond de 50e verjaardag van de jeugdboekenmaand, dan wel dat de kinder-en jeugdliteratuur een hele weg heeft afgelegd en uitgegroeid is tot een volwaardige vorm van literatuur.  Met de tijd kwam er meer en meer aandacht voor vormelijke experimenten, taal en de kracht van de verhalen. Ook het belang en de kwaliteit van de illustraties namen toe. Meer en meer wordt ook het aanbod diverser, met aandacht voor kinderen van alle achtergronden. 

 

Het belang van de sector toont zich vaak in de literaire prijzen en de media-aandacht die ermee gepaard gaat. Wat die literaire prijzen betreft laten we het afweten tegenover Nederland dat twee grote literaire prijzen kent die elk maar liefst 50.000 euro waard zijn: de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs. 

Vlaanderen heeft al sinds 2017 geen eigen grote literaire prijs meer voor volwassenliteratuur toen de Fintro Literatuurprijs (voorheen de Gouden Uil) ermee ophield. Voor de jeugdliteratuur oogt het Vlaamse plaatje nog schraler, de laatste uitreiking van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs dateert al van 2010!

Maar in 2022 komt het weer goed. Literatuur Vlaanderen heeft immers twee nieuwe literaire prijzen uitgeroepen, een voor volwassenenliteratuur en een voor jeugdliteratuur, die beiden zullen uitgereikt worden in februari 2022. De prijzen zullen elk goed zijn voor 50.000 euro, aangevuld met 2.500 euro voor elke auteur op de shortlist. Zowel Vlaamse als Nederlandse auteurs komen in aanmerking.

In de marge 

En u? Met welk boek begon het lezen voor u? Laat het ons weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.