HOME > AANBEVOLEN > LEZEN > LEESTIPS > Leestips van Guinevere Claeys 

'U bevindt zich hier'

Zo heel af en toe, stelt Guinevere Claeys in haar 'Ten Geleide' column in DS Weekblad van 14 aug 2021, is er een boek dat je precies weet te vinden. Nét op dat moment. Daar en dan. Een boek dat je vertelt waar je op dat moment bent, net zoals plattegronden dat doen, ...

"...met daarop daarop die grote, rode, verlossende bol: ‘U bevindt zich hier. Ik blijf graag lang naar zo’n bol staren. Ik hou dat bestemde gevoel graag een tijd vast. Iemand die het me, eindelijk, zegt, zelfs zomaar kan aanwijzen: hier, hier is waar jij bent. Zo helder, zo simpel.

Ik zou het natuurlijk wel vaker willen, zo precies gelokaliseerd te worden. Zeker in tijden die al eens te uitgestrekt en onbekend aanvoelen, en waaruit je het hoog tijd vindt om te vertrekken: kijk, hier ben jij, en zo kom je hier weer uit, al dan niet langs de ingang die ook de uitgang blijkt."

Een enkele keer gebeurt het dat een boek je zo exact weet te vinden. Dat je lezend het plattegrond rond je ziet groeien. Dat een boek je niet per se of in de eerste plaats zegt wie je bent, maar wel waar je bent (al valt het op hoezeer die twee samengaan). Haast al wat Joan Didion schreef, heeft bij mij, en elk lezen opnieuw, die impact – ‘U bevindt zich hier.’ Helderrood was in dat opzicht ook Olga Tokarczuks De rustelozen, een boek dat krioelt van plattegronden en rode bollen – soms zijn ze met meer dan één.

En net nog, en uitzonderlijk letterlijk, Eric De Kuypers prachtige Aan zee – die frêle herinneringen aan zijn zomers in Oostende, die ik nu pas las, en die me alsnog per pagina dieper in de grond van mijn eigen stad hielpen wortelen."

 

Dit zijn ze, die boeken die zo'n impact hadden. Zijn ze u bekend? Hebt u ze ook gelezen? 

Misschien iets om naar uit te kijken in de bib? 

Het boek wordt beschouwd als 'de kroon op haar werk'. Het is een boek over rouw, verdriet en afscheid en hoe je daarmee te verzoenen, over de eindigheid van het leven, een relaas over liefde in goede en kwade dagen.

Het boek werd geschreven in het jaar na het plotselinge overlijden van haar man, de schrijver Gregory Dunne, na een huwelijk van bijna veertig jaar. In diezelfde periode raakt hun dochter in coma en wordt zij in het ziekenhuis opgenomen. 

Het boek waarmee ze doorbrak in 1968. Het wordt als één van haar meesterwerken bestempeld en wordt ook nu nog voortdurend opnieuw uitgegeven. De bundel autobiografische essays is op zijn sterkst in het laatste gevoelige essay 'Goodbye to All That'. 

niet in vertaling gevonden. 

'We tell ourselves stories in order to live'. De titel van het boek is een iconische zin geworden. 

In de Nederlandstalige versie heeft Joost de Vries haar verzamelde essays herlezen. Het boek bevat een selectie uit iconische werken als Slouching Towards Bethlehem, The White Album en Where I Was From.

Eric de Kuyper (1942) is schrijver, essayist, filmdocent en kunstenaar. In 1988 verscheen zijn eerste roman Aan zee. Zijn werk is autobiografisch, hij put gretig uit de familiekronieken. In  romans als  De hoed van tante Jeannot en Grand Hotel Solitude gaat hij op hetzelfde spoor door. 

In 2018 won Olga Tokarczuk de Man Booker International Prize met Flights. In de Nederlandse vertaling werd dat De Rustelozen. Het is een boek dat zich niet makkelijk laat navertellen. Zelf noemt Tokarczuk haar boeken constellatieromans, verhalen die als een bouwwerk worden samengebald. 

In 2018 won ze ook nog eens de Nobelprijs Literatuur. Die bekroning zette haar stevig op de kaart.

In 2019 verscheen 'De Jacobsboeken', een boek over de Joodse leider Jacob Frank die zichzelf in de 18de eeuw tot Messias uitriep. Het boek wordt bestempeld als haar magnum opus en  is een meeslepende saga over de teloorgang van het Pools-Litouwse gemenebest, een geschiedenis die bij ons weinig bekend is.

 

Meer weten over Olga Tokarczuk?

Luister HIER naar Karen Billiet op Klara, over De Jacobsboeken

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.