Home > Aanbevolen > Lezen > Leestips > De rijke boekenoogst van het najaar 2020

gepost 10/12/2020

DE RIJKE BOEKENOOGST VAN HET NAJAAR 2020

Wat een rijkdom, die boekenoogst, dit najaar. We schuiven er een paar naar voor, stuk voor stuk hebbedingen. Boeken om je helemaal in onder te dompelen. Veel leesplezier. Laat u het ons weten, wat u erover denkt, als u er een gelezen hebt? 

© Belga Image 

uitgeverij De Bezige Bij

 

Dit is het verhaal van die wildeman wiens geest ik deel en van de wildevrouw die deze zelfde geest deed dwalen. Het is het verhaal van de eenheid die de vrijheid baarde en de vrijheid die de eenheid vervolgens opvrat, zoals ik ook mij opgevreten heb geacht nadat mijn duister wildemansbloed zich een weg had gebaand naar het immer feestende hart van deze stad.”

 

De rode draad

Jeroen Olyslaegers heeft een boek geschreven dat zich afspeelt in Antwerpen tijdens de zestiende eeuw. De roman heeft een herbergier als hoofdpersonage die zichzelf vervloekt acht door God en die vloek weerspiegeld ziet in het wankele Antwerpen van tijdens de beeldenstorm, een trotse handelsstad die niettemin door vreselijke winters wordt geplaagd, door pijnlijke armoede, maar ook door religieus en politiek gekonkelfoes dat een hele samenleving op de rand van de afgrond brengt.

© De Singel over het boek

 

© Photo News

Das Mag Uitgeverij B.V.

 

‘Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’

 

de rode draad

De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo's minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

Das Mag

 

over Lize Spit

Lize Spit (1988) debuteerde in 2016 met Het smelt. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en ze won o.a. de Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil. Ook in het buitenland oogstte Het smelt veel succes. Ik ben er niet is haar tweede roman.

© Belga

uitgeverij De Bezige Bij

 

David Van Reybrouck over Revolusi

Lees, bekijk, beluister het HIER

 

uit de flaptekst van het boek

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

 

over David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Zijn essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 op. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer en werd zijn pamflet Tegen verkiezingen bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs. Dit pamflet werd geprezen door Kofi Annan. Hij schreef verder de theatermonoloog Para (2016) en Een jihad van liefde, waarvoor hij in 2017 samen met Mohamed El Bachiri het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap kreeg. In datzelfde jaar verscheen ook het essay Vrede kun je leren (samen met Thomas d’Ansembourg). Van Reybroucks Boekenweekessay Zink werd bekroond met Prix du livre européen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen.

KLIK HIER voor meer info van de uitgever over Van Reybrouck en zijn oeuvre.

© Charlie Forgham-Bailey for New Statesman

Uitgeverij De Geus 

 

de rode draad

Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

 

over Bernardine Evaristo 

Bernardine Anne Mobolaji Evaristo, OBE, FRSL, FRSA, FEA, is een Britse auteur. Haar achtste boek, de roman Girl, Woman, Other, won de Booker Prize in 2019, waarmee ze de eerste zwarte vrouw en de eerste zwarte Brit was die de prijs won. 

Wikipedia

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.