HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > AMERIKA > Boeken over Amerika 

Het boekenluik

Boeken waarin iets van de Amerikaanse ziel wordt blootgelegd,

helpt u mee om het lijstje aan te vullen? 

Stuur ons uw suggesties

BJORN SOENENS 

De lengte van een oceaan, Stemmen en stemmingen in Amerika

Hebt u dit boek gelezen?

Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

In ‘De lengte van een oceaan’ luistert Björn Soenens vooral naar de verhalen van gewone Amerikanen. Hij tekent hun strijd op, hun overlevingsdrang, hun gevecht tegen onrecht en tegen het onvermijdelijke. Het boek zit vol verbazing en verontwaardiging over real life ten tijde van Trump. Bij momenten componeert Soenens bijna een requiem van de Amerikaanse droom. Door de coronacrisis worden de zwakke plekken van de VS plots open wonden. Björn Soenens brengt Amerika – het echte, alledaagse – in dit vuistdikke boek heel dichtbij.

bron https://www.standaardboekhandel.be/p/de-lengte-van-een-oceaan-9789029540407

 

Irene De Saeger

De lengte van de oceaan - Björn Soenens
Geeft een realistische beeld van het huidige Amerika.
is in een mooie taal geschreven.
Is heel knap opgebouwd en leest heel vlot.

JONATHAN SAFRAN FOER 

Hier ben ik (Here I am)

SAFRAN FOER een van de meest toonaangevende schrijvers van de Amerikaanse literatuur. 

Hebt u dit boek gelezen? 

Hoe waardeert u het? 

Rating: 3 sterren
1 stem

Hoe vervullen we onze conflicterende taken als vader, echtgenoot en zoon; vrouw en moeder; kind en volwassene? Jood en Amerikaan? Hoe kunnen we onze eigen identiteit claimen als we zoveel aan anderen verschuldigd zijn? Dit zijn de essentiële vragen die Jonathan Safran Foer aan de orde stelt in zijn nieuwe roman.
Hier ben ik beschrijft drie tumulteuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl Jacob, Julia en hun drie zonen zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip 'thuis' staat ter discussie - evenals de fundamentele vraag hoeveel iemand in zijn leven kan verdragen.

bron https://www.hebban.nl/boek/hier-ben-ik-jonathan-safran-foer-2

 

 

 

 

GEERT MAK 

Reizen zonder John, Op zoek naar Amerika 

Hebt u dit boek gelezen? 

Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Op 23 september 1960 vertrok de legendarische schrijver John Steinbeck met zijn poedel Charley voor een expeditie dwars door het Amerikaanse continent. Hij wilde zijn land en zijn landgenoten opnieuw leren kennen. Precies vijftig jaar later, op het uur af, stond Geert Mak opnieuw voor het oude huis van Steinbeck. Het was het begin van een hernieuwde inspectietocht, in het voetspoor van Charley en John, maar nu met de ogen van 2010. Wat is er de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Waar is Mainstraat USA gebleven? Met welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen hun idealen na? Wat is ervan terecht gekomen? Wat rest er nog van die ‘stad op de heuvel’, het Beloofde Land waarnaar ooit de hele wereld opkeek? En bovenal: wat hebben we nog samen, Amerika en Europa, in de 21e eeuw?

bron https://www.geertmak.nl/

BARACK OBAMA

The Promised Land (Een beloofd land)

Hebt u deze biografie gelezen? 

Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

In dit boeiende, langverwachte eerste deel van zijn presidentiële memoires vertelt Barack Obama het verhaal van zijn onwaarschijnlijke odyssee van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld, waarin hij in buitengewoon persoonlijke bewoordingen schrijft over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in de eerste termijn van zijn historische presidentschap - een roerige periode vol dramatische veranderingen. Obama neemt de lezer aan de hand op een fascinerende reis, die voert van zijn eerste politieke aspiraties en de cruciale overwinning in de voorverkiezingen van Iowa - waarin de kracht van grassroots activisme aan het licht kwam - tot de revolutionaire avond van 4 november 2008, toen hij tot 44ste president van de Verenigde Staten werd gekozen en daarmee de eerste Afro-Amerikaan werd die het hoogste ambt in het land zou bekleden.

In zijn bespiegelingen over het presidentschap toont hij op een bijzondere en scherpzinnige wijze welke mogelijkheden en beperkingen presidentiële macht met zich meebrengt, en daarnaast biedt hij ons een uniek inzicht in de dynamiek van de Amerikaanse partijpolitiek en de internationale diplomatie. Obama neemt de lezer mee tot in de Oval Office en de Situation Room van het Witte Huis, maar ook naar steden als Moskou, Caïro en Peking. We zijn getuige van zijn overwegingen als hij zijn kabinet samenstelt, worstelt met een mondiale financiële crisis, Vladimir Poetin inschat, schijnbaar onoverbrugbare conflicten beteugelt om zijn Wet op de gezondheidszorg te verwezenlijken, botst met zijn generaals over de te volgen strategie in Afghanistan, hervormingen op Wall Street doorvoert, doortastend optreedt na de ramp met de Deepwater Horizon en opdracht geeft tot Operatie Neptune's Spear, die leidt tot de dood van Osama bin Laden.

Een beloofd land is een bijzonder intiem en persoonlijk boek - het verhaal over een man die historische beslissingen neemt, over het rotsvaste geloof van de opbouwwerker die op de proef wordt gesteld op het wereldpodium. Obama is openhartig over de moeilijkheden die hij ondervond toen hij als zwarte Amerikaan president wilde worden, waarbij hij de verwachtingen verpersoonlijkte van een generatie die werd geïnspireerd door de boodschap van hoop en verandering en de morele problemen trotseerde die besluitvorming op het hoogste niveau met zich meebrengt.

Obama is openhartig over de krachten die hem in eigen land en elders tegenwerkten, eerlijk over de invloed die het verblijf in het Witte Huis had op zijn vrouw en kinderen. Daarnaast is hij niet terughoudend in het delen van zijn onzekerheden en teleurstellingen. Toch wijkt hij nooit af van zijn overtuiging dat binnen het geweldige, zich voortdurend ontwikkelende Amerikaanse experiment vooruitgang altijd mogelijk is.

Dit fraai geschreven en krachtige boek getuigt van Barack Obama's inzicht dat democratie geen geschenk van boven is, maar iets dat is gestoeld op inlevingsvermogen en wederzijds begrip, iets waaraan we samen voortbouwen, elke dag weer.

bron Fnac recensie

CARL DE KEYZER 

God Inc I & II

Kent u dit boek?

Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Religieus Amerika door de lens van een Magnumfotograaf

In de zomer van 1990 kocht Carl De Keyzer een camper en trok hij door Amerika met één doel: religieuze groepen fotograferen. God Inc werd een uniek (tijds)document dat in beeld bracht hoe zeer God deel uitmaakt van de American way of life.

Dertig jaar later trekt de Magnumfotograaf opnieuw naar de Amerikaanse Bible Belt én een heleboel andere staten, maar met een hernieuwde focus: hoe religieuze groeperingen het moderne leven en de nieuwste technologieën omarmen in hun zoektocht naar nieuwe zieltjes. God Inc I & II bundelt beide

bron Lannoo

 

op de website van Lannoo kan u het boek inkijken

https://www.lannoo.be/nl/god-inc-i-ii 

 

TONI MORRISON 

Beminde (Beloved)

De Bezige Bij

Hebt u dit boek gelezen? 

Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

"Haar portret over de slavernij, de zonde waarop Amerika gesticht is, is onuitwisbaar, prachtig in zijn verschrikkelijke kracht. En de roman neemt als onderwerp een les die de VS op een of andere manier altijd lijken te vergeten: het feit dat we niet kunnen ontsnappen aan de slechtste stukken van ons verleden."

Jia Tolentino, essayiste voor The New Yorker 

in DSL 31 oktober 2020

 

 

 

 

 

HARRIET BEECHER STOWE 

De hut van oom Tom

Hebt u dit boek ooit gelezen? 

Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Er bestaat geen twijfel over, de historische impact van het boek was enorm groot: 'De hut' speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de afschaffing van de slavernij.

In de loop van de jaren is er meer genuanceerd naar dit werk gekeken, maar hoe dan ook behoort het boek tot de Amerikaanse canon. 

 

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.