HOME > AANBEVOLEN > LEZEN > ACTUALITEIT > Worden onze jaren 20 terug 'roaring'? 

gepost 06/01/2021

Worden onze jaren 20 terug 'roaring'?

De roaring twenties. 

De 'roaring twenties', de woelige, uitbundig schreeuwende jaren 20 van vorige eeuw, hebben hun naam niet gestolen. Het was een zeer bewogen periode. De Eerste Wereldoorlog had diepe kloven geslagen, de Spaanse grieppandemie kwam daar nog eens bovenop. Mensen hadden lang ontbering gekend, de wederopbouw kende zijn gelijke niet en ging alle kanten uit.

Er werd volop gebouwd in de hoogte en de auto deed definitief zijn intrede. De economie werd aangezwengeld, het geld rolde, de aandelenkoersen stegen onwezenlijk. In de jaren 30 zou die zeepbel barsten, maar in de twenties was dat nog niet aan de orde. Maatschappelijk bewoog er ook van alles: vrouwen maakten komaf met het korset en zetten de schaar in hun lange haren. Rokken gingen korter, clochehoeden en uitbundig versierde haarbanden deden hun intrede en de mode werd uitdagender met diepe decolletés, lange kettingen en blote ruggen. Roken was 'in', de vrouwen gaven de mannen het nakijken. De charleston was de dans van de tijd. 

 

Klinkt het u bekend in de oren? Ziet u het zo voor ogen?

Het is de setting van de film The Great Gatsby, die uitgebracht werd in 2013 en u wellicht bekend is. Het was een knaller, met Leonardo DiCaprio in een van zijn glansrollen én een van de beste verfilmingen ooit van de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald.

Meer over de film kan u HIER lezen, ook de trailer van de film kan u er bekijken. 

Het boek, een klassieker.

The Great Gatsby werd uitgegeven in 1925. Het werd het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald (1896 - 1940), één van de grootste Amerikaanse schrijvers van de 20e eeuw.

Het verhaal

Het romantische drama speelt zich af in de roaring twenties in de Verenigde Staten, toen alles economisch meezat. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nick Carraway, die de wereld van zijn buurman, de miljonair Jay Gatsby, ineen ziet storten.

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan.

Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan, zijn voormalige liefde, echtgenote van Tom Buchanan, wiens landgoed zich bevindt tegenover het zijne, aan de andere kant van het water. 

Deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

Standaard Uitgeverij

 

 

Thematiek

Die alles vernietigende hunkering naar wat hij niet kan krijgen, maakt van The Great Gatsby een kroniek van een aangekondigde ondergang.  

 

 

F. Scott Fitzgerald

De mythe van de jaren 20

De jaren 20 waren jaren van wederopbouw en vooruitgang waren (voor een kleine minderheid), maar ook van grote ravage en armoede (voor de meesten).

Dat aspect komt aan bod in een interview dat Sofie Lemaire in 'De wereld van Sofie' op Radio 1 had met Birgit van Puymbroek, professor Engelse literatuur aan de VUB en gespecialiseerd in het modernisme van de jaren 20.

Geeft de iconische verfilming van het boek van Scott Fitzgerald, The Great Gatsby, een goed beeld van wat die roaring twenties toen waren?  was de vraag die Sofie Lemaire bezig hield. Het antwoord is genuanceerd. 

 

Herbeluister HIER het interview.

In het interview vat Prof. van Puymbroek het boek samen. Ze gaat ook in op die tijd, de figuur van de auteur en diverse aspecten, thema's en de aantrekkingskracht van het boek. Ze verwijst ook naar andere boeken uit die periode. 

Of The Great Gatsby een blauwdruk is van hoe onze twenties zich uiteindelijk zullen ontplooien?

Wie zal het zeggen. Wat vast staat, is dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt, hoe dan ook.

 

Als dat geen positieve boodschap is. 

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.