HOME > AANBEVOLEN > LEZEN > ACTUALITEIT > Zijn we uitgelezen? 

Zijn we uitgelezen?

ONDERZOEK

Zijn we uitgelezen?

 

In tijden van fake news hebben we geoefende lezers nodig die teksten kritisch kunnen beoordelen. Hoe krijgen we jongeren weer aan het lezen?

 

‘Geen excuses meer: tijd voor die turf’, kopte een krant tijdens de lockdown boven een artikel over kloeke klassiekers uit de wereldliteratuur. De vraag is maar of onze leesspieren nog wel voldoende ontwikkeld zijn voor dat zwaardere werk. En hoe zit dat dan bij onze jongeren, die steeds minder leeskilometers lijken te maken?

Het mag dan wel zo zijn dat in deze coronatijden velen van ons weer aan het lezen gaan, tegelijkertijd nemen jongeren steeds minder vaak een boek in de hand. KULeuven zocht het uit. Hun onderzoekers gingen na waar het schoentje wringt en hoe we kinderen en jongeren opnieuw zouden kunnen enthousiasmeren. 

'Er is veel bagage verloren gegaan: een brede geletterdheid, het ontdekken van nieuwe dingen buiten de eigen leefwereld … En ook gewoon: voor een langere tijd bezig kunnen zijn met een tekst.'

Het is een vaststelling, maar er vallen nog een boel dingen op en aan te merken bij de leesvaardigheid van kinderen en jongeren anno 2021. Dat de prestaties voor begrijpend lezen in alle studies ronduit zwak zijn. Dat er veel concurrentie is van internet, Tiktok, gamen, Youtube, kortom, van andere media. Dat we de toestand toch kunnen keren. Door een een nationaal leesbeleid bijvoorbeeld. Door een andere aanpak van de handboeken. Door veel meer aandacht te besteden aan leesinstructie op school. Door te focussen op de leraren! Een enthousiasmerende leraar maakt een wereld van verschil. Door leesplezier te stimuleren. Door debat aan te moedigen en uit te lokken over boeken. Door... Door....

 

Lees het volledige artikel HIER

 

Het is broodnodig, dat pogen om kinderen en jongeren meer richting boeken te leren kijken. Daar kunnen wij allemaal, als ouder, grootouder, op onze eigen manier en met ons eigen kunnen, zeker toe bijdragen.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.