HOME > JAARPROGRAMMA > CORONATIJDEN > Hannah Arendt 

gepost 26/11/2020

Hannah Arendt

© Hannah Arendt Instituut

© Hannah Arendt Instituut

© The Ethics Centre

Een 'ongewone' filosofe

In de boekenmarathon (u weet wel, ter vervanging van de Boekenbeurs 2020) praatte Tom De Cock met prof. Dirk De Schutter over de biografie die auteur Ann Heberlein schreef over Hannah Arendt, 'Hannah Arendt, over liefde en kwaad. De biografie'. 

De biografie en het interview vormen een goede introductie en kennismaking met de figuur van Hannah Arendt en haar gedachtegoed. 

Prof. Dirk De Schutter, die erg goed bekend is met de figuur van Arendt, haar persoonlijkheid, haar visies, haar achtergronden, praat er heel toegankelijk over. Hij schetst haar ideeën en raakt zo aan de reden waarom Arendt's werk nog altijd zo relevant is voor onze huidige maatschappelijke en politieke uitdagingen.

Hij gaat ook in op de controverse die groeide rond sommige boeken uit haar werk. 

 

KLIK op de link hieronder

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/11-november/boekenmarathon-s11-novembera14/ 

De biografie 

 

Een leven lang hield Hannah Arendt (1906-1975) zich bezig met de onzekere grens tussen goed en kwaad. Een leven dat een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van het Westen omvat, een tijd waarin onze ideeën over de mens en zijn waarde, schuld en verantwoordelijkheid opnieuw werden gedefinieerd – en waarin Arendt uitgroeide tot een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.

Als dochter van Joodse ouders groeit Arendt op in het onstuimige Duitsland van de jaren dertig, waar ze zich vanaf jonge leeftijd volledig toelegt op de filosofie. Ze begint een relatie met de Duitse filosoof Martin Heidegger, die enkele jaren later echter net als vele andere intellectuelen fervent aanhanger wordt van het nazisme. Arendt wordt gedwongen het land te ontvluchten en zal zich tot aan haar dood in New York bezighouden met vragen over de aard van het kwaad, de mens, liefde en politieke theorie.

In deze biografie verweeft auteur Ann Heberlein het bewogen leven van Hannah Arendt met haar gedachtegoed, dat ook nu, een halve eeuw na haar dood, nog altijd angstaanjagend relevant is in een wereld die steeds verder verdeeld raakt.

bron Bookspot

Een van de meest invloedrijke denkers van de 20ste eeuw

Als filosoof viel Hannah Arendt (1906-1975) op in de toen voornamelijk door mannen gedomineerde wereld van de politieke filosofie. Haar ideeën waren ongewoon voor die tijd, ze schrok er niet voor terug op lange tenen te trappen. De dunne scheidslijn tussen goed en kwaad was het werkterrein waarmee ze het meest in de kijker liep,  maar ook politiek, autoriteit en totalitarisme zijn thema's waar ze ze zich op richtte en waarmee ze uitgroeide tot een van de meest belangrijke en eigenzinnige denkers van de 20ste eeuw.

 

Haar vele artikelen en boeken hebben een blijvende invloed gehad op de politieke theorie en ook nu nog blijft haar denken en haar werk relevant.

 

Sommige van haar publicaties waren erg geruchtmakend. Dat geldt o.m. voor het boek 'Eichmann in Jeruzalem'. Voor The New Yorker deed ze verslag van de rechtszaak van nazi Adolf Eichmann in 1961. Haar reflecties op dit proces waren controversieel door haar introductie van het concept ‘de banaliteit van het kwaad’, en haar weergave van de Joodse Raden en de rol van Eichmann. 

 

samenvatting

In 1960 wordt de voormalige nazileider Adolf Eichmann in Argentinië door de Israëlische geheime dienst gekidnapt. Sinds de Tweede Wereldoorlog had hij een anoniem bestaan geleid, maar nu moet hij terechtstaan wegens ‘misdaden tegen de menselijkheid’. In opdracht van het tijdschrift The New Yorker woonde Hannah Arendt het proces bij. Haar reportage biedt inzicht in het dagelijks verloop van het proces, maar ook in de grote onderwerpen die erachter schuilgingen: het wezen van de gerechtigheid, de houding van het joodse leiderschap onder het naziregime, en het meest omstreden onderwerp van alle: het wezen van het kwaad. Terwijl de openbare aanklager Eichmann als het vleesgeworden kwaad afschildert, beschrijft Arendt hem als een doorsneemens, een kleine, maar ambitieuze bureaucraat die door een totalitaire staat werd verleid. Een verontrustende analyse van een van de grootste showprocessen van de twintigste eeuw.

bron Atlas Contact

Het Hannah Arendt Instituut 

Het instituut draagt de naam van de Duits-Joodse filosofe, haar ideeën bieden inspiratie voor hun werking. Het instituut is recent opgericht en is een samenwerkingsverband tussen UA, VUB en de stad Mechelen. Zowel de Vlaamse Overheid als verschillende partnerorganisaties ondersteunen hun werking. Door expertise en kennis te verenigen willen ze samen impact hebben op diverse terreinen van het maatschappelijk leven. 

Christophe Busch, de voormalige directeur van de Dossinkazerne, leidt het instituut. 

 

N.a.v. de oprichting van het instituut schetste vrt een portret en vertelt Christophe Busch zelf over het initiatief

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/27/busch-hannah-arendt-instituut-mechelen/ 

Het instituut over Hannah Arendt

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.