HOME > NATIONAAL > NATIONALE EVENEMENTEN > Junior Journalist 2020-2021

JUNIOR JOURNALIST 2020-2021

 

gepost 03/05/2021

De winnaars!

Junior Journalist, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen, zit er weer op voor dit jaar. Met het thema ‘schatten’ in hun achterhoofd gingen duizenden scholieren het afgelopen schooljaar aan het pennen, met heel wat mooie resultaten. Maar slechts één iemand kan de nationale winnaar zijn. Of in dit geval vier, want voor iedere reeks koos de nationale jury een getalenteerde Junior Journalist die de hoofdprijs wegkaapte. Op de blog en in de Davidsfonds krant ‘Het Accent’ worden de vier winnende teksten voorgesteld. We delen ze ook graag hier. 

ASTRID VELGHE 

winnaar voorronde Davidsfonds 

Harelbeke - Bavikhove - Hulst 

 

WINNAAR REEKS 1

3e GRAAD BASISONDERWIJS

 

ZE WAS EEN SCHAT 

JULIE NUYTTEN

winnaar voorronde Davidsfonds

Kortijk Bis

 

WINNAAR REEKS 2

1e GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS 

 

LEVEN VOL SCHATTEN

ILIANA STAELENS

winnaar voorrond Davidsfonds Maldegem

 

WINNAAR REEKS 3

2e GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS

 

DE BLOEM VAN HOOP EN LIEFDE 

ELISE RENCKEN 

winnaar voorronde Davidsfonds   Lommel

 

WINNAAR REEKS 4

3e GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS 

 

ONSCHATBARE (W)AARDE

gepost 19/03/2021

De kracht van een goede pen 

Wist u dat Wim De Vilder, journalist en nieuwsanker, net zoals Liesbeth Van Impe, hoofdredactrice van Het Nieuwsblad, ooit de Junior Journalist schrijfwedstrijd van Davidsfonds wonnen, toen ze nog op de middelbare schoolbanken zaten? N.a.v. het bekronen van de laureaten, overal in Vlaanderen, plaatste Davidsfonds Nationaal een interview met hen in Accent, een contactblad voor alle Davidsfondsleden. We delen het hier graag ook nog een keer. 

LEES HET INTERVIEW HIER.

Davidsfonds zet duizenden jongeren aan het schrijven

 

36ste editie van Junior Journalist met meter Mariam El Mandoudi

 

 

Al meer dan 35 jaar organiseren Davidsfonds vrijwilligers in heel Vlaanderen en Brussel de schrijfwedstrijd Junior Journalist. Daarmee dagen ze jongeren uit hun regio uit om in hun pen te kruipen. Dit jaar is er opnieuw een nationale prijsuitreiking. Met meer dan 15.000 deelnemers is het meteen de grootste schrijfwedstrijd van Vlaanderen en Brussel. Mariam El Mandoudi, journaliste en nieuwsanker van Karrewiet (VRT, Ketnet), is meter van deze 36ste editie.

“De voorbije maanden zette een enthousiaste groep vrijwilligers en professionele medewerkers hun schouders onder de versnelde voorbereidingen voor een vernieuwde editie Junior Journalist. De deelnemers uit de vijf provincies zullen vanaf dit jaar opnieuw samen strijden voor de nationale titel van Junior Journalist, en dat in vier leeftijdsgroepen” vertelt Peter De Wilde, voorzitter van Davidsfonds vzw. Meer dan 100 Davidsfonds afdelingen organiseren de komende maanden lokale voorrondes. De lokale winnaars stoten daarna door naar de nationale finaleronde. Eind april 2021 worden de prijzen uitgereikt.

Schatten inspireren
Geïnspireerd door ons jaarthema ‘Schatten’ gaan vier leeftijdscategorieën aan het schrijven. De jongsten, in reeks 1 en 2,  dagen we uit een verhaal te schrijven over een schat die voor hen het nieuws waard is. De jongeren in reeks 3 gaan de interviewtour op. Ze gaan op zoek naar schatten van mensen of mensen met schatten. En tenslotte in reeks 4 delen de deelnemers via straffe journalistieke opiniestukken hun mening over bijzondere schatten, schatten die verdelen of juist samenbrengen. “Junior Journalist is voor ons de manier om schrijven en taal in de kijker te zetten en burgerschap bij jongeren te stimuleren. Wij zijn alvast benieuwd naar die schatten van inzendingen,” aldus Kris Opdedrynck, algemeen directeur van Davidsfonds vzw.

Meter Mariam El Mandoudi 
Niemand minder dan Mariam El Mandoudi, journaliste en nieuwsanker van Karrewiet (het jeugdjournaal van Ketnet), is meter van Junior Journalist 2021. Mariam studeerde journalistiek aan de AP Hogeschool in Antwerpen, waarna ze onder meer bij MNM en Q-Music werkte.

"Ik hoop dat ik de komende maanden heel wat jongeren kan inspireren om in hun pen te kruipen. Het is hoe dan ook za-lig dat ik meter mag zijn van Junior Journalist. Wat een eer!

Jonge schrijvers die het voelen kriebelen om deel te nemen vinden alle informatie op www.juniorjournalist.be

 

Davidsfonds Beveren-Zuid

organiseerde de voorronde in de lagere scholen van Haasdonk 

en in de lagere scholen en de Middelbare School Sint-Maarten in Beveren

Klik HIER voor meer info

Vertel anderen over ons.