gepost 16/11/2020

Hebt u ze ook gelezen? De dagdagelijkse column die Ilja Leonard Pfeijffer elke dag schreef in De Standaard gedurende de eerste golf in het voorjaar? Over hoe hij het virus rond zich zag toeslaan en tekeergaan in Genua, Italië. Om eerlijk te zijn, het was de column waar ik elke dag eerst naar doorbladerde. Het ging door merg en been, zijn woorden en wat ze beschreven. 

Ik ben een onvoorwaardelijke fan geworden van deze auteur. De kracht van zijn schrijven is groot. Deze stukjes die nu in boekvorm werden samengebald, getuigen van een bizar, onwerkelijk stukje geschiedenis dat wij allemaal nog elke dag meemaken. Ze zullen nog lang naklinken.

Ik ben niet zo zeker dat ik elk stukje terug wil lezen, zo opbeurend is het niet. Maar ik wil het wel hebben. Al was het alleen maar om op de vraag 'Hoe was 2020?' naar dit boekje te kunnen grijpen en te weten 'Zo dus'. 

 

Joske 

Laat u het ons weten wat u van het boek denkt, als u het gelezen hebt? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Alles op een rij

In het voorjaar van 2020 viel de wereld ten prooi aan een pandemie ten gevolge van het Sars-CoV-2-virus. Noord-Italië behoorde tot de zwaarst getroffen gebieden ter wereld. Ilja Leonard Pfeijffer deed vanuit Genua in dagboekvorm vrijwel live verslag voor de kranten.

 

Ilja Leonard Pfeijffer
Quarantaine
Dagboek in tijden van besmetting
De Arbeiderspers, november 2020
9789029540230, paperback, 208 pagina’s, € 22,50

Geïnteresseerd? 

“In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn […]. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus […]. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.

Dat schreef Ilja Leonard Pfeijffer op 20 april in zijn ‘Viraal dagboek’, dat van 9 maart tot en met 26 juni in dagelijkse afleveringen in NRC Handelsblad en De Standaard verscheen. Dat dagboek is voor deze boekuitgave aangevuld met de ontbrekende zaterdagen.
Dit is een uniek dagelijks verslag van de ontwrichtende gevolgen van het sars-cov-2-virus, dat zich weliswaar mondiaal verspreidde maar keihard toesloeg in Noord-Italië, met name ook in Genua, waar Pfeijffer woont.

bron: de uitgever

Misschien haalt dit u helemaal over de streep.

© Le Vif

 Hij had het virus aanvankelijk wat onderschat, schrijft hij in zijn dagboek. Nu ze gebundeld zijn, zijn dagboekkrabbels tijdens de eerste coronagolf, blijken ze 'een onvergelijkbaar mooi geschiedenisboek over het heden' te vormen, schrijft Rik Van Puymbroeck in  De Tijd van zaterdag 14 november 2020

'Ilja Leonard Pfeijffer schrijft weergaloos mooi, hoe eenvoudig hij zijn woorden en zinnen ook probeert te houden. Geen bellettrie. Geen nodeloze zoektocht in de leegte naar adjectieven die een sfeer willen beschrijven. Wel trefzeker. Duidelijk. Weliswaar nooit zakelijk, het is pure literatuur, maar niet dat soort geschrijf dat de werkelijkheid verdoezelt. Lezend zie je streepjes bij al die zinnen die opvallen, bijblijven, indruk maken.'

'Hij beschrijft met mededogen hoe mensen proberen te leven in dit nieuwe regime. Hij beschrijft hoe klein hij zichzelf voelt, hij de grote man met de lange haren, verbannen tot zijn appartement en het uitzicht door het raam. Je leest hoe hij zorgzaam hij is voor zijn schoonmoeder. Hij wast af.'

"Als ik deze quarantaine niet had kunnen delen met mijn stralende, psychopathische Stella, zou ik zijn verschrompeld tot een bitter man in explosieve stagnatie."

Toch leest dit 'Dagboek in tijden van besmetting', de ondertitel van 'Quarantaine', als het geschiedenisboek van het heden dat je zelf beleefde. Het gebeurde daar en hier en Ilja Leonard Pfeijffer schreef het als een notulist van de actualiteit op voor onszelf, maar zeker voor onze kinderen en kleinkinderen.'

Rik Van Puymbroeck in De Tijd, zaterdag 14 november 2020

Een extraatje of liever twee

n.a.v. De Boekenbeurs online editie 2020 interviewde Geert Buelens voor het programma BOEKENMARATHON & BOEKENFEEST de auteur over zijn nieuwe boek. Bekijk en beluister het hier. 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/10-november/boekenmarathon-s10-novembera2/ 

Wil je liever luisteren naar Nicky Aerts die hem interviewt in Pompidou? Je krijgt er nog een interview met Christophe Vekeman bovenop.

https://klara.be/herbeluister-pompidou-10-november-2020

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina in uw netwerk.