Home > Aanbevolen > Lezen Leestips > Roest, Jakub Malecki

gepost 24/04/2021

Al op 21 oktober 2020 plaatste Annemieke De Ridder het boek in de rubriek LEESTIPS. In de Standaard der Letteren zaterdag 17 april 2021 wordt de auteur, Jakub Malecki, door Filip Rogiers uitgebreid geïnterviewd. 

Jakub Malecki

Het parcours van Jakub Malecki is niet alledaags, merkt Filip Rogiers op. Hij studeerde economie en ging aan de slag in de banksector. Lezen deed hij veel, van jongs af aan. Ondertussen schrijft hij al een hele tijd en is hij een graag geziene gast in de Poolse media. In Polen speelt zich de laatste jaren maatschappelijk en politiek gezien ook best wel wat af. Hij kijkt er kritisch en bezorgd naar, zegt hij zelf, al doet hij zijn best weg te blijven van politieke discussies. 

'Soms is zwijgen

ook een opinie.' 

Jakub Malecki is ondertussen een bekend en bekroond schrijver en vertaler in Polen, die heel wat verhalen en 10 romans op zijn actief heeft.  'Roest' is zijn negende boek en dateert van 2017 maar werd pas nu voor het eerst in het Nederlands vertaalt. Het boek is een voltreffer en ademt de Poolse geschiedenis. Niet dat het een historische roman is, in geen geval. Het toont de geschiedenis van een familie in de periode 1939-2016 en meer bepaald die van het hoofdpersonage Szymek, die als jongen van zeven beide ouders verliest in een auto-ongeval en verhuist naar het platteland waar hij opgevangen wordt door zijn grootmoeder aan moeders kant, Tośka. Die sterke, krachtige en best wel excentrieke vrouw ontfermt zich over hem.  De roman toont de ontwikkeling van de jongen tot jongvolwassene in een land waar de oorlog alom aanwezig blijft, ook na al die jaren. 

'In mijn land fluistert

de geschiedenis

mee vanachter elke muur

en elke boom.'

In Polen blijft de oorlog een rol spelen in het leven van mensen. Elke familie had ermee te maken en groeide op met de oorlogsverhalen, die het leven tekenden van velen. Ook dat van de grootmoeder, wiens geliefde, die niet meer kan leven met de oorlogsgruwel die hij zag en beleefde, een wanhoopsdaad pleegt.

Tegenover het verhaal van de jonge Szymek die Jakub Malecki laat opgroeien met alles wat daarbij hoort, geeft hij tegelijk beetje bij beetje het hartverscheurende verhaal van het verlies van de grootmoeder prijs. 

Een verhaal om 'u' tegen te zeggen.  

gelezen in  De Standaard der Letteren zaterdag 17 april 2021, Ik heb de ziel van een oude vrouw, interview Filip rogiers 

Hebt u het boek gelezen? Wil u er iets over kwijt? We horen het graag. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.