HOME > AANBEVOLEN > LEZEN > LEESTIPS > Cromwell trilogie

 

Eerlijk, ik heb lang en echt uitgekeken naar dit derde deel van de Cromwell-trilogie door Hilary Mantel. De eerste twee delen, Het boek Henry en vervolgens Wolf Hall heb ik verslonden. Niet dat ik zo weg ben van historische romans, het was vooral Mantel zelf en de manier waarop zij schrijft die me intrigeerden. Met elk deel won ze de Booker Prize! Wie doet beter?  Bij Het boek Henry was ik meteen verkocht. Wolf Hall stelde evenmin teleur. Dus waar bleef dat derde deel?  

 

Toen ze eerst nog een paar andere historische boeken schreef, leek het alsof ze een pauze nodig had, even genoeg had van Cromwell, haar centrale hoofdpersonage. U weet wel, de man die traditioneel neergezet wordt als sluw, iemand die zich meedogenloos een weg baande tot rechterhand van Henry VIII. Sluw en meedogenloos is hij ook bij Mantel, maar bovenal schetst ze hem als een mens van vlees en bloed, door wiens ogen je kijkt naar die boeiende periode uit de Engelse geschiedenis. 

Toegegeven, het is even wennen aan de taal en de stijl die Mantel hanteert. Het lezen eist aandacht, je moet bij de pinken blijven, doorhebben hoe ze redeneert en haar personages opvoert. Maar eens dat het geval is, gaat het een vaart die je niet meer kwijt wil. 

Omdat het lezen van het tweede deel al een tijdje achter me lag, duurde het even om alles weer op te rakelen en terug in het verhaal te komen. Het derde deel is omvangrijk, enig doorzettingsvermogen is dus aangewezen. Uiteindelijk weet je van tevoren hoe het afloopt met de man, maar de manier hoe ze zijn terugval schetst en wat dat met hem doet, helpt om de 1234 blz (!) door te komen. 

Kortom, een boek voor al wie taal koestert, voor wie van historische romans houdt of het genre wil ontdekken. 

Joske 

Misschien trekt deze bespreking je helemaal over de brug

https://klara.be/boekentip-nicky-aerts-de-spiegel-het-licht  

Herbeluister hier POMPIDOU 28 oktober 2020, over Hilary Mantel en het laatste deel van de trilogie

Het programma Pompidou op Klara brengt elke dag uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto 'Alles voor de kunst'. 

De gast in deze aflevering is Guido Latré, hoogleraar Engelse literatuur en goed bekend met Mantel. Ook de trilogie kent hij door en door. 

Nicky Aerts praat met hem over het laatste deel waarmee Hilary Mantel een punt zet achter haar succesvolle trilogie ove het leven aan het Engelse hof in de 16e eeuw. Haar boeken behoren tot de sterkste historische romans van het moment. 

Luister hier 

 

Dit is een heruitzending van Pompidou op 30 april 2020.

 

Podcast Pompidou - woensdag 28 oktober 2020

Klik hier om dit audiobestand te downloaden 

Aanrader: Lees eerst deel 1 en 2

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.