HOME > AANBEVOLEN > LEZEN > LEESTIPS > De avond is ongemak

 

Onthutsend, meeslepend, ... het is het minste wat je van dit boek kan zeggen. Het dompelt je onder in de leefwereld van de Bible Belt dorpen in Nederland, die strook van dorpen waar de gereformeerde kerk en het conservatief beleven van de bijbel sterk en diep geworteld zijn en het leven van de dorpsbewoners strikt bepalen. 

In het gezin van het hoofdpersonage Jas laat dat diepe sporen, die door rasverteller Rijneveld vlijmscherp worden verwoord. 

Een boek dat wringt en dwingt tot verder lezen en dat je stil weglegt na het laatste blad, verrast door de uitkomst ervan. 

Joske

Geïnteresseerd? 

Deze bespreking trekt je misschien helemaal over de brug

Geïntrigeerd door de figuur Marieke Lucas Rijneveld ? 

Bezoek haar/zijn website https://mariekerijneveldschrijfster.wordpress.com/

Hebt u het boek ook gelezen? Hoe beoordeelt u het? (Klik meteen op het juiste aantal sterren) Wil u er iets over kwijt? Stuur ons een reactie 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Bent u geboeid door het fenomeen van de dorpen in de Nederlandse Bijbelgordel, die loopt van Zeeland in het zuidwesten naar het noordoosten van het land en de impact van de gereformeerde kerken op het leven van de dorpers?

 

Dan zijn deze boeken misschien ook iets voor u:

Knielen op een bed violen

Jan Siebelinck

 

Op een beslissend punt in zijn volwassen bestaan heeft Hans Sievez een diep-religieuze ervaring; hij is ervan overtuigd voor een kort moment in direct contact met God te hebben gestaan. In de daaropvolgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Zijn huwelijk en de relatie met zijn twee zoons komen onder grote druk te staan.

bron Standaard Boekhandel

De ontdekking van Urk

Matthias Declercq

 

Wat gebeurt er als een Vlaming zich in het meest besloten en orthodoxe vissersdorp van de Nederlandse Biblebelt vestigt?

Op amper twee uur rijden van Vlaanderen ligt een Nederlands dorp dat uit de tijd gevallen lijkt: geen Nederlander, laat staan een Belg, begrijpt wat de mensen daar drijft. Urk, een voormalig eiland in de Zuiderzee (nu onderdeel van Flevoland aan het IJsselmeer), in het noorden van Nederland, is een schijnbaar gesloten en wantrouwige gemeenschap, die voornamelijk leeft van de vis en zich vastklampt aan de Bijbel. Of bedriegt de schijn?
Journalist en schrijver Matthias M.R. Declercq gaat in 2019 een half jaar op Urk wonen, in het hart van het dorp. Hij gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart de werkelijkheid van Urk zich. Declercq ziet een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook steeds meer een schimmige wereld, met jeugdige baldadigheid, wanhoop, visfraude en drugs. Niets blijkt wat het lijkt.

bron Standaard Uitgeverij

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina in uw netwerk.