HOME > EN VERDER  > Aanraders 

Nog tot 18 september 2022

Kunst in Seniorenresidentie Meulenberg: BinnensteBuiten editie 2022

GILBERT CORNELIS

beelden

EMIEL VAN DE VELDE

installaties en conceptuele kunst


1 mei – 18 september 2022
elke dag van 10 – 12u en van 14 – 18u
gratis tentoonstelling in park en residentie
SeniorenResidentie Meulenberg • Oude Zandstraat 34, Beveren • 03 750 11 11

foto's © SeniorenResidentie Meulenberg

Vorig jaar kwam de SeniorenResidentie Meulenberg als BinnensteBuiten voor het eerst naar buiten met een kunsttentoonstelling. De residentie en haar omvangrijke tuin vormen dan ook de perfecte locatie om Kunst in de kijker te zetten.

Dit jaar exposeren opnieuw twee Beverse kunstenaars. De tentoonstelling met werken van Gilbert Cornelis en Emiel Van de Velde loopt van 1 mei tot en met 18 september, de autoloze zondag. Ze kan elke dag gratis worden bezocht van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Groepsbezoeken kunnen op aanvraag.

 Poëzieroute van Stichting Ijsberg in Damme

We hebben een boon voor Stichting Ijsberg en voor Damme. Alleen al voor hen is het al de moeite om eens tot Damme te rijden. Of erheen te fietsen? 

‘GGG’ staat voor ‘Geschreven, Getekend en Gedrukt’. Het is een cross-over project waarbij schrijvers, dichters, illustratoren en beeldend kunstenaars samenwerken, met elkaar verbonden worden. 

Dat resulteert in een gedrukte en/of tentoongestelde vorm, een lezing, een open atelier of een  performance bij Stichting IJsberg.

De GGG-route langs de Damse Vesten maakt deel uit van dit project. Het is een pöezieroute. Op tien plekken langs deze poëzieroute worden woord en beeld samengebracht. De poëzie van een dichter wordt er vorm gegeven door een beeldend kunstenaar. 

De poëzieroute is al aan een aantal edities toe, sedert eind april 2021 vind je er ook tien gedichten van Herman de Coninck, geselecteerd door Kristien Hemmerechts. 

ATELIER & MUSEUM ROGER RAVEEL 

OVER ROGER RAVEEL

Roger Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. In 2021 zou Roger Raveel(1921 - 2013) 100 jaar geworden zijn. 

Lees HIER een samenvatting van zijn artistieke carrière

Het atelier van Raveel in Machelen-aan-de-Leie kan bezocht worden op afspraak. HIER kan u er alvast online een blik op werpen. 

‘Ik denk niet dat ik in New York de kosmos anders zal aanschouwen dan in Machelen.

Ik kan dus maar beter hier blijven.’ 

ROGER RAVEEL

in zijn antwoord aan Hugo Claus toen die hem influisterde naar New York te verhuizen om ook internationale bekendheid te krijgen

In Vlaanderen is hij een begrip, internationaal is hij nooit echt aan bod gekomen. Hoe komt dat, vraagt journalist Carlos Alleene zich af in zijn opiniestuk (De Morgen 10 maart 2021) Blijft Roger Raveel wereldberoemd in Vlaanderen? 

 

Dat Raveel zijn sporen laat in de schilderkunst na de Tweede Wereldoorlog qua belang en invloed, staat buiten kijf. Waarom is hij dan ook niet internationaal doorgebroken? 

"Waren de omstandigheden en de tijdgeest er niet naar om Raveel internationaal te lanceren? Of waren het invloedrijke curatoren, kunstcritici of museumdirecteuren die niet op het juiste moment zijn pad hebben gekruist? "

De auteur zoekt er nog altijd een verklaring voor. 

Museum Roger Raveel, Gildestraat 2-89870 Machelen-aan-de-Leie

Schilderijen en tekeningen uit de verzameling van het Roger Raveel Museum

 

Deze collectiepresentatie omvat een selectie van zelden getoonde schilderijen en tekeningen uit de periode waarin de jonge schilder op zoek is naar zijn eigen signatuur en positie. De tentoonstelling tracht, wars van chronologie, het veelzijdige experiment van Raveels ontluikende oeuvre bloot te leggen.

Doorlopend

Roger Raveel wandelroute

 

Op deze wandeling neemt de kunstenaar je mee langs de mooiste plekjes natuur in Machelen-aan-de-Leie en laat hij je kennismaken met verschillende locaties die een grote rol gespeeld hebben in zijn leven en werk. Alle informatie en digitale route via deze link.

Afstand: 3,7 km
Vertrek en aankomst: Roger Raveel Museum

museum - TIP van Agnes Seghers

'Gisteren een bezoek gebracht aan "kunstuur in Mechelen" meer dan de moeite waard. In februari een nieuw programma met weerom Vlaamse meesters , van commentaar voorzien door acteurs en BV , duurt inderdaad 1uur en geheel corona veilig.'

Agnes Seghers 

HET KUNSTUUR MECHELEN 

In Het Kunstuur in Mechelen (tegenover de Sint-Romboutstoren) worden topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1880-1948 op een unieke manier gebracht.

Meer dan twee derde van de schilderijen komt uit privébezit en is nog maar zelden aan het publiek getoond. De andere werken zijn bruiklenen van Belgische en Franse musea.

Vlamingen vertellen wat hun band is met de kunstenaar of met het schilderij.

De kunstwerken worden één voor één belicht. Via een koptelefoon hoor je muziek en verhalen.

De vertellers zijn bekende en minder bekende Vlamingen en worden naast het kunstwerk geprojecteerd. Ze vertellen over hun band met het kunstwerk of de kunstenaar. In de kapel vertelt acteur Jo De Meyere de levensverhalen van de kunstenaars.

Om zeker te zijn van een plaats, kan U best online tickets bestellen. Een bezoek aan de tentoonstelling duurt immers exact één uur en kan elke 20 minuten voor maximaal 8 personen.

Het Kunstuur is een privé-initiatief van Joost en Hans Bourlon onder het toeziend oog van hun grootvader, kunstschilder Jozef (Jos) De Bie

PRAKTISCH

HET KUNSTUUR 

Minderbroedersgang 1, Mechelen 

https://hetkunstuur.com/

TICKETS ONLINE BESTELLEN!

 

STICHTING IJSBERG in de oude dorpsschool van Damme 

Damme kent u natuurlijk! Maar kent u ook de Stichting Ijsberg?

Watou doet wellicht wel een belletje rinkelen. Jan Moeyaert, intendant en verantwoordelijke voor de artistieke werking van de Stichting Ijsberg, organiseerde jarenlang het Kunstenfestival in Watou. Het samenbrengen van woord en beeld daar komt uit zijn koker. Het Kunstenfestival moet het zonder hem doen nu, maar met de Stichting Ijsberg komt hij terug vrij dicht bij alles wat Watou heeft groot gemaakt. 

De vroegere dorpsschool van Damme, D'oede Schole, is hét kerncentrum van de Stichting, dé plek waar het ganse jaar door activiteiten en evenementen worden geprogrammeerd waarin literatuur, poëzie en beeldend werk de rode draad zijn en worden samengebracht in inspirerende programma's. Je kan er terecht voor film- , muziek- en theatervoorstellingen, expo's, lezingen en literaire diners. Kunstenaars verblijven er af en toe 'in residence', je ziet ze live aan het werk. En nog zoveel meer.

Zelfs als er niets speciaals op hun drukke agenda staat, is het nog de moeite om er langs te gaan en te verdwalen in de boekshop en koffie te drinken in het leescafé. Het is een plek met een ziel. 

En daarna... is er het machtig mooie landschap in en om Damme om in te wandelen of te fietsen en één van de stemmige restaurantjes om culinair aan uw trekken te komen. 

 

Zet het op uw agenda! Meer dan een aanrader! 

museum

HET VERNIEUWDE JAMES ENSORHUIS AL BEZOCHT?

 Het Ensorhuis in Oostende, de woning waar James Ensor woonde tot aan zijn dood in 1949, kreeg een fantastische update. Het is nu een volwaardig museum. Het feitelijke huis werd tot in de puntjes gerenoveerd en uitgebreid met het aanpalend hoekpand waarin zowel de permanente als de tijdelijke  tentoonstellingen zijn ondergebracht. 

Het resultaat is schitterend. Op een vaak interactieve manier maken bezoekers kennis met Ensor, zijn tijdperk, zijn publieke leven en zijn indrukwekkend oeuvre. 

 

Neem de (klein)kinderen mee. Voor het jonge volkje in er een geweldig interactief kinderparcours! 

'Ostende, lief blommetje van kleur, hemel aan de zèè', schreef hij ooit over de Stad aan Zee. Oostende was zijn grote liefde, de zee is er ook overal dichtbij. In het najaar en de winter-maanden, zonder de dagjesmensen van de zomer, is het er heerlijk uitwaaien. Kan u dan meteen ook doen! 

PRAKTISCH

James Ensorhuis, Vlaanderenstraat 29 (hoek Vlaanderenstraat - Van Iseghemlaan), 8400 Oostende

Het James Ensorhuis is open van 10 tot 18 uur.
Gesloten op maandag, behalve tijdens Belgische schoolvakanties en op feestdagen.

Een bezoek duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.

Parkeren kan vlak in de buurt. 

Bestel tickets online: https://www.ensorstad.be/nl 

museum -  TIP van FRANK DE RYCK

'Wat ik alleszins een hele leuke uitstap vond is een gegidst bezoek aan het groentemuseum (GROM) in Sint-Katelijne-Waver. Neem zeker een gids mee in de tuin en de serres, om ook nog oudere gewassen en teeltwijzen te leren kennen'

Frank De Ryck 

'T GROM, MUSEUM VAN DE GROENTESTREEK

Groentemuseum ’t Grom is veel meer dan alleen een museum. Het is een echt doemuseum waar jong en oud terecht kan om plezier te maken en iets te leren over tuinbouw, gezonde voeding en zoveel meer! Bezoek er een tentoonstelling, verdwaal er in de tuinen, volg er een kookworkshop en verorber nadien je zelfbereide maal, trek erheen voor een daguitstap met familie of vrienden, verken met een gids het hele domein....

Mogelijkheden zat dus! Een aanrader. 

PRAKTISCH

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver  |  Di-Vrij 10u-16u + Zo 13u-17u (krokus- tot kerstvakantie)

Vertel anderen over ons.