'Door onze kinderen in te wijden in onze cultuur maken wij hen deel van de mensheid en haar geschiedenis

en geven wij hun alle verhalen die ooit bedacht zijn om betekenis te scheppen in de chaos,

alsmede alle mechanismen die ooit zijn toegepast om als mens in de wereld te overleven.'

 

Ilja Leonard Pfeiffer

Nederlands dichter, schrijver en classicus

 

in de tekst (DS 11 maart 2021) die hij schreef in opdracht van Canon Cultuurcel (departement Onderwijs en Vorming),

departement Cultuur, Jeugd, Media en Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, voor de Dag van de Cultuur­educatie rond het thema erfgoed

 

Wat een onvoorstelbaar heerlijk boek is dit. Het werd op voorhand al gehypt als een absolute MUST READ, het maakt die verwachtingen ook helemaal waar. Ilja Leonard Pfeiffer is een rasverteller en - althans in dit boek - een geëngageerd schrijver. Ontelbaar zijn de passages en de zinnen die beklijven. Na dit boek krijg je zin in nog meer Pfeiffer. Het is een roman, een meeslepend liefdesverhaal, een boek vol kanttekeningen over Venetië, de wereld en Europa. Een absolute aanrader! 

Joske

 

Geïnteresseerd? 

Geboeid door de figuur Ilja Leonard Pfeijffer?

Bezoek zijn website https://iljapfeijffer.com 

Pfeijffer is een heel veelzijdig iemand. Ontdek het op zijn webstek. Het geeft je een brede kijk op de schrijver en zijn werk. Je vindt er ook een link naar zijn optreden in de editie Zomergasten 2020, het befaamde praatprogramma van de Nederlandse Omroep. Niet te missen!

https://youtu.be/kUbs6dMmh0U

Wat betekent het om Europeaan te zijn? 

De Balie - een cultureel kunstencentrum in Amsterdam, dat programma's en series produceert rond de actualiteit van kunst, cultuur, politiek maatschappelijke tendenzen - en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer gingen op zoek naar antwoorden. Met Pfeijffers bestseller Grand Hotel Europa als uitgangspunt bespreken ze het Europa waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer lijkt. 

 

Voor wie tijd heeft én geïnteresseerd is, is het zeker de moeite om deze uitzending te bekijken. Het is meteen een kans om Ilja Leonard Pfeiffer zelf aan het woord te horen en hem passages uit het boek te horen voorlezen.

https://youtu.be/3qREl_7BnI0

Hebt u dit boek gelezen? Hoe beoordeelt u het? (Klik meteen op het juiste aantal sterren) Wil u er iets over kwijt? Stuur ons een reactie!

Rating: 4 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Marc Jegers
4 jaar geleden

prachtig geschreven boek maar pessimistisch t.o.v Europa (een openlucht museum zonder betekenis op het internationaal terrein). Prachtig zijn de gesprekken en fijngevoelig zijn de gesprekken tussen Clio en Ilja indien er wrijvingen zijn (verhuis naar Venetië, het ontmoeten van een vroegere vriendin, het bezoek aan Dubai) maar soms gebruikt hij zijn boek als pamflet om zijn opinie te staven (vluchtelingen, Amsterdam) maar laat het vertellen door een buitenstaander.

alex claus
4 jaar geleden

een heel goed boek met diverse actuele thema's die besproken zijn in de leesclub van de gezinsbond Beveren .

TIP Als Hotel Europa uw ding is, kan u het beslist ook goed vinden met Brieven uit Genua 

Hebt u dit boek gelezen? Hoe waardeert u het? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.