HOME > JAARPROGRAMMA > LEESGROEPEN DF BEV ZUID > Leesgroep Kallo - Melsele

LEESCLUB M LEESGROEP KALLO - MELSELE
Verantwoordelijke: Jean Humblet T 03 775 46 41
SEIZOEN 2022 - 2023

1 mei 2023
HERKOMST, Saša Stanišic
Volgende leesclub gaat door op dinsdag 17 oktober om 20u bij Ria Smet.
We bespreken dan “Herkomst “ van Saša Stanišic (Bosnië en Herzegovina, Duitsland)
Hilde Daman zal weer de inleiding verzorgen.
Zoals steeds laat ik later iets weten over de beschikbaarheid van uitleen exemplaren van de Bib.
info & contact: jean.humblet@telenet.be

Omschrijving
Herkomst van Saša Stanišic is een autobiografisch meesterwerk dat werd bekroond met de Deutsche Buchpreis 2019. De roman is winnaar van de Europese Literatuurprijs 2021.
'Herkomst is een boek over de eerste toevalligheid in onze biografie: ergens geboren worden. En over wat er daarna gebeurt. Het is een boek over taal, jeugd en vele zomers.
De zomer toen mijn grootvader zo uitbundig danste dat hij op de voet van mijn grootmoeder trapte en ik bijna niet geboren werd. De zomer toen ik haast verdronk. De zomer toen Angela Merkel alle grenzen openstelde, die leek op de zomer toen ik naar Duitsland vluchtte. Herkomst is een ode aan mijn grootmoeder die lijdt aan dementie. Terwijl ik mijn herinneringen orden, verliest zij de hare.’
Herkomst is een meesterwerk, waarin één familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Deze autobiografische roman gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.
25 april 2023
PRACHTIGE WERELD, WAAR BEN JE?, Sally Rooney
Het is nog even wachten op volgende leesclub. Deze zal doorgaan op dinsdag 25 april om 20 uur. Plaats van afspraak is bij Maggy Cornelis, Klapperstraat 17 in Beveren.
Alex zal de inleiding verzorgen. We bespreken “Prachtige wereld, waar ben je” van de Ierse auteur Sally Rooney.
Voor de uitleenboeken uit de Bib is het nog wat vroeg. De leden worden tijdig op de hoogte gebracht wanneer deze er zijn.
info & contact: jean.humblet@telenet.be

Omschrijving
Alice ontmoet Felix. Zij is succesvol romanschrijver, hij werkt in een distributiecentrum. Ze vraagt of hij met haar meegaat op reis naar Rome. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? Alice’ beste vriendin Eileen verwerkt een pijnlijke relatiebreuk en flirt weer met Simon, die ze al kent van kindsaf aan. Ze houden van elkaar, maar willen ze hun vriendschap op het spel zetten voor een relatie?
Prachtige wereld, waar ben je gaat over vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.
De auteur
Sally Rooney is een Ierse schrijfster. In 2017 verscheen haar debuutroman ‘Gesprekken met vrienden’, die door The Guardian was uitgeroepen tot een van de belangrijkste debuten van het jaar. Een jaar later verscheen ‘Normale mensen’. Sally’s schrijfstijl is helder, met onderkoelde humor. In oktober 2022 kwam haar nieuwste boek ‘Prachtige wereld, waar ben je’ op de markt.
standaard boekhandel
Geïnteresseerd? Lees ook het verslag op Klara....
Nabeschouwing
De leesclub ging door op 25 april 2023 in het Gildenhuis Beveren.
Er waren 10 aanwezigen. Van wie twee nieuwe leden, Nora Moulaert en Bob Verstappen. Welkom allebei!
Alex leidde “Prachtige wereld, waar ben je” van de Ierse auteur Sally Rooney voor ons in.
Deze roman werd maar matig geapprecieerd. Maar ik mag wel zeggen dat het gesprek hierover heel levendig was!
Jean Humblet
18 okt 2022
ZUSSEN, Daisy Johnson
In het gastvrije appartement van Alex Claus bespraken we “Zussen” van Daisy Johnson.
“De zeer hechte en duistere relatie van de zussen September en July, die tien maanden in leeftijd schelen, heeft griezelige gevolgen als de een wraak neemt voor de ander” (nota in de site van de Bib)
Hilde Daman verzorgde een zeer volledige en interessante inleiding.

Omschrijving
Er is de zussen Juli en September iets onnoembaars overkomen. In een vertwijfelde poging een verse start te maken, neemt hun moeder Sheela hen dwars door het land mee naar een oud familiehuis dat zijn eigen getroebleerde leven leidt. Er komen geluiden van achter de muren. Het licht flikkert op eigen kracht. Slapen lijkt onmogelijk en de dromen zijn eindeloos. In hun nieuwe, verontrustende omgeving ontdekt Juli dat de intense band die ze altijd met September heeft gehad, begint te veranderen op manieren die ze niet kan bevatten.
Zussen is een verhaal van zusterlijke liefde en zusterlijke afgunst dat explodeert met de woede en vreugde van de adolescentie. Met deze roman bevestigt Daisy Johnson haar positie als een van de vindingrijkste en opwindendste jonge hedendaagse schrijvers.
standaard boekhandel
De auteur
Daisy Johnson is geboren in 1990. Ze debuteerde met de verhalenbundel Veenland en kreeg de Harper’s Bazaar Short Story Prize, de A.M. Heath Prize en de Edge Hill Short Story Prize. Ze woont in Oxford. Haar roman Onder het water stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2018.
SEIZOEN 2021-2022
Op woensdag 27 april 2022 om 20u komen we weer samen in Het Gildenhuis, Ciamberlanidreef 92 Beveren
We bespreken dan “Apeirogon” van Colum McCann
De inleiding zal verzorgd worden door Alex en Hilde Daman.
Contact: jean.humblet@telenet.be

Het titelwoord 'apeirogon' laat zich vertalen als 'een wiskundige figuur met een ontelbaar oneindig aantal zijden'. Het leent zich perfect voor dit boek waarin de Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan, allebei vader van een dochter, ook allebei geconfronteerd worden met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld.
Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit.
Apeirogon is wat men noemt een caleidoscopische roman, waarin het verhaal wordt afgewisseld met flarden geschiedenis, geluiden, citaten en herinneringen.
Dat McCann kan schrijven blijkt uit het feit dat hem voor zijn boek Laat de aarde draaien zowel de National Book Award als de Dublin Impac Award werd toegekend. Nog een andere roman, Trans-Atlantisch, werd genomineerd voor de Man Booker Prize.
Nieuwsgierig? Lees hier alvast een interview met de auteur in De Standaard. Journalist Peter Jacobs praatte met Colum McCann.
‘Klinkt dit melig? Dat zal wel. Ik neem het risico’
Nabeschouwing
We hadden een zeer geslaagde samenkomst op 27 april.
Bijgevoegd vinden jullie de biografie van Colum McCann zoals gebracht door Alex.
Alex stuurde me ook een tekst met een recensie van Tea Van Lierop.
Hilde Daman leidde de roman in. Met onze bijzondere dank, want dankzij deze inleiding was de bespreking weer diepgaand en levendig.
De ruwe nota’s die Hilde voor de bespreking maakte zijn bijgevoegd, zoals gevraagd door de aanwezigen.
Voor wie niet aanwezig was en de roman alsnog leest zijn deze nota’s zeker interessant.
Jean
Lees HIER de biografie, de recensie van Tea Van Lierop en de nota's van Hilde Daman
We komen samen in het Gildenhuis, Ciamberlanidreef 92 Beveren op 17 november om 20 uur.
We bespreken de roman “Piranesi” van Susanna Clarke.
Hilde Daman zal het boek inleiden.
Contact: jean.humblet@telenet.be

OMSCHRIJVING
Piranesi woont in het Huis. Misschien heeft hij dat altijd al gedaan.
In zijn notitieboeken doet hij dag na dag zorgvuldig verslag van de wonderen ervan: het labyrint van zalen, de duizenden standbeelden, de getijden die de trappen op donderen, de wolken die zich in een langzame stoet voortbewegen door de bovenste zalen.
Op dinsdag en vrijdag ziet Piranesi zijn vriend, de Ander. Op andere momenten brengt hij de doden offerandes van voedsel en waterlelies. Maar meestal is hij alleen.
Boodschappen beginnen te verschijnen, met krijt geschreven op het plaveisel. Er is een nieuw iemand in het Huis. Wie is het en wat wil diegene? Is het een vriend of veroorzaakt deze persoon chaos en waanzin, zoals de Ander beweert.
Verdwenen teksten moeten worden gevonden; geheimen moeten worden blootgelegd. De wereld die Piranesi dacht te kennen? wordt vreemd en gevaarlijk.
De Schoonheid van het Huis is onmetelijk; zijn vriendelijkheid oneindig.
uitgev. Orlando
Nabeschouwing
We waren vorige week met zes leden om “Piranesi” te bespreken.
Een aantal leden lieten weten dat ze omwille van de Corona omstandigheden niet kwamen, enkelen hadden een dubbelboeking.
Het Gildenhuis vinden we een geschikte plaats: voldoende ruim zaaltje, je kan er iets drinken, en het is rustig.
De meningen over de roman van Susanna Clarke waren in het begin verdeeld. Sommigen vonden het heel goed, anderen hadden er moeite mee.
Na de inleiding van Hilde Daman en een geanimeerd gesprek en het samen uitdiepen van de inhoud en betekenissen, werd duidelijk dat “Piranesi” een bijzonder boek is.
Jean - 25/11/2021
SEIZOEN 2020 - 2021
Leesgroep Kallo/Melsele houdt het voorlopig bij besprekingen via mail en powerpoint.
Het laatste boek dat besproken werd, is De tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa


Vertel anderen over ons.