HOME > JAARPROGRAMMA > LEESGROEPEN DF BEV ZUID > Leesgroep Kallo - Melsele

LEESCLUB M LEESGROEP KALLO - MELSELE

 

Verantwoordelijke: Jean Humblet T 03 775 46 41

jean.humblet@telenet.be

SEIZOEN 2023 - 2024

Volgende leesclub zal doorgaan op dinsdag 12 november bij Maggy Cornelis. We hebben gekozen voor de roman “Verboden schrift” uit 1952 van de Italiaanse schrijfster Alba de Cespedes. Hilde zal “Verboden Schrift” weer voor ons inleiden.

Er zijn in de bibliotheken van” Regionetwerk Biblio WAAS “ 6 exemplaren, dus ik verwacht wat dat betreft geen problemen

Alba de Céspedes (Rome11 maart 1911 - Parijs14 november 1997) was een Italiaanse schrijfster. Zij was een succesvolle en veel vertaalde schrijfster in de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw. Na deze periode is zij lange tijd uit beeld gebleven binnen de Italiaanse literatuuroverzichten.

 

Jean Humblet

info & contact: jean.humblet@telenet.be

VERBODEN SCHRIFT Alba de Cespedes

Omschrijving

Rome in de jaren vijftig: eigenlijk zou Valeria alleen sigaretten voorhaar man halen in de tabaccaio, maar ze koopt ook een schrift. Op dat moment weet ze (nog) niet welke consequenties deze daad zal hebben. Valeria leidt het bescheiden en onopvallende leven van een vrouw uit de middenklasse, zoals miljoenen Italiaanse vrouwen. Ze is moeder, echtgenote, kantoorbediende. Meer ziet niemand in haar, haar eigen naam hee" ze al jaren niet meer gehoord, zelfs haar man noemt haar ‘mamma’. Maar wanneer ze in haar schrift begint te schrijven, verandert er geleidelijk iets in Valeria. Ze tast haar innerlijk af, gaat op zoek naar haar eigen verlangens en angsten. Op een bepaald moment begint ze gebruik te maken van kleine leugentjes om in het geheim haar baas te ontmoeten wanneer ze gevoelens voor elkaar ontwikkelen, ze is niet langer zo ontvankelijk voor de eisen van haar kinderen en bewondert heimelijk haar dochter, zoveel mondiger en overtuigder dan zijzelf. Totdat ze gelooft dat ze een stap te ver is gegaan.

Verboden schrift is een intiem meesterwerk en een geweldig tijdsdocument van een ten onrechte vergeten auteur. ‘Hoe het schrijven een uitlaatklep voor vrijheid kan worden, hoe het je kan bevrijden van dwang en vastgeroeste structuren, van voorgeschreven rollen en de verlammende denkpatronen van het patriarchaat, zonder dat je dat überhaupt beseft – daarover vertelt Alba de Céspedes in een heldere, discrete taal, waarvan de naklank ons laat voelen hoe verbazend actueel dit boek nog altijd is. Want ook nu nog betalen we een hoge prijs om degene te zijn die we willen zijn en niet degene tot wie men ons heeft voorbestemd.’

Nino Haratischwili ‘Alba de Céspedes was voor mij als het binnendringen van een onbekend universum: sociale omgeving, waarnemingen, stemmingen.’

Annie Ernaux 'Momenteel lees ik, terwijl ik schrijf, alleen nog maar boeken die mij geen mooi, maar góéd gezelschap houden. Daarbij zitten enkele boeken die ik “boeken van aanmoediging” noem, zoals die van Alba de Céspedes.’

 LESSEN Ian McEwan

BEELD De Harmonie

Omschrijving

Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. Ver weg van waar hij zijn idyllische jeugd doorbracht, trekt hij de aandacht van zijn pianolerares, Miriam Cornell.
Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, literatuur, seks en politiek, álles komt voorbij.

Meesterschrijver McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de huidige pandemie. Een tijdsgewricht dat dichtbij McEwan zelf ligt. Met Lessen heeft Ian McEwan misschien wel zijn meest persoonlijke roman tot nu toe geschreven.

www.ianmcewan.com

Geïnteresseerd? Lees meer op de website van uitgeverij De Harmonie of lees alvast de recensie in De Morgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Ziehier een eerste recensie van " Lessen " die we toevallig tegenkwamen.'

Nora en Bob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Ik heb het boek begin dit jaar gelezen en met veel goesting ga ik voor de tweede maal.'

Monique

in De Standaard der Letteren zaterdag 02/12/23

De leesclubervaring

Hilde Daman gaf een uitvoerige inleiding over McEwan, over het schrijfproces in de Coronatijd en over hoe elementen uit McEwans leven verwerkt zijn in de roman. Een soort “testament” was de conclusie.

De discussie was zoals steeds zeer levendig.

17 oktober 2023

HERKOMST, Saša Stanišic 

Omschrijving

Herkomst van Saša Stanišic is een autobiografisch meesterwerk dat werd bekroond met de Deutsche Buchpreis 2019. De roman is winnaar van de Europese Literatuurprijs 2021.

'Herkomst is een boek over de eerste toevalligheid in onze biografie: ergens geboren worden. En over wat er daarna gebeurt. Het is een boek over taal, jeugd en vele zomers.

De zomer toen mijn grootvader zo uitbundig danste dat hij op de voet van mijn grootmoeder trapte en ik bijna niet geboren werd. De zomer toen ik haast verdronk. De zomer toen Angela Merkel alle grenzen openstelde, die leek op de zomer toen ik naar Duitsland vluchtte. Herkomst is een ode aan mijn grootmoeder die lijdt aan dementie. Terwijl ik mijn herinneringen orden, verliest zij de hare.

Herkomst is een meesterwerk, waarin één familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Deze autobiografische roman gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

NABESCHOUWING

De leesclub ging door op 17 oktober 2023.

We waren deze keer met zijn achten.

Hilde Daman leidde “Herkomst“ van Saša Stanišić in. (Deutscher Buchpreis 2019 en Europese Literatuurprijs 2021)

Deze roman heeft veel aspecten en is moeilijk samen te vatten.

Dankzij de voorbereiding van Hilde konden we een levendig gesprek voeren. We vonden het een schitterend werk.

Jean Humblet

25 april 2023

PRACHTIGE WERELD, WAAR BEN JE?, Sally Rooney

Omschrijving 

Alice ontmoet Felix. Zij is succesvol romanschrijver, hij werkt in een distributiecentrum. Ze vraagt of hij met haar meegaat op reis naar Rome. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? Alice’ beste vriendin Eileen verwerkt een pijnlijke relatiebreuk en flirt weer met Simon, die ze al kent van kindsaf aan. Ze houden van elkaar, maar willen ze hun vriendschap op het spel zetten voor een relatie?

Prachtige wereld, waar ben je gaat over vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.

De auteur

Sally Rooney is een Ierse schrijfster. In 2017 verscheen haar debuutroman ‘Gesprekken met vrienden’, die door The Guardian was uitgeroepen tot een van de belangrijkste debuten van het jaar. Een jaar later verscheen ‘Normale mensen’. Sally’s schrijfstijl is helder, met onderkoelde humor. In oktober 2022 kwam haar nieuwste boek ‘Prachtige wereld, waar ben je’ op de markt. 

standaard boekhandel

Geïnteresseerd? Lees ook het verslag op Klara....

Nabeschouwing 

De leesclub ging door op 25 april 2023 in het Gildenhuis Beveren.

Er waren 10 aanwezigen. Van wie twee nieuwe leden, Nora Moulaert en Bob Verstappen. Welkom allebei!

Alex leidde “Prachtige wereld, waar ben je” van de Ierse auteur Sally Rooney voor ons in.

Deze roman werd maar matig geapprecieerd. Maar ik mag wel zeggen dat het gesprek hierover heel levendig was!

Jean Humblet 

18 okt 2022

ZUSSEN, Daisy Johnson 

Omschrijving

Er is de zussen Juli en September iets onnoembaars overkomen. In een vertwijfelde poging een verse start te maken, neemt hun moeder Sheela hen dwars door het land mee naar een oud familiehuis dat zijn eigen getroebleerde leven leidt. Er komen geluiden van achter de muren. Het licht flikkert op eigen kracht. Slapen lijkt onmogelijk en de dromen zijn eindeloos. In hun nieuwe, verontrustende omgeving ontdekt Juli dat de intense band die ze altijd met September heeft gehad, begint te veranderen op manieren die ze niet kan bevatten.
Zussen is een verhaal van zusterlijke liefde en zusterlijke afgunst dat explodeert met de woede en vreugde van de adolescentie. Met deze roman bevestigt Daisy Johnson haar positie als een van de vindingrijkste en opwindendste jonge hedendaagse schrijvers.

standaard boekhandel 


De auteur 
Daisy Johnson is geboren in 1990. Ze debuteerde met de verhalenbundel Veenland en kreeg de Harper’s Bazaar Short Story Prize, de A.M. Heath Prize en de Edge Hill Short Story Prize. Ze woont in Oxford. Haar roman Onder het water stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2018.

NABESCHOUWING

In het gastvrije appartement van Alex Claus bespraken  we “Zussen” van Daisy Johnson.

“De zeer hechte en duistere relatie van de zussen September en July, die tien maanden in leeftijd schelen, heeft griezelige gevolgen als de een wraak neemt voor de ander” (nota in de site van de Bib)

Hilde Daman verzorgde een zeer volledige en interessante inleiding.

Jean Humblet

SEIZOEN 2021-2022

27 april 2022

APEIROGON Colum McCann

Het titelwoord 'apeirogon' laat zich vertalen als 'een wiskundige figuur met een ontelbaar oneindig aantal zijden'. Het leent zich perfect voor dit boek waarin de Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan, allebei vader van een dochter, ook allebei  geconfronteerd worden met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld.

Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit.

Apeirogon is wat men noemt een caleidoscopische roman, waarin het verhaal wordt afgewisseld met flarden geschiedenis, geluiden, citaten en herinneringen.

 

Dat McCann kan schrijven blijkt uit het feit dat hem voor zijn boek Laat de aarde draaien zowel de National Book Award als de Dublin Impac Award werd toegekend. Nog een andere roman, Trans-Atlantisch, werd genomineerd voor de Man Booker Prize.

Nieuwsgierig? Lees ook een interview met de auteur in De Standaard. Journalist Peter Jacobs praatte met Colum McCann. 

Klinkt dit melig? Dat zal wel. Ik neem het risico’

Nabeschouwing

We hadden een zeer geslaagde samenkomst op 27 april 23.

Bijgevoegd vinden jullie de biografie van Colum McCann zoals gebracht door Alex.

Alex stuurde me ook een tekst met een recensie van Tea Van Lierop.

Hilde Daman leidde de roman in. Met onze bijzondere dank, want dankzij deze inleiding was de bespreking weer diepgaand en levendig.

De ruwe nota’s die Hilde voor de bespreking maakte zijn bijgevoegd, zoals gevraagd door de aanwezigen.

Voor wie niet aanwezig was en de roman alsnog leest zijn deze nota’s zeker interessant.

Jean

 

Lees  HIER de biografie, de recensie van Tea Van Lierop en de nota's van Hilde Daman

17 november 2022

PIRANESI Susanna Clarke

OMSCHRIJVING

Piranesi woont in het Huis. Misschien heeft hij dat altijd al gedaan.
In zijn notitieboeken doet hij dag na dag zorgvuldig verslag van de wonderen ervan: het labyrint van zalen, de duizenden standbeelden, de getijden die de trappen op donderen, de wolken die zich in een langzame stoet voortbewegen door de bovenste zalen.
Op dinsdag en vrijdag ziet Piranesi zijn vriend, de Ander. Op andere momenten brengt hij de doden offerandes van voedsel en waterlelies. Maar meestal is hij alleen.
Boodschappen beginnen te verschijnen, met krijt geschreven op het plaveisel. Er is een nieuw iemand in het Huis. Wie is het en wat wil diegene? Is het een vriend of veroorzaakt deze persoon chaos en waanzin, zoals de Ander beweert.
Verdwenen teksten moeten worden gevonden; geheimen moeten worden blootgelegd. De wereld die Piranesi dacht te kennen? wordt vreemd en gevaarlijk.
De Schoonheid van het Huis is onmetelijk; zijn vriendelijkheid oneindig.

uitgev. Orlando

Nabeschouwing

We waren vorige week met zes leden om “Piranesi” te bespreken.

Een aantal leden lieten weten dat ze omwille van de Corona omstandigheden niet kwamen, enkelen hadden een dubbelboeking.

Het Gildenhuis vinden we een geschikte plaats: voldoende ruim zaaltje, je kan er iets drinken, en het is rustig.

De meningen over de roman van Susanna Clarke waren in het begin verdeeld. Sommigen vonden het heel goed, anderen hadden er moeite mee.

Na de inleiding van Hilde Daman en een geanimeerd gesprek en het samen uitdiepen van de inhoud en betekenissen, werd duidelijk dat “Piranesi” een bijzonder boek is.

Jean - 25/11/2021

SEIZOEN 2020 - 2021

 

Leesgroep Kallo/Melsele houdt het voorlopig bij besprekingen via mail en powerpoint. 

Het laatste boek dat besproken werd, is De tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa 

Vertel anderen over ons.