HOME > EN VERDER > LEZEN > RECENSIES > Christiane Thijs, Johan De Vos 

Via het verhaal van de onbekende Christiane Thijs duikt de schrijver Johan De Vos (80) in het verleden van de stad Sint-Niklaas, waar hij al meer dan een halve eeuw woont. Het is een positief boek, zegt hij, ondanks het asbestverhaal waar het leven van Christiane mee afloopt.

'Biografieën gaan meestal over bekende mensen, maar Christiane Thijs (1943 – 1988) was een doodnormale Sint-Niklase vrouw. “Al hoop ik dat ze bekend wordt”, zegt Johan De Vos met een glimlach. Hij heeft negen maanden voltijds aan het boek gewerkt op vraag van het Gentse Industriemuseum. Via de onbekende Christiane wordt zo een deel van het industrieverleden van Sint-Niklaas belicht. Christiane heeft in vier textielfabrieken gewerkt, maar het boek is zoveel meer dan dat.

Het boek begint met de geboorte van Christiane en eindigt met haar dood, te wijten aan een ziekte die helaas vaker voorkomt in Sint-Niklaas: mesothelioom ofwel asbestkanker. “Nochtans is zij nooit met veel asbest in aanraking gekomen. Alleen heeft haar vader in de asbestfabriek van Scheerders gewerkt en toen hij thuiskwam moesten Christiane en haar moeder zijn kleren uitkloppen en wassen. Ze was toen 14, 15, 16 jaar. Dertig jaar later is ze overleden.”

 

Tom Nuytemans 

nieuwsblad.be maandag 22 juni 22

Meer weten? De reportages op vrt.nu of die van De Morgen bieden meer achtergronden.

 

Johan De Vos Johan de Vos is een veelzijdig iemand. Hij is auteur, fotograaf, was directeur van de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas, fotografierecensent bij De Morgen, De Standaard, de Volkskrant en Knack en is ook initiatiefnemer van STOFF vzw, de vereniging die probeert een stem te geven aan asbestslachtoffers in het Land van Waas. 

 

Leesclub Haasdonk las de biografie. Op maandag 26 juni 23 keken ze erop terug. Ze nodigden ook auteur Johan De Vos uit, die aan de hand van zijn boek en zijn ervaringen, de problematiek van asbest toelichtte.

Vertel anderen over ons.