HOME > JAARPROGRAMMA > LEESGROEPEN DF BEV ZUID > Leesgroep Kallo - Melsele

LEESCLUB M

LEESCLUB M

LEESGROEP KALLO - MELSELE

 

Verantwoordelijke: Jean Humblet T 03 775 46 41

jean.humblet@telenet.be

SEIZOEN 2021-2022

Op woensdag 27 april 2022 om 20u komen we weer samen in Het Gildenhuis, Ciamberlanidreef 92 Beveren

We bespreken dan “Apeirogon” van Colum McCann    

De inleiding zal verzorgd worden door Alex en Hilde Daman.

Contact: jean.humblet@telenet.be

Het titelwoord 'apeirogon' laat zich vertalen als 'een wiskundige figuur met een ontelbaar oneindig aantal zijden'. Het leent zich perfect voor dit boek waarin de Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan, allebei vader van een dochter, ook allebei  geconfronteerd worden met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld.

Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit.

Apeirogon is wat men noemt een caleidoscopische roman, waarin het verhaal wordt afgewisseld met flarden geschiedenis, geluiden, citaten en herinneringen.

 

Dat McCann kan schrijven blijkt uit het feit dat hem voor zijn boek Laat de aarde draaien zowel de National Book Award als de Dublin Impac Award werd toegekend. Nog een andere roman, Trans-Atlantisch, werd genomineerd voor de Man Booker Prize.

Nieuwsgierig? Lees hier alvast een interview met de auteur in De Standaard. Journalist Peter Jacobs praatte met Colum McCann. 

Klinkt dit melig? Dat zal wel. Ik neem het risico’

We komen samen in het Gildenhuis, Ciamberlanidreef 92 Beveren op 17 november om 20 uur.

We bespreken de roman “Piranesi” van Susanna Clarke.

Hilde Daman zal het boek inleiden.

Contact: jean.humblet@telenet.be

OMSCHRIJVING

Piranesi woont in het Huis. Misschien heeft hij dat altijd al gedaan.
In zijn notitieboeken doet hij dag na dag zorgvuldig verslag van de wonderen ervan: het labyrint van zalen, de duizenden standbeelden, de getijden die de trappen op donderen, de wolken die zich in een langzame stoet voortbewegen door de bovenste zalen.
Op dinsdag en vrijdag ziet Piranesi zijn vriend, de Ander. Op andere momenten brengt hij de doden offerandes van voedsel en waterlelies. Maar meestal is hij alleen.
Boodschappen beginnen te verschijnen, met krijt geschreven op het plaveisel. Er is een nieuw iemand in het Huis. Wie is het en wat wil diegene? Is het een vriend of veroorzaakt deze persoon chaos en waanzin, zoals de Ander beweert.
Verdwenen teksten moeten worden gevonden; geheimen moeten worden blootgelegd. De wereld die Piranesi dacht te kennen? wordt vreemd en gevaarlijk.
De Schoonheid van het Huis is onmetelijk; zijn vriendelijkheid oneindig.

uitgev. Orlando

Nabeschouwing

We waren vorige week met zes leden om “Piranesi” te bespreken.

Een aantal leden lieten weten dat ze omwille van de Corona omstandigheden niet kwamen, enkelen hadden een dubbelboeking.

Het Gildenhuis vinden we een geschikte plaats: voldoende ruim zaaltje, je kan er iets drinken, en het is rustig.

De meningen over de roman van Susanna Clarke waren in het begin verdeeld. Sommigen vonden het heel goed, anderen hadden er moeite mee.

Na de inleiding van Hilde Daman en een geanimeerd gesprek en het samen uitdiepen van de inhoud en betekenissen, werd duidelijk dat “Piranesi” een bijzonder boek is.

Jean - 25/11/2021

SEIZOEN 2020 - 2021

 

Leesgroep Kallo/Melsele houdt het voorlopig bij besprekingen via mail en powerpoint. 

Het laatste boek dat besproken werd, is De tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.