Wie zich wil verdiepen in geschiedenis, kunst, muziek, actualiteit of zingeving, zit goed bij Davidsfonds Academie.

Verspreid over Vlaanderen en Brussel is er een divers aanbod dagevenementen, familiedagen, meerdaagse cursussen. 

Experten gaan dieper in op grote, historische thema's of geven uitleg bij boeiende, actuele expo's en voorstellingen. 

Ook online worden cursussen aangeboden. 

PROGRAMMA DAVIDSFONDS ACADEMIE 2020 - 2021

Davidsfonds Academie kijkt ernaar uit je coronaveilig te ontmoeten!

gepost 02/03/2021

KUNST EN CRISIS BIJ HET BEGIN VAN DE 20e EEUW

Paul van Ostaijen en zijn beeldende tijdgenoten 

KUNST, CULTUUR EN FUTURISME

AAN DE PERZISCHE GOLF

De Golfstaten, het nieuwe mekka van de cultuurliefhebber?

PORTRETKUNST COOR DE JAREN HEEN

Blind date. Portretten met blikken en blozen.

Op maandag 22 februari zou Paul van Ostaijen 125 jaar geworden zijn. In zijn dichtbundel De Bezette Stad drukte hij zeer expressionistisch met klanken uit hoe Antwerpen door de Duitsers bezet werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wat een zeer tumultueuze periode was, was voor velen daarnaast ook een creatieve periode.

Maak kennis met Paul van Ostaijen en zijn tijdgenoten in deze cursus met kunsthistorica Johanna Kint.

Cursus in Antwerpen start op za. 8 mei om 10 uur.


Meer info over de cursus

Het Louvre in Abu Dhabi, de hypermoderne 'Woestijnroos' of het Museum voor Islamitische Kunst. In de Perzische Golf vind je allerlei culturele sites en moderne musea.

Tijdens dit webinar met dr. Tom Bruyer verken je de fascinerende culturele sites en moderne musea, balancerend tussen respect voor aloude plaatselijke tradities en futurische pareltjes. Doorprik de clichés en kijk verder dan de glinsterende façades van Dubai. 

Webinar vindt live plaats op zat. 6, 13 en 27 maart om 10 uur.


Schrijf je in voor het webinar

Bewaar jij ook een foto van je partner of (klein)kind in je portefeuille? Portretkunst is van alle tijden. Eeuwenlang legden kunstenaars portretten van bekende en minder bekende mensen vast op canvas. Wat begint als een ultieme uiting van devotie evolueert naar een uitbeelding van individualisme, prestige en luxe. Katrijn Van Bragt van The Phoebus Foundation neemt je mee doorheen deze rijke geschiedenis van de portretkunst.

Dit webinar hoort bij de activiteiten van de Nachten van de Geschiedenis (8-14 maart).

Webinar vindt live plaats op di. 9 maart om 20 uur.


Naar het webinar

gepost 14/01/2021

EXTRA IN DE KIJKER 

Bananen, soepblikken en Marilyn Monroe, doet het al een 'campbelletje' rinkelen? Andy Warhol is een van de iconen van de Amerikaanse popcultuur. Kunsthistorica Johanna Kint blikt in dit webinar terug op het leven en werk van de extravagante kunstenaar. Met die bagage haalt u nog meer uit de expo in La Boverie, Luik waarvoor u een museumvoucher krijgt. 

Dit webinar vindt live plaats op di. 2 februari om 14.00 uur*

*Dit webinar dient als vervanging voor het dagevenement dat op di. 2 feb. plaatsvond, mensen die zich reeds inschreven, krijgen een e-mail met meer informatie.


Meer info en inschrijven

Na de succesvolle webinars over de brexit keert prof. Hendrik Vos terug met een nieuw webinar. De gebeurtenissen van vorige week in het Capitool doen ons meer dan ooit stilstaan bij de aanpak van Trump. Maar wat nu Joe Biden het Witte Huis betreedt? Wat zijn de gevolgen voor Europa en het Europees buitenlands beleid? Met Donald Trump aan het Amerikaanse roer liepen de spanningen tussen Europa en de Verenigde Staten sterk op, maar wordt het nu helemaal anders?

Dit webinar vindt live plaats op di. 2 februari om 19.30 uur


Schrijf in voor € 14

U zag hem het afgelopen jaar in menig nieuws- en praatprogramma, maar kreeg u al ooit de kans om hem rechtstreeks je vragen te stellen? Prof. Marc Van Ranst maakt in dit webinar een stand van zaken op aan de hand van de actuele cijfers en gunt je een blik op de toekomst. Wat zal het coronavirus nog nalaten? En hoe gaan we morgen naar kantoor, de bioscoop of het theater? 

Dit webinar vindt live plaats op woe. 3 februari om 13.00 uur


Schrijf in voor € 25

gepost 08/01/2021

Ontdek het voorjaarsaanbod 2021 van Davidsfonds Academie

DE NIEUWSTE CURSUSSEN OP LOCATIE

Een blik achter de opera-schermen anno 1921 - 100 jaar Schouwburg Kortrijk

Ontmoet Mozart - Pianoconcerti van het wonderkind

Jan Peumans, een zachte anarchist - Zijn leven als politicus

DE NIEUWSTE ONLINE CURSUSSEN

Joe Biden in het Witte Huis. Wat betekent dat voor Europa? WEBINAR

Covidik-kijken met Marc Van Ranst WEBINAR

Een renaissance in de twaalfde eeuw?

LEES ALLE INFO (wat, wanneer, waar, prijs) OP DE WEBSITE VAN DAVIDSFONDS ACADEMIE

gepost 26/11/2020

Webinar: Brexit doorgelicht

Bachacademie 2021

Soepblikken, beroemde personen en bananen: Andy Warhol 2.0

E-cursus: de Congo-crisis van 1960

Meer weten? 

Over Davidsfonds Academie

Davidsfonds Academie ging in het najaar van 1993 van start als Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds. Toen werden op vier plaatsen twee cursussen per jaar georganiseerd over diverse culturele onderwerpen. Ze werden gegeven door specialisten uit het vakdomein, die wetenschappelijk actief waren. Die werden aangesproken op basis van hun capaciteit om zowel de basisgegevens van het onderwerp als de meest recente wetenschappelijke vindingen over te brengen naar geïnteresseerden zonder specifieke vooropleiding en om daarover met de deelnemers in gesprek te gaan.

Sinds 2013 zijn er jaarlijks ruim 130 activiteiten op meer dan 70 cursusplaatsen. Davidsfonds Academie organiseert sindsdien naast cursussen ook kortere zomercursussen waar beleving een belangrijke rol speelt, geschiedenisdagen en dagevenementen bij grote tentoonstellingen, concerten, festivals ...

 

Om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken worden de cursussen opgezet over heel Vlaanderen. Daarvoor beschikt Davidsfonds Academie over een netwerk van meer dan 70 regionale kernen met vrijwilligers voor de plaatselijke organisatie en heeft het samenwerkingsverbanden met onder meer musea, verenigingen, tentoonstellings- en concertorganisatoren en Vormingpluscentra.

 

Cursussen bestaan uit een viertal dagdelen van 2 tot 3 uur. Rekening houdend met de behoeften en de mogelijkheden van docenten en deelnemers vindt de meerderheid van de cursussen overdag plaats, een gedeelte ook ´s avonds en tijdens de weekends. Naast cursussen van verschillende dagdelen, zijn er ook evenementen van een dag.

DAVIDSFONDS ACADEMIE IN BEVEREN 2020 - 2021

Klik hier voor alle info over de cursusreeks 'Fake news en waarheid spreken' in Beveren, op donderdagen 15, 22 en 29 oktober en 12 november 2020 in de St.Martinuskerk, Grote Markt, Beveren. 

 

 

Wat is de impact van Corona op de werking van Davidsfonds Academie?

Nadat corona een streep trok door de voorjaarscursussen en het zomerprogramma, nam Davidsfonds Nationaal enkele beslissingen om risico’s te vermijden in het najaar. Zo loop je als cursist geen enkel onverwacht risico als je nu inschrijft voor een cursus of een dagevenement. Alle belangrijke info vind je hieronder nog eens op een rijtje.

 

klik hier https://www.davidsfonds.be/homepagenews/index.phtml?id=1746

Ontdek de online cursussen van de Davidsfonds Academi-e


Davidsfonds Academie biedt vanaf nu ook online cursussen rond cultuur en geschiedenis aan. Innovatie en traditie gaan daarbij hand in hand. Wat is nieuw? Het medium en de aanpak. Wat blijft als vanouds? Het keurmerk van Davidsfonds: het inhoudelijk hoogstaande niveau, de ruime toegankelijkheid en de deskundigheid van de docenten.

Vandaag zin in Bach, morgen meer te weten komen over de amoureuze kantjes van Hitler en overmorgen een horde barbaarse (?) Vikingen over de vloer? Verken een boeiende en verrassende wereld vol geschiedenis, kunst, muziek, actualiteit en zingeving – zomaar, van bij jou thuis. 

 

WORD OF BLIJF DE SLIMSTE THUIS VANUIT UW ZETEL

 

Nu het coronavirus ons doen en laten sterk inperkt, biedt Davidsfonds Academi-e onverhoede kansen.

Verdiep uw kennis en verbreed uw blik met de straffe online cursussen van gerenommeerde docenten vanuit uw zetel.klik hier en bekijk het aanbod.