EDITIE 2025 - 2026

THEMA | 'IS DIT ECHT?'
De editie 2025 - 2026 komt vanaf september terug op gang, ook voor Davidsfonds Beveren-Zuid en alle scholen die de voorbije jaren deelnamen aan de schrijfwedstrijd en dat ook nu weer van plan zijn.
De wedstrijd Junior Journalist telt twee fasen: de lokale wedstrijd (de voorronde die wij organiseren) en daaropvolgend de nationale finale.
De Junior Journalist lokale voorronde loopt in het najaar 2025, van september tot december. De prijsuitreiking heeft plaats in januari 2026.
De wedstrijd richt zich tot jongeren van de derde graad lager onderwijs en alle drie graden van het secundair onderwijs:
• Reeks 1: 5de en 6de leerjaar basisonderwijs
• Reeks 2: 1ste en 2de jaar secundair onderwijs
• Reeks 3: 3de en 4de jaar secundair onderwijs
• Reeks 4: 5de en 6de jaar secundair onderwijs
Deelnemen doen jongeren via de school/klas. Via hun leerkrachten belanden alle teksten bij ons. Ze worden gelezen en gejureerd. De winnaars wacht een warm applaus en méér tijdens de prijsuitreiking die we traditioneel laten doorgaan in Kasteel Cortewalle. De schepen van onderwijs is onze gastheer.
Inhoudelijk werkt iedereen rond hetzelfde thema, voor de editie ’25-’26 is dat: ‘Is dat echt?’.
Vormelijk verschilt de schrijfopdracht per reeks. De deelnemers in
- reeks 1 & 2 schrijven een verhaal vanuit het perspectief van een journalist/reporter. Dit kan zowel een fantasie- als een waargebeurd verhaal zijn.
- reeks 3 schrijven een interview, vrij weer te geven in vraag/antwoord-vorm, (in)directe rede of mengvorm met citaten.
- reeks 4 schrijven een opiniestuk.
Het nieuwe thema ‘Is dat echt?’ nodigt uit tot reflectie over de grens tussen waarheid en fictie, met bijzondere aandacht voor AI, mediawijsheid en kritisch denken. Met dit thema spelen we in op de vele vragen die artificiële intelligentie oproept. We willen jongeren aansporen om stil te staan bij de betrouwbaarheid van informatiebronnen en hen leren om bewust en kritisch om te gaan met berichten en inhoud op sociale media.
Naast de focus op taalvaardigheid, leggen we nadruk op mediawijsheid, creativiteit en verbeeldingskracht. Want taal is meer dan correct formuleren — het is ook een manier om de wereld te begrijpen, in vraag te stellen en opnieuw vorm te geven.
Om kans te maken op een plekje in de nationale finale, moet elke inzending voldoen aan volgende voorwaarden:
- Lengte: minimaal 500 en maximaal 1.500 woorden
- Inzendingen voor nationale prijsuitreiking moeten getypt zijn in een Word-document
- Geschreven in het algemeen Nederlands en door één auteur
- Inzendingen moeten origineel zijn, dus geen plagiaat
Wat met artificiële intelligentie?
Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Gaandeweg krijgt het overal een plek en leren we ermee werken. Net zoals bij diverse opdrachten in het onderwijs, brengt het voor schrijfwedstrijden uitdagingen met zich mee en rijzen er
verschillende vragen.
Waar leerlingen voorheen ouders, broers en zussen inriepen voor hulp, schakelen zij nu ook geregeld AI-hulpmiddelen als ChatGPT in. Slim, toch? Ja, al wringt het schoentje hier en daar. Tot wanneer blijf jij de schrijver bijvoorbeeld? Elke auteur en journalist zal op een gegeven punt hulp krijgen of inroepen van een eindredacteur of een AI-programma om de puntjes op de i te zetten.
Voor deze editie Junior Journalist benaderen we dit ook zo en verbieden we hulp van AI-hulpmiddelen niet. Wel verwachten we dat de jongere de schrijver blijft en bij hulp van bv. chatGPT dit ook vermeldt, net zoals andere bronnen correct vermeld dienen te worden. Plagiaat staan we niet toe.
Davidsfonds Beveren-Zuid stelt zelf een jury samen. De werken worden beoordeeld volgens de beoordelingscriteria opgelijst door Davidsfonds nationaal.
MEER WETEN? Contacteer ons. Stel uw vraag via onderstaand formulier.
