HOME > IN DE KIJKER > De passie voor streekproducten van Frank

april 2021

De passie voor streekproducten van Frank 

Ik ben Frank De Ryck en al jaren in cultuur geïnteresseerd: lezen, tentoonstellingen, fotografie, reizen etc.. Ik ben in een ver verleden in Beveren begonnen met de wekelijkse Boerenmarkt als medewerker van v.z.w. De Spiegel.  Die boerenmarkt bestaat nog altijd, elke zaterdag bieden boeren er nog rechtstreeks hun producten te koop aan. Mijn interesse voor de landbouw, het erfgoed, onze voeding, gezondheid is de laatste jaren uitgemond in de oprichting van een bedrijfje Kamieleke.

 

Met het project Kamieleke wil ik aan de hand van een rode draad opnieuw het verhaal van onze voeding vertellen.  Met het erfgoed en de geschiedenis van onze voeding in Beveren en het Waasland als basis, wil ik nagaan wat en hoe we aten vroeger, m.a.w. wat kwam er bij onze voorouders op het bord? Waarmee voedden ze zich?  Wat blijft daar de dag van vandaag nog van over? Welke producten gebruiken we nog steeds?  En, hoe zullen we ons in de toekomst voeden? Ik denk dat dat vooral een verhaal wordt van lokaal produceren en consumeren. Met terug meer aandacht voor de productie en het telen van nieuwe plant gebaseerde voedingsmiddelen. 

 

Kamieleke wil een platform zijn dat bestaande en nieuwe streekproducten op de kaart zet.  Sommige producten zijn hier altijd al geweest, zoals honing, maar andere zoals bijvoorbeeld veganistische koekjes zijn nieuw. En er komen voortdurend nieuwe producten bij want, vooral door de Coronaperiode, zijn velen in de eigen keuken aan de slag gegaan met het maken van taarten, koekjes, confituren, advocaat of limoncello. Of met het brouwen van bier of het zelf maken van azijn. Dat laatste klinkt misschien raar maar momenteel zijn er mensen in Zwijndrecht actief in de productie van appelazijn, die zich daarbij baseren op de bekende azijn van De Blauwe Hand. 

 

Op die manier wordt Kamieleke de spreekbuis van kleine producenten met passie en talent, een manier om dat lokale, ambachtelijke aanbod aan te moedigen én bekendheid te geven, in Beveren, het Waasland, en, - waarom niet - ,ook daarbuiten. Als lid van de adviesraad toerisme van de gemeente Beveren probeer ik daarom ook ons rijk aanbod van alles wat met voeding en streekgebondheid te maken heeft mee onder de aandacht brengen. Zo probeer ik onze streek ook zoveel mogelijk nationaal bekendheid te geven, vb door het op gang trekken van een initiatief rond postkaarten van de hotspots in de gemeente, zoals vb het grenspark Saeftinghe én de landmarks van de gemeente.  

 

Kamieleke past in een breder verhaal van waarden en principes rond samenleven, duurzaamheid, voeding, gezondheid, erfgoed. Een verhaal dat ik wil doorgeven, ook aan kinderen.  De samenhang tussen gezondheid en voeding, de aandacht voor het telen van oude graangewassen om brood meer verteerbaar te maken, de herkomst van melk of brood,  en nog zoveel meer zou ik willen brengen op maat van kleuters en jonge kinderen. Daarvoor ben ik nog op zoek naar een jeugdschrijver of -schrijfster, iemand die aan de slag kan of wil met het grote verhaal van voeding op kindermaat.

 

 

Frank De Ryck 

april 2021

 

Meer weten over Kamieleke? LEES HET HIER.