gepost 18/11/2020

Bezoek een museum online, als het niet kan in het echt.

Musea kunnen terug open, besliste de Veiligheidsraad. U moet voorlopig wel overal een tijdslot reserveren. Check dus altijd online hoe het praktisch zit. 

 

Misschien vindt u het nog te vroeg en wacht u liever nog even af. In dat geval  komt het museum toch gewoon naar u, niet? 

Hebt u al aan de mogelijkheden gedacht van een virtueel museumbezoek? 

We beginnen alvast met een suggestie. 

Artemisia Gentileschi 

De grote overzichtstentoonstelling van de Italiaanse barokschilder Artemisia Gentileschi in The National Gallery is door de coronamaatregelen lastig te bezoeken en dat is jammer, om meer dan één reden. 

Iedereen kent de grote mannelijke 17e eeuwse tenoren in de schilderkunst, Rubens, Rembrandt, Titiaan, Caravaggio, maar dat er ook een vrouw tot ongekende hoogte furore maakte in die tijd is ons lang ontgaan. Gelukkig komen we 400 jaar later met mondjesmaat meer en meer te weten over de kracht van haar werk. En dat mag er best zijn, zo blijkt. Bekijk het online en oordeel zelf. 

 

Laat u niet afschrikken door de Engelse commentaarstemmen. Genieten kan ook alleen met de ogen. Wie het Engels een beetje machtig is, komt al ver met de Engelse ondertiteling. 

 

Geïnteresseerd in de figuur van Artemisia Gentileschi? Klik HIER als u meer over haar wil weten. 

Hebt u nog andere online suggesties? Laat ze ons weten!

In coronatijden is het absoluut aan te raden de websites te checken van de musea die u wil bezoeken.

De tips op deze pagina zijn dus misschien niet mogelijk zoals ze hier worden voorgesteld.

Als dat niet het geval is, hou ze dan in gedachten voor betere tijden. 

gepost 21/10/2020

stadsfestival 

Stadsfestival Damme 

Houdt u van het Kunstenfestival in Watou? Dan moet u beslist ook naar Damme. Voor de 3e keer organiseert de Stichting Ijsberg er het Stadsfestival, een gebeuren waarin woord en beeld de hoofdrol spelen op diverse plekken in het stadje.

Literatuur, poëzie, beeldende kunst, fotografie, filosofie, erfgoed, natuur en gastronomie zijn de ingrediënten waarmee Jan Moeyaert en zijn ploeg bezoekers betoveren. 

Een bezoek aan het Stadsfestival begint in de voormalige dorpsschool. Vandaar vertrekt de kunstroute. 

 

Niet te missen! Echt!

Laat u weten hoe u het hebt ervaren? Met een beoordeling in sterren (klik meteen op het juiste aantal ) of woorden? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

tentoonstelling

Blind Date. Portretten met blikken en blozen

The Phoebus Foundation, u weet wel de kunstcollectie van Fernand Huts,  heeft een groot aantal portretten in zijn collectie, van de middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd. I.s.m. het Snijders&Rockoxhuis werd een tentoonstelling op touw gezet om het rijke verhaal van dit genre uit de doeken te doen. De panelen en doeken worden vergezeld van accessoires en attributen zoals zakdoeken, handschoenen, rammelaars, juwelen en nog zoveel meer. Het Snijders&Rockoxhuis vormt er door het historische karakter van de patriciërswoningen het uitgelezen decor voor.

De portretten worden in hun natuurlijke habitat getoond, maar krijgen in een originele scenografie van Walter Van Beirendonck een verrassend jasje. De gastheer van dienst is Nicolaas Rockox himself, die zelf ook figureert op menig portret.

De tentoonstelling zou zich oorspronkelijk op verschillende locaties tonen, maar door de coronamaatregelen is alleen de locatie van het Snijders&Rockoxhuis behouden. 

Bezocht? Hoe hebt u het ervaren? (klik meteen op het juiste aantal sterren) Wil u er iets over kwijt? 

Rating: 1 ster
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

gepost 21/10/2020

belevingscentrum

Stichting Ijsberg in de oude dorpsschool van Damme 

Damme kent u natuurlijk! Maar kent u ook de Stichting Ijsberg?

Watou doet wellicht wel een belletje rinkelen. Jan Moeyaert, intendant en verantwoordelijke voor de artistieke werking van de Stichting Ijsberg, organiseerde jarenlang het Kunstenfestival in Watou. Het samenbrengen van woord en beeld daar komt uit zijn koker. Het Kunstenfestival moet het zonder hem doen nu, maar met de Stichting Ijsberg komt hij terug vrij dicht bij alles wat Watou heeft groot gemaakt. 

De vroegere dorpsschool van Damme, D'oede Schole, is hét kerncentrum van de Stichting, dé plek waar het ganse jaar door activiteiten en evenementen worden geprogrammeerd waarin literatuur, poëzie en beeldend werk de rode draad zijn en worden samengebracht in inspirerende programma's. Je kan er terecht voor film- , muziek- en theatervoorstellingen, expo's, lezingen en literaire diners. Kunstenaars verblijven er af en toe 'in residence', je ziet ze live aan het werk. En nog zoveel meer.

Zelfs als er niets speciaals op hun drukke agenda staat, is het nog de moeite om er langs te gaan en te verdwalen in de boekshop en koffie te drinken in het leescafé. Het is een plek met een ziel. 

En daarna... is er het machtig mooie landschap in en om Damme om in te wandelen of te fietsen en één van de stemmige restaurantjes om culinair aan uw trekken te komen. 

 

Zet het op uw agenda! Meer dan een aanrader! 

Vertel ons over uw bezoek! Welke waardering geeft u het?(Klik meteen op het juiste aantal sterren)  Wil u er iets over kwijt? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

museum

Het vernieuwde James Ensorhuis al bezocht?

 Het Ensorhuis in Oostende, de woning waar James Ensor woonde tot aan zijn dood in 1949, kreeg een fantastische update. Het is nu een volwaardig museum. Het feitelijke huis werd tot in de puntjes gerenoveerd en uitgebreid met het aanpalend hoekpand waarin zowel de permanente als de tijdelijke  tentoonstellingen zijn ondergebracht. 

Het resultaat is schitterend. Op een vaak interactieve manier maken bezoekers kennis met Ensor, zijn tijdperk, zijn publieke leven en zijn indrukwekkend oeuvre. 

Neem de (klein)kinderen mee. Voor het jonge volkje in er een interactief kinderparcours! 

'Ostende, lief blommetje van kleur, hemel aan de zèè', schreef hij ooit over de Stad aan Zee. Oostende was zijn grote liefde, de zee is er ook overal dichtbij. In het najaar en de winter-maanden, zonder de dagjesmensen van de zomer, is het er heerlijk uitwaaien. Kan u dan meteen ook doen! 

 

Bezocht? Hoe hebt u het ervaren? (Klik meteen op het juiste aantal sterren) Wil u er iets over kwijt? 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

gepost 21/10/2020

museum -  TIP van FRANK DE RYCK

't Grom, museum van de groentestreek

Groentemuseum ’t Grom is veel meer dan alleen een museum. Het is een echt doemuseum waar jong en oud terecht kan om plezier te maken en iets te leren over tuinbouw, gezonde voeding en zoveel meer! Bezoek er een tentoonstelling, verdwaal er in de tuinen, volg er een kookworkshop en verorber nadien je zelfbereide maal, trek erheen voor een daguitstap met familie of vrienden, verken met een gids het hele domein....

Mogelijkheden zat dus! Een aanrader. 

 

'Wat ik alleszins een hele leuke uitstap vond is een gegidst bezoek aan het groentemuseum (GROM) in Sint-Katelijne-Waver. Neem zeker een gids mee in de tuin en de serres, om ook nog oudere gewassen en teeltwijzen te leren kennen'

Frank De Ryck 

Bezocht? Hoe hebt u het ervaren? (Klik meteen op het juiste aantal sterren) Wil u er iets over kwijt? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Vertel anderen over ons. Deel de gegevens van onze website met uw netwerk.