HOME > IN DE KIJKER > Het vrijwilligerswerk bij TEJO van Marit Vercouteren

gepost 26/02/2021

Over Marit en Tejo

Therapeutische hulp in bizarre tijden

We leven in bizarre tijden. Begin vorig jaar begonnen berichten binnen te sijpelen van virusbesmettingen in China, toen nog ver van ons bed. Wie had ooit gedacht dat we nu, een jaar later, nog steeds in de wurggreep zouden zitten van dit virus, dat ons gewone leven helemaal overhoop heeft gegooid.

©Hoe ervaren kinderen en jongeren corona? Vlaams Parlement

Voor ieder van ons duurt het lang en wordt het zwaar maar in het bijzonder voor jongeren is dat het geval. Voor hen zijn dit jaren om zich te ontplooien, hun talenten te ontdekken, te sporten, zich te ontwikkelen naar zelfstandigheid, op kot te gaan, nieuwe mensen te leren kennen, eropuit te trekken met vrienden, de wijde wereld in,… Op 18 jaar ligt de wereld toch aan je voeten, niet?

Spijtig genoeg is dit voor onze jongeren nu niet het geval.  Hun leven is nu voornamelijk les volgen online en hun sociaal leven blijft beperkt tot wandelen met (max 3) vrienden en misschien eens een fietstochtje. 

'Vandaar dat ik de organisatie TEJO extra in de kijker wil brengen.'

TEJO staat voor therapeuten voor jongeren (10j-20j). Opgericht in 2010 in Antwerpen op initiatief van Ingrid De Jonghe. Als jeugdadvocate merkte ze hoe kinderen en jongeren dikwijls bij de jeugdrechter belanden omwille van schrijnende thuissituaties. De reguliere hulpverlening had niet de middelen om preventief te werken en deze jongeren op te vangen. Ze besefte dat vroeger ingrijpen ervoor kon zorgen dat de situatie niet escaleerde.

Bij Tejo kunnen kinderen en jongeren tussen 10j en 20j terecht voor laagdrempelige, therapeutische hulpverlening. Kortdurend, onmiddellijk, anoniem en gratis. De hulpverlening gebeurt door therapeuten op vrijwillige basis met een maximum van 10 sessies.

Tejo-huis Antwerpen

 

Het Tejo huis is een plek waar kinderen en jongeren hun verhaal kunnen doen, waar naar hen wordt geluisterd, waar ze begrip krijgen, waar samen met hen gezocht wordt naar handvaten om verder te kunnen, vooral is het een plek waar ze opnieuw perspectief krijgen en zelfvertrouwen. Ze kunnen er terecht voor allerlei problematieken, faalangst, depressieve gedachten, moeilijkheden thuis, ruzie met vrienden of met hun lief,…

De laatste jaren zijn er Tejo huizen opgestart over gans Vlaanderen. Ze zijn centraal gelegen in verschillende steden en dus gemakkelijk bereikbaar. Een warm onthaal en een huiselijk sfeer zorgen ervoor dat kinderen en jongeren er zich goed voelen.

'Sinds 2011 werk ik bij Tejo Antwerpen als vrijwillige therapeute.

Samen met mijn collega’s hebben we al heel veel jongeren kunnen verder helpen.

We voelen dat we effectief een verschil kunnen maken.'

 

Door de Coronacrisis hebben ook jongeren het mentaal heel zwaar. Soms wordt dit wel eens vergeten.  

Goed dat ze bij Tejo terecht kunnen, alhoewel steun en begrip van hun directe omgeving ook zeer belangrijk zijn.

 

 

Marit Vercouteren    

maart 2021            

Meer weten? 

Op de website Tejo vindt u alle info m.b.t. hun visie en aanpak, de Tejo-huizen, de vrijwilligers en de Winter-Praatgroepen voor studenten. 

Over Ingrid De Jonghe en het ontstaan van het Tejo-huis

 

Ingrid De Jonghe is juriste, criminologe, psychologe, gedragstherapeute én barones. Maar vooral ook de oprichtster van TEJO,  de inmiddels zestien huizen waar jongeren anoniem en gratis therapie krijgen van deskundige vrijwilligers.

 

LEES HIER MEER OVER WAT HAAR BEZIELING, VISIE EN AANPAK 

 

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.