HOME > IN DE KIJKER > De natuurliefhebber in Willy van Geert 

gepost 27/01/2021

De natuurliefhebber in Willy Van Geert

Ik ben, al zeg ik het van mezelf , gans mijn leven steeds een bezig iemand geweest, met als gevolg dat ik tot mijn 78 jaar beroepshalve commercieel actief was.Toen ik uiteindelijk 4 jaar terug zelf vond dat het genoeg was geweest - het kwam me allemaal opeens zo bekend voor -, was uiteraard de vraag ‘En wat nu ???’

Die vraag was snel beantwoord toen ik een bericht las van Vogelbescherming Vlaanderen waarin ze vrijwillige medewerkers zochten in Sint-Niklaas. Omdat ik al heel mijn leven een echte natuurliefhebber geweest  ben, sprak dat me uiteraard direct aan.

De vogelbescherming in de provincie Vlaams Brabant had namelijk al eerder een dienst uit de grond gestampt die zwakke of gekwetste dieren ophaalt bij particulieren om ze naar een vogelopvangcentrum (VOC) te brengen voor verzorging. Voor de streek Waasland-Schelde wilde men een gelijkaardig initiatief opstarten.

De bedoeling is om uiteindelijk op lange termijn voor gans Vlaanderen één telefoonnummer te hebben waar iedereen, bij het vinden van een gekwetst dier, terecht kan voor hulp.

Die hulp kan verschillende vormen aannemen.

HET GEVEN VAN RAAD

Stel, je vindt een vogel aan het raam die schijnbaar dood lijkt,  in dat geval zal je geadviseerd worden om het beestje te laten liggen. 9 keer op tien immers is het enkel bewusteloos van de klap en zal het binnen enkele ogenblikken terug gaan vliegen.

Of heb je bijvoorbeeld een gekwetste zwaan opgemerkt op de autostrade? In dat geval zal men je adviseren de politie te alarmeren.

HET VRAGEN VAN MEDEWERKING

Wie een gekwetst dier vindt, - een vogel, een egel, of welk ander dier ook -, wordt gevraagd het diertje in een doos te zetten en het te brengen naar het dichtstbijzijnde VOC of VogelOpvangCentrum

Voor Beveren en omstreken is dat het VOC Kieldrecht

TAXI DIENST

Ben je niet bij machte om een gekwetst dier zelf over te brengen naar het VOC? Geen nood, in dat geval wordt een van de medewerkers langsgestuurd om het dier op te halen en naar een VOC te brengen.

Om die reden ontstond WTT, het Wildlife Taxi Team.

De regio Waas-Dender heeft momenteel een twintigtal vrijwilligers (chauffeurs) die dieren kunnen ophalen en/of eerste zorgen kunnen toedienen.

Een noodlijdend wild dier gevonden in de regio?  Draai het nummer  T 03 331 97 00

Iedere dag van 8 tot 18 u kan men telefonisch bij een van de medwerkers terecht ( de dispatchers) om raad te vragen of transport. Al deze diensten worden uiteraard gratis aangeboden. Vogelbescherming Vlaanderen overkoepelt en coördineert negen 

opvangcentra voor vogels en wilde dieren (VOC). Deze centra zijn verspreid over heel Vlaanderen en samen vangen ze jaarlijks circa 30.000 noodlijdende, wilde dieren op. Het is een niet te onderschatten opdracht.

'In deze organisatie ben ik dus gedurende enkele jaren actief geweest, zowel als chauffeur, dispatcher

en coördinatorIk toon u graag een stukje uit ons logboek met enkele foto’s                       

van dieren die werden geholpen.'

'Vandaag deze houtsnip opgehaald. Was gevonden aan het Zuid in Gent. Eerste keer dat ik deze in het echt zag, wat een prachtbeest!!!!'

'Binnengebrachte ijsvogel met gebroken vleugel, na operatie terug vrij'

'Nest uiltjes gevonden in doos, voeden met de hand iedere 3 uur.'

'Voederen van een jonge ree.'

'Moment suprème, dieren vrijlaten na genezing.'

'Denise, verantwoordelijke VOC Kieldrecht, met een buizerd die in een prikkeldraad was blijven hangen en na herstel weer werd vrijgelaten nadat hij eerst nog geringd werd.'

'Ringen van een vogel voor het vrijlaten.'

Nog dit (ter informatie), mocht u bij het wandelen in een bos toevallig ooit een reekalfje vinden, raak het dan aub niet aan. De moeder laat soms haar kalf alleen.  Als ze terugkomt en een mens heeft het aangeraakt, zal ze het jong niet meer voeden en het verstoten.

Dit is niet het geval bij vogels, daar kan men het jong terug in het nest plaatsen zonder problemen.

'Na dit fantastisch avontuur bij de Vogelbescherming, waar ik veel over de natuur

heb bijgeleerd, is het project waar ik op dit ogenblik mijn tijd aan spendeer:

het kweken en mensvriendelijk maken van parkieten.'

Pyrrhura parkiet

Pyrrhura parkiet

Splendit parkiet

Kakarikki parkiet

Het merendeel der parkieten is zeer nieuwsgierig en hecht zich snel aan de mens. De Pyrrhura in de eerste foto maakt een studie van het menselijk oor. :) 

Ook deze beide parkietsoorten zijn rustig en gemakkelijk als huisdier te houden. Ze moeten uiteraard de mogelijkheid hebben om regelmatig te vliegen.

Indien mijn kleine uiteenzetting sommigen onder u zou aanzetten om ook mee te werken aan een dierenbeschermingsproject, aarzel dan niet.

Misschien schrikt u er ook niet voor terug om een noodlijdend dier uit zijn benarde situatie te bevrijden en hebt u tijd om af en toe een dier naar een VOC over te brengen? Stuur dan uw gegevens (naam, adres en telefoonnummer) door naar hun algemeen e-mailadres. Het WildlifeTaxiTeam voorziet in een opleiding.

Of neem contact met de Wase dierenbescherming in Beveren. T 03 777 34 44

Het vertoeven in de natuur, het verzorgen en helpen van dieren heeft een weldoende invloed  zowel op lichamelijk als geestelijk vlak.

Mocht u geïnteresseerd zijn in een bezoek aan het Vogelopvangcentrum (VOC) in Kieldrecht, dan kan u steeds met mij contact opnemen vg4k8kk@gmail.com /  T 0496519967.

Deze bezoeken kunnen zowel op een weekdag als in het weekend.

Natuurvriendelijke groeten

Willy Van Geert

januari 2021

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.