"Ik denk dat poëzie iets is als vingerafdrukken 

op het venster, waarachter een kind dat niet kan slapen

te wachten staat op de dag." 

Herman De Coninck

in het gedicht Vingerafdrukken op het venster

Leest u een bedenking over poëzie of stoot u op een mooie omschrijving van wat poëzie is? Stuur het ons toe. Dank u om het te doen. 

gepost 21/01/2021

Jozef Deleu heeft zijn Nieuw groot verzenboek geactualiseerd. De eerste versie daarvan verscheen in 1976 en kende ondertussen negentien edities, die allen hoge oplages haalden. Het Nieuw groot verzenboek is een thematische bloemlezing rond leven, liefde, dood, ouders,... Elke nieuwe editie is een samengaan van nieuw en oud talent, jong geweld naast de dichters die blijven voor altijd. 

Het is geen evidentie om met groot succes een dichtbundel te verkopen, toch doet Deleu het met elke nieuwe editie opnieuw. In een uitgebreid interview met De Morgen voor de bijlage Zeno, zoekt hij de verklaring voor dat langdurige succes in 

 

"de wisselwerking tussen traditie én moderniteit, waardoor je nieuwe generaties poëzielezers én een breed publiek kunt bereiken. Lezers die op zoek zijn naar gedichten die hen persoonlijk aanspreken en uit het leven zijn gegrepen, daar let ik op. "

"Literair-historische ambities heb ik niet. Wel wil ik de ramen naar de verscheidenheid en de rijkdom van onze poëzie opengooien. Dit impliceert een nogal idealistische kijk op poëzie. Ik ben oud genoeg om me daar niet voor te schamen. Poëzie is voor mij ook een nobele vorm van zingeving, van aandacht voor het immateriële, voor wat ons ten diepste beroert en bezighoudt."

 

De nieuwste editie bevat nieuw werk van veel vrouwelijke dichters. "Er is zeer veel nieuw vrouwelijk talentik moet er haast niet naar zoeken, het biedt zich vanzelf aan." Maar ook nieuw mannelijk talent dient zich aan. Bij de dichters van lang(er) geleden zien sommigen hun bijdrage(n) in het boek verdwijnen, waaronder Bertus Aafjes bijvoorbeeld. 

 

Wie haalt al dan niet de selectie? Deleu verwijst naar Herman de Coninck die al veel eerder stelde dat "Een schoon gedicht niet meteen ook een goed gedicht is." Hij is er zelf na al die jaren ook achter gekomen. "Nu let ik toch meer op het vormelijke aspect."

 

En ja, er zijn wel degelijk nieuwe tendenzen in onze poëzie: vrouwelijke dichters zijn meer prominent aanwezig, er waait geen optimistische wind door de hedendaagse poëzie, lieftallige verzen zijn ver te zoeken en dichters van nu hanteren een veelheid van vormen. 

© Knack

Gelezen in Zeno, bijlage bij De Morgen, 16/01/2021

Jozef Deleu is prozaschrijver, dichter en voorvechter van de Nederlandstalige cultuur. Hij is oprichter en ex-hoofdredacteur van Ons Erfdeel en de enige redacteur van het poëzietijdschrift Het liegend konijn.

Jozef DeleuNieuw groot verzenboek. 600 gedichten over leven, liefde en dood, Lannoo, 692 p.

Benieuwd naar het ganse interview? LEES HET HIER.

gepost 13/01/2021

'Het was toch van meet af aan het plan, zo lees ik in Getande raadsels, om net als uw held Hugo Claus een 'revolterende, arrogante, subversieve, romantische en geniale dichter te zijn voor wie de vrouwen vallen en niet-uitverkoren mannen vluchten'? hield de interviewer Jelle Van Riet de dichter Patrick Conrad voor.

Zijn antwoord? 

'Heb ik dat geschreven? Et voilà, dé definitie van een dichter. Ik heb in mijn leven veel dichters ontmoet die nooit een vers hebben geschreven en ook veel mensen ontmoet die wel gedichten schreven maar geen dichters waren.

Een echte, geboren dichter probeert zijn dromen waar te maken en gaat op zoek naar schoonheid. Soms vindt hij die, soms ook niet. Hij zoekt de poëzie in het leven en in de wereld. Hij beredeneert het leven niet, maar volgt zijn impulsen en zijn intuïtie. Hij is chaotisch en verkiest boven alles zijn vrijheid, die natuurlijk heel duur is.'

Patrick Conrad

 

 

Patrick Conrad (75) is dichter, schrijver, cineast, was een van de drijvende krachten achter de Antwerpse Pink Poets. Zijn jongste dichtbundel En de bomen verscheen bij uitgeverij Vrijdag.

gepost 05/01/2021

'Poëzie is een vonkend huwelijk tussen inhoud en vorm.' 

Maud Vanhauwaert

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.