HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > BRIEVEN UIT AMERIKA > Over Covid-19 en de tweede golf

Brieven uit Amerika

Carol, familie van Lutgarde, bericht ons regelmatig over het reilen en zeilen, ginds aan de andere kant van de oceaan. Ze woont er met haar gezin, al 14 jaar ondertussen, in Boston, Massachusetts. 

Boston, de wieg van de Amerikaanse onafhankelijkheid

gepost 06/12/2020

Over Covid-19 en de tweede golf 

Het is hier net aan het sneeuwen.  Normaal valt hier droge sneeuw, vandaag echter natte, plakkende sneeuw.   Tijd dus om nog eens iets te schrijven…  Wij wonen al 14 jaar in Massachusetts, in de buurt van Boston, aan de oostkust boven New York.   Net zoals in Belgie zitten we in het midden van de tweede golf van COVID-19 …    Het is hier nog niet zo erg als in België.  Cijfers zijn echter nog aan het stijgen...  President Trump heeft geen federale maatregelen genomen tegen COVID, hij heeft alles overgelaten aan de gouverneurs van de verschillende staten wat maakt dat elke staat zijn eigen plannen en regels heeft, een beetje zoals in Europa waar elk land zijn eigen plannen en regels heeft…  De verschillen hier tussen de staten zijn groot.  De gouverneur van South Dakota bvb is zeer fier dat alle inwoners zelf de vrijheid hebben wat ze doen, of ze een mondmasker aandoen of niet (met gigantische covid cijfers als gevolg), terwijl wij hier in Massachusetts een zeer duidelijk en strenge reglementering hebben. 

Wij zijn zeer sterk getroffen geweest…  De grote pandemie begon hier eigenlijk ik denk op 24 februari, toen Corona nog ver van hier leek.  Een farmaceutisch bedrijf hield een 2 daagse conferentie in Boston voor eigen werknemers van binnen- en buitenland, met presentaties, walking dinner, eet buffetten waar iedereen zelf eten opschepte en ‘s avonds iets gaan drinken in de stad.  Iemand die overgevlogen was uit Europa was blijkbaar zonder het te weten COVID positief.  Maar net zoals in België met de skiërs die terugkwamen uit Italië was er een tekort aan covid tests en als de mensen met symptomen naar het ziekenhuis gingen om getest te worden werden ze naar huis gestuurd want testen waren voorbehouden voor mensen die terugkwamen uit de “rode risicogebieden”.  Na herhaaldelijk aandringen van het management van het farmaceutisch bedrijf  en nadat de originele persoon, terug thuis, positief getest had, zijn de lokale mensen hier eindelijk ook kunnen getest worden en bleek dat die ene persoon meer dan 80 mensen besmet had, die op hun beurt al familie, vrienden en meer collega’s besmetten voor ze getest werden…   Toen de ravage duidelijk werd begin maart kwam er onmiddellijk een lockdown, alle scholen dicht, alle studenten (Boston heeft wel 100 universiteiten en hogescholen) gingen net aan een week verlof beginnen (spring break) en kregen bericht om de volgende dag al hun bezittingen te verhuizen naar huis en niet terug te komen voor de rest van het jaar.  Studenten gaan hier niet in het weekend naar huis, ze blijven typisch voor vele weken aan een stuk op kot, en velen komen van heinde en ver met het vliegtuig, dus zo’n verhuis organiseren op een paar dagen is niet evident.  

Zeer snel kwam er ook een mondmaskerplicht - zeer duidelijk : over de hele staat, verplicht om een mondmasker aan te doen (voor kinderen verplicht vanaf 5 jaar maar sterk aangeraden vanaf 2 jaar, en ja dat gaat zeer goed, kinderen waren het snel gewoon) overal waar je gaat wanneer je geen 1.8 m afstand kan houden van mensen buiten je gezin.  Zelfs bij het voetbal spelen moeten onze kinderen een mondmasker dragen, en zijn de voetbalregels aangepast aan covid.  Geen verschil tussen gemeenten, geen verschil of je op de zeedijk of op het kerkhof bent, of je in een winkel bent of buiten.     Geen verandering van week tot week, geen definitie van bubbels en knuffelcontacten, alles simpel en duidelijk.   Deze regel is ingegaan ergens in maart of april en is de hele tijd van kracht geweest, tot een paar weken geleden. Sindsdien is er mondmasker plicht vanaf 2 jaar van zodra je je huis of auto verlaat - onafhankelijk of je afstand kan houden of niet-  en ook  in je huis/auto  als er andere mensen zouden zijn  buiten je gezin.   Ik weet niet of de politie veel boetes uitschrijft, heb er nog niet van gehoord,  maar de meeste mensen volgen de regels en vaak wijzen andere mensen erop als de regels niet gevolgd worden.  

We hebben ook al sinds mei een duidelijk plan voor heropening in de staat in 8 fases gebaseerd op wetenschappelijke cijfers.   Steden mochten heropening vertraging of sneller sluiten gebaseerd op hun lokale cijfers.  De media publiceren de cijfers elke week zodat iedereen kan volgen wanneer wat verwacht is ivm heropening.  Alles is zeer duidelijk.   Ook voor het reizen. Er zijn maar een paar staten hier in de VS naar waar we mochten reizen zonder 14 dagen in quarantaine te moeten als we terugkwamen, op dit moment mag het enkel naar Hawaii.    Heel veel mensen zijn de hele tijd van thuis blijven werken, bijna geen files van en naar Boston, de parking aan het treinstation blijft nog altijd bijna leeg.

De covid cijfers waren tegen begin juni terug zeer laag en zo gebleven tot midden oktober zelfs over de hele zomer.    Maar de impact is groot geweest.  Massachusetts had een van de grootste verhoging in werklozen van het hele land en de economie draait nog niet goed.   Het was zeer zwaar voor ouders, vele moeders hebben hun job opgegeven (in het algemeen blijven  hier veel meer moeders van jonge kinderen thuis omdat opvang tot 5 jaar zo duur is).

Bijna alle scholen zijn tot de grote vakantie remote (via zoom) gebleven, ook de onze.  In september zijn, afhankelijk van de covid cijfers in de stad/gemeente en de sterkte van de vakbonden, sommige scholen remote opengegaan (zoals in Boston) en pas later hybride, of zijn ze, zoals in onze gemeente,  in hybride systeem opengegaan zodat alle lessenaars 1.8 m van elkaar konden gezet worden (2 dagen per week naar school , 2 dagen huiswerk van thuis, 1 dag zoom les); alle kinderen hebben een chromebook- soort laptop - gekregen van school, kleuterklas en 1e leerjaar een ipad.  Iedereen eet in de klas, speeltijd is heel saai want je mag aan niemand aankomen en geen ballen gebruiken, ramen blijven openstaan ook deze winter wanneer het -10C wordt,  mondmaskers verplicht voor alle kinderen.   Heel weinig scholen zijn volledig opengegaan (ik ken bvb een prive school waar de kinderen 100% buiten les hebben onder tenten, onafhankelijk van het weer).  Bij ons kregen de ouders de keuze of ze hun kinderen voor het hele jaar inschreven in het hybride systeem, of een heel jaar remote (volledig via zoom).   25% van de ouders - 600 kinderen - hebben voor het remote systeem gekozen!  Ze hebben er zelfs een aparte “school” van gemaakt in onze scholengemeenschap met eigen directeur en eigen leerkrachten.    Tot nu toe gaat alles goed in onze gemeente maar het is wel niet gemakkelijk voor de studenten.  Vooral 2 keer per week een hele dag alleen huiswerk doen voor 4 tot 7 uur per dag, met alle distracties van smartphone en alles wat erbij hoort is niet voor iedereen weggelegd wat de kloof nog groter maakt...  Voor wie het kan is het wel een zeer goede voorbereiding op de universiteit…    Net voor Thanksgiving hadden we wel plots meer positieve gevallen in de humaniora en zijn ze  overgeschakeld voor 2 weken op remote wat gemakkelijk is omdat iedereen een laptop heeft en al deels remote werkt, maandag herbeginnen ze terug met hybride, hopelijk blijft het goed.

Ook op de universiteiten een heel ander verhaal dan in België. Zowiezo gaan studenten hier niet elk weekend naar huis, en door covid was het nu verboden om naar huis te gaan tussen eind augustus wanneer het academiejaar begint en Thanksgiving eind november tenzij je in de buurt woont.  Ook ouders mochten niet op bezoek tenzij ze in de buurt wonen.    In alle universiteiten waarvan ik gehoord heb hebben ze uitvoerig getest :  elke student en elk personeelslid werd 1 keer per week getest voor het hele semester (de eerste 2 weken zelfs 2 keer per week).  Ik schrok me een bult toen Leuven en Louvain La Neuve fier vertelden op TV dat ze bij het begin van het hoogtepunt van de 2e gold de testcapaciteit verhoogd hadden tot 300 testen per dag (dus 1 500 testen per week voor 50 000 studenten).  De universiteit van onze zoon is in Vermont, de staat die tot een paar weken geleden het laagst aantal covid gevallen had van de hele Verenigde Staten.  Het is een universiteit met 12000 studenten. Met minder dan 0,05% covid positiviteit hadden ze  tegen midden oktober (een zestal weken in het academie jaar) reeds meer dan 65 000 covid testen uitgevoerd, meer dan 450 000 mondmaskers en faceshields en 17 000 veiligheids brillen uitgedeeld, 3 kilometer plexiglas schermen geïnstalleerd op campus, 3 600 liter handgel verbruikt en 40 000 borden ivm covid geplaatst over de campus.  De campus politie is ook heel streng tegen feestjes en het niet naleven van het covid verdrag dat elke student moest ondertekenen.   Het is uitvoerig in de krant gekomen toen een groep studenten buitengegooid werden van een universiteit in Boston in het begin van het academie jaar omdat ze een feestje hadden gehouden terwijl het verboden was.   De universiteiten hebben ook alle vakantiedagen/vakantieweek van tijdens het hele jaar geschrapt zodat de studenten nu voor 1,5 maand thuis zijn (volgende week examens remote) en pas begin februari teruggaan naar campus en daar blijven tot het einde van het 2e semester.

 

Ik moet zeggen, het was nogal frustrerend om te horen en te lezen op de Belgische media hoe er niet kon beslist worden om algemene mondmasker plicht in te voeren, terwijl het al zo lang duidelijk is hoe effectief dit is.   Hier in Boston hebben maar heel weinig mensen van Aziatische afkomst COVID gekregen, niettegenstaande dat er hier heel veel Aziaten wonen (hoge aantrekkingskracht van onze goede universiteiten als Harvard en MIT) en velen van hen naar China gereisd hadden in februari.  Ze hadden weinig COVID besmettingen net omdat ze zo gedisciplineerd zijn om altijd en overal mondmaskers aan te doen…  Het was ook zeer verbazingwekkend om zo vaak te lezen in de Belgische media dat kinderen meestal COVID niet krijgen/niet doorgeven volgens wetenschappelijke testen, terwijl de media hier de nadruk legde dat kinderen het wel krijgen/doorgeven volgens wetenschappelijke testen (vandaar de mondmasker plicht vanaf 2 jaar hier).    Tim Pauwels, ombudsman van de VRT (die trouwens naar het college gegaan is in Sint-Niklaas), had een goede grafiek die toonde hoe eigenlijk België meer covid doden had dan de Verenigde Staten, en dat zonder Trump…  (je kan de verslaggeving van Tim en de grafiek HIER zien)

 

gepost 27/11/2020

In ieder geval, ondanks alle maatregelen hebben we niet kunnen voorkomen dat we sinds eind oktober toch ook in de tweede golf zitten hier…  Massachusetts is een beetje kleiner dan België met 8 miljoen inwoners, en we zitten nu toch consistent aan 3000 nieuwe gevallen per dag en het blijft stijgen.   De cijfers zijn sterk gestegen na Halloween, en ik vrees, ondanks het feit dat heel sterk aangeraden was om Thanksgiving alleen met het gezin te vieren thuis, dat de cijfers nu na Thanksgiving enorm aan het stijgen zijn, gisteren al 5 000 nieuwe covid gevallen…  Ook onze dochter zit op dit moment voor 14 dagen in quarantaine op haar kamer (maar testte negatief) omdat iemand van haar voetbalteam positief getest heeft...   We zitten nog ver van de 20 000+ die België had op de piek, maar hopen daar niet te geraken.  De ziekenhuizen raken voller maar nog ver van de capaciteit, ze hebben goede plannen om capaciteit uit te bouwen, en veldhospitalen kunnen en worden opgebouwd in een paar dagen in sportstadia en conferentiehallen (was ook gebeurd in maart).   En de gouverneur is deze keer traag om de economie terug te sluiten omdat er nog geen extra geld is van de federale overheid om steun te geven aan de bedrijven…  dus moeten we op elkaar rekenen om zo voorzichtig mogelijk te zijn… 

 

Laat ons hopen dat de mensen slim zijn en zowel bij jullie als bij ons Kerst en eindejaar alleen vieren, en elkaar heel veel bellen en zoomen en whatsappen en facetimen om die eenzaamheid te verminderen...

 

Vele groeten,

Carol 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.