HOME > PROGRAMMA > NAJAAR 2024 > Bezoek Tropisch Instituut Antwerpen & Lezing em.prof.dr. Bart Criel
DONDERDAG 7 NOV 2024 10u - 13u
PRAKTISCH
09U15 we verzamelen op de Groenplaats Antwerpen, aan de trappen naar het Metrostation
en wandelen samen naar het Tropisch Instituut waar we verwacht worden om 09u45
10u00 - 11u45 gegidste rondleiding Tropisch instituut, Nationalestraat 155, Antwerpen
aansluitend TOELICHTING prof.em. Bart Criel (tot +/- 12u30)
'De grote uitdagingen in de gezondheidssystemen van het Globale Zuiden'
deelnameprijs: DF-leden 15€ / niet-leden 20€
Inschrijven moet VOOR 31/10/2024
via onderstaand formulier of via mail naar Lutgart lvanraemdonck@hotmail.com
De inschrijving is definitief na overschrijven van de deelnameprijs op rek.nr BE55 8601 0218 6044 van Davidsfonds Beveren-Zuid
Zin om te lunchen daarna? We zetten u alvast op weg naar een paar hippe lunchplekken.
Antwerpen laat zich graag verkennen....
INSCHRIJVEN
We bezoeken het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen, een onderzoeks- en opleidingsinstelling die wereldreputatie geniet inzake tropische infectieziekten (slaapziekte, malaria, ebola) en HIV. Hierover krijgen we een uitleg in de context van de geschiedenis en werking van het ITG, mede door prof.em. Bart Criel.
We bekijken er de historische gebouwen. Het hoofdgebouw is een Art Décoparel uit 1933; de uitbreiding tot campus Rochus illustreert hoe een klooster uit de 17de eeuw respectvol kan gerenoveerd worden tot klaslokalen en vergaderzalen.”
Meer weten over het Instituut en zijn werking?
Na de tour geeft prof.em. Bart Criel - lid van Davidsfonds Beveren-Zuid - een korte presentatie over de grote uitdagingen in de gezondheidssystemen in het Globale Zuiden en meer bepaald in sub-Sahara Afrika en beantwoordt hij ook eventuele vragen
Bart Criel (1956) is arts van opleiding.
Na zijn artsenstudie ( KUL 1981) behaalde hij een diploma Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Samen met zijn gezin trok hij in 1983 naar het toenmalige Zaïre, waar hij tot 1990 als arts in het binnenland werkte op het kader van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.
Eind 1990 keerde hij met zijn gezin definitief terug naar België. In 1991 werd hij hoogleraar aan het departement Volksgezondheid van het ITG. Zijn academisch werk situeerde zich op vlak van zowel onderwijs als onderzoek in het domein van de organisatie van gezondheidszorgen in het globale Zuiden, met een focus op basisgezondheidszorg en sociale bescherming in de gezondheid.
In 1998 behaalde hij een doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) op het onderwerp van sociale ziekteverzekering in sub-Sahara Afrika. Hij kreeg daarvoor de Brabo Health Development Award van de Rotary Club Antwerpen.
In 2019 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo.
In 2021 ging hij met emeritaat maar hij blijft actief in het kader van vrijwilligerswerk op het Afrikaanse terrein.
In 2021 ging hij als hoogleraar met emeritaat. Hij blijft echter actief in het kader van vrijwilligerswerk op het Afrikaanse terrein in nauwe samenwerking met Belgische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties zoals Memisa België (organisatie waarvan hij sinds een tiental jaar bestuurslid is) en Artsen Zonder Vakantie. Hij vervult regelmatig terreinzendingen i.o.v. Enabel, de officiële Belgische ontwikkelingsorganisatie.
Hij is een geïnteresseerde observator van de Belgische (eerstelijns)gezondheidszorg, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van de Eerstelijnszones (ELZ) in Vlaanderen, meer bepaald in het Waasland waar hij woonachtig is. In de periode 2001 - 2008 nam hij in Kruibeke een politiek mandaat op als lokale OCMW-voorzitter. Hij is er ook lid van de lokale gemeentelijke Mondiale raad die actief is rond sensibilisatie en projectondersteuning in het kader van internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking. Sinds kort is hij ook bestuurder van het Wijkgezondheidscentrum De Link in de gemeente Beveren.
Voor wie daarna tijd en zin heeft, biedt Antwerpen tal van plekjes om na te kaarten, te lunchen, te ontdekken
4 NATIONALESTRAAT TIPS
Bistro Theo Nationalestraat 33
bistrotheo.be
Kaffeenini Nationalestraat 114
kaffeenini.be
MoMu Cafe Nationalestraat 28
momu.be
Bistro NationalNationalestraat38
Vertel anderen over ons.