HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > Brieven uit Amerika

Brieven uit Amerika

Carol, familie van Lutgarde, bericht ons regelmatig over het reilen en zeilen, ginds aan de andere kant van de oceaan. Ze woont er met haar gezin, al 14 jaar ondertussen, in Boston, Massachusetts. 

Boston, de wieg van de Amerikaanse onafhankelijkheid

gepost 30/08/2021

Over een natte zomer en een COVID update 

Het werk in de tuin begint te verminderen en de vakantie loopt op zijn einde, tijd om nog eens wat te schrijven.   
 
Vandaag een update over COVID, maar eerst misschien een troost: Het weer deze zomer was hier even slecht als bij jullie.  In de 15 jaar dat we hier in Massachusetts wonen, een beetje buiten Boston, hebben we nog nooit zo’n natte zomer gezien.  In de maand juli krijgen we hier gemiddeld 10 cm neerslag, fel blauwe lucht en tussen de 25 en 30 graden Celsius.   Dit jaar was het veel kouder, het regende pijpestelen 19 van de 31 dagen, en we kregen maar liefst 26 cm regen!  Het vorige record van 1938 was 24.6 cm…   Als er dan eens geen wolken waren, hadden we een soort van hoge mist door de gigantische bosbranden in het westen en heel slechte luchtkwaliteit.  

Het goede nieuws: het gras is prachtig groen.  Bij normale zomers heeft iedereen veel bruin gras de hele zomer door, tenzij je veel water sproeit.  Meestal is er een beetje watertekort en mag er maar 2 keer per week gesproeid worden maar dit jaar ondanks de vele regen mogen we nog minder water sproeien  - ze hebben verschillende waterbronnen in de gemeente moeten sluiten …  omdat er teveel PFOS in dat water zat (ja, ook hier discussie over PFOS)!

Door de vele moerassen die we hier hebben zijn er niet zo veel overstromingen in het binnenland, maar daardoor hebben we wel heel veel muggen (heel uitzonderlijk dragen ze zelfs gevaarlijke ziektes als West Nijl Virus of EEE).  

Augustus is tot nu toe de 4e natste augustus maand ooit, (17 cm regen tegenover 7.5 cm normaal), en de dagen dat het niet regende was het vaak heel warm met hele vochtige lucht - echt niet aangenaam.  Je kan geen ramen open laten, je bent onmiddellijk bezweet als je ook maar het minste buiten doet en alles is zo vermoeiend.  Het hout binnen in huis zet ook uit en vele (kast)deuren gaan minder gemakkelijk open en dicht...
Dus we kijken uit naar september!

Ook op COVID gebied zijn er gelijkenissen tussen België en Massachusetts…   Ik ben zo blij dat Europa eindelijk voldoende vaccins gekregen heeft, en dat België zelfs Massachusetts voorbijgestoken heeft in vaccinatiegraad: België heeft nu 70% van de bevolking volledig gevaccineerd, Massachusetts 66% maar de VS als geheel maar 53% - vele conservatieven willen  zich vaak nog niet laten vaccineren.  Er was zelfs luid boegeroep toen Trump op een rally de mensen aanraadde het COVID vaccin te nemen!   De gouverneur van Florida eist zelfs dat alle ouders zelf mogen beslissen of hun kinderen een masker aandoen of niet, scholen mogen er geen maskerplicht invoeren (de scholen zijn daar al open)!  Sommige scholen eisen toch maskers van iedereen en nu heb je daar situaties waar ouders aan kleuters of lagere schoolkinderen zeggen dat ze geen masker mogen aandoen, zelfs niet als de leerkracht erom vraagt. Hoe moeilijk is dat voor de kinderen...

Midden mei, toen hier nog zo goed als geen delta variant was,  heeft de CDC, ons ministerie van volksgezondheid, aangekondigd dat volledig gevaccineerden geen masker meer hoefden te dragen. 

Eind mei werden dan in Massachusetts alle COVID beperkingen opgeheven, dus mochten restaurants en bars weer op volle capaciteit, ook binnen; evenementen, sportwedstrijden, nachtbars, spa’s enz mochten ook terug volledig open, en de maskerplicht werd opgeheven (tenzij voor openbaar vervoer, vliegtuigen, ziekenhuizen enz) en vervangen door een sterk aanraden voor niet-gevaccineerden om het masker binnen te blijven aandoen. 

De eerste week hielden velen hun masker nog aan binnen (blijkbaar waren degenen die zich niet willen laten vaccineren de eersten om het masker weg te laten), maar vanaf de tweede week waren er al veel minder maskers.  Dat was wel wat vroeg voor ons, wij moesten nog 2 weken wachten om volledig gevaccineerd te zijn.   Het leek wel alsof wij de enigen waren met maskers, samen met alle kinderen van 2 tot 12 jaar (die kunnen ook nu nog niet gevaccineerd worden), en vaak hun ouders. 

Het werkte, COVID leek uitgeroeid bij ons, voor vele weken was er geen enkel geval in onze gemeente, en waren de meeste dingen terug zoals vroeger.  Het voelde wat vreemd om elkaar terug een knuffel te geven (hier wordt nooit gekust) maar na een paar keer waren we het ook weer gewoon :)  Het was zo fantastisch om mensen terug te zien in levende lijve, en grappig om te zien hoe klein of groot mensen waren die we leren kennen hadden via zoom meetings!  De meeste bedrijven begonnen het voltijds thuiswerken terug te schroeven.

Maar de pret duurde niet lang want toen kwam ook hier de delta variant.   Nadat Memorial weekend (eind mei - niet-officiële start van de zomer met vaak barbecues en feestjes, en ook het eerste weekend zonder COVID maatregelen) al letterlijk in het water gevallen was, heeft het hier ook het hele “4th of July” weekend (4 juli - nationale feestdag) pijpestelen geregend.  In Provincetown, een toeristische plaats op het puntje van Cape Cod in Massachusetts, werden de festiviteiten niet afgelast maar verplaatst naar binnen.  Nadien hebben 900 mensen positief getest voor COVID, de meesten onder hen waren volledig gevaccineerd…  Dat was een grote verrassing.  
 
Maar we waren het terug gewoon om geen masker meer aan te doen, het aantal gevallen bleef relatief laag in onze buurt, en veel mensen bleven geloven dat ze beschermd waren door volledige vaccinatie.  We hadden onze les nog niet geleerd en bleven zonder masker rondlopen en het aantal gevallen bleef stijgen.   Eind juli heeft de gouverneur dan beslist het mondmasker voor iedereen binnen aan te raden (niet verplichten), onafhankelijk van vaccinatiegraad, er werden geen limitaties opgelegd aan de horeca of bedrijven.  Sinds dit weekend is het masker zelfs terug verplicht in Boston als je ergens binnen gaat (ook op restaurant) en voor alle kinderen vanaf 2 jaar en leerkrachten op school in heel Massachusetts (kan later versoepeld worden als het COVID gevallen naar beneden gaat). 
 
Dit jaar gaan de scholen trouwens weer gewoon open, 5 dagen per week in persoon les.  Vorig jaar had in onze gemeente iedereen nog de keuze om het hele jaar volledig afstandsonderwijs te doen (25% van de families hebben hiervoor gekozen!), en de anderen hadden van september tot april maar 2 dagen per week les op school, 3 dagen op afstand zodat 2 m afstand kon gehouden worden tussen alle lessenaars.  Mei en juni waren ook al 5 dagen per week in persoon op school.  In vele steden hadden de kinderen van september tot april of mei vorig jaar alleen afstandsonderwijs…  Maar dit jaar is het dus in heel Massachusetts op dit moment terug normaal school voor alle leeftijden, maar met masker.   De meeste universiteiten in onze regio eisen dat de studenten bewijs tonen van volledige vaccinatie en hebben ook een maskerplicht voor binnen.

Op dit moment heeft Massachusetts 1,440 nieuwe COVID gevallen per dag voor 7 miljoen inwoners, België heeft 2,030 nieuwe gevallen voor 11,6 miljoen inwoners, dus wij hebben een beetje hogere ratio.  België heeft dan ook een beetje hoger percentage gevaccineerden en meer mensen doen een masker aan… 

 

 
In het westen, zuiden en midden van Amerika liggen de ratio’s veel hoger.
 
Het is schrijnend te zien dat sommigen nu, op aanraden van conservatieve media, een 300$ geneesmiddel voor paarden innemen om geen covid te krijgen, terwijl het product soms giftig is voor mensen, maar een gratis vaccin willen ze niet.

 

 

In vele andere staten in de VS hebben de meeste ziekenhuizen opnieuw geen capaciteit meer (in Florida liggen zelfs 2000 kinderen in het ziekenhuis omwille van COVID).  Hier in Massachusetts zijn de COVID ziekenhuisopnames relatief beperkt (572 - in België 602), maar ik schrok toch toen ik las dat 30% van de covid patiënten in onze lokale ziekenhuizen volledig gevaccineerd zijn.   
 
Een ander probleem hier is dat zo veel meer mensen opgenomen zijn dan normaal -  met andere, te ver gevorderde ziektes omdat velen vorig jaar zo veel mogelijk het ziekenhuis gemeden hebben…
 
En het ziet er niet goed uit voor de herfst, ik vrees voor het Belgische scenario van vorig jaar met een zeer hoge piek in oktober : veel mensen die terugkomen van vakantie, vaak zonder masker, en dan het weer dat kouder wordt en iedereen meer binnen zit...  Hopelijk leren we uit het verleden!

De voorspelling is dat Massachusetts 1,900 additionele COVID doden zal tellen tegen 1 december als maskers niet terug verplicht worden.  Als dat wel gebeurt, zullen het  “maar” 620 doden zijn. 

 

In het verleden heeft Massachusetts (en al zeker niet federaal) zich niet beziggehouden met het bepalen met hoeveel mensen je mag samenkomen, of ze binnen naar het toilet mogen gaan of niet, hoeveel hobby’s de kinderen mogen hebben, en ze hebben de COVID maatregelen die er waren niet vaak gecontroleerd.  Hier kan je over het algemeen erop rekenen dat de meeste mensen het juiste doen.  Maar de omschakeling, na de vrijheid, om terug maskers aan te doen was moeilijk.  Op dit moment is het niet het plan om dingen te verbieden maar is het advies dat iedereen zich zo veel mogelijk beperkt tot wat zij echt belangrijk vinden, en dat dan zo veilig mogelijk proberen te doen.

 

Het blijft interessant te zien hoe België, de VS, Massachusetts en andere staten hier, dezelfde wetenschappelijke data gebruiken en toch zo verschillende adviezen geven… 

 

Carol

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.