HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > BRIEVEN UIT AMERIKA  > Over 6 januari 2020. Geschiedenis 

Brieven uit Amerika

Carol, familie van Lutgarde, bericht ons regelmatig over het reilen en zeilen, ginds aan de andere kant van de oceaan. Ze woont er met haar gezin, al 14 jaar ondertussen, in Boston, Massachusetts. 

Boston, de wieg van de Amerikaanse onafhankelijkheid

gepost 06/01/2021

Over 6 januari 2020.  Geschiedenis

Wat een zicht, hoe verschrikkelijk.  In Washington D.C.  werd het Capitool bestormd door een woedende menigte toen de kamer en senaat aan het zetelen waren om finaal de verkiezingsresultaten te bekrachtigen (gewonnen door Biden).  De menigte was  aangemoedigd door president Trump zelf, omdat hij nog steeds de uitkomst van de verkiezingen niet aanvaardt.

© Zuma Press

 © AFP

©LEAH MILLIS/REUTERS

© AD.nl

© Getty Images

Hadden we dit moeten verwachten?  

Misschien wel, maar vrijwel iedereen hier en in de hele wereld was (en blijft) met stomheid verslagen hoe diep dit afgegleden is.

President Trump lijkt het wel “perfect” opgebouwd te hebben…   Eerst heeft hij veel mensen overtuigd dat alleen hij het land kan redden van “dirty” politici, gebiaste media en oneerlijke concurrentie met de rest van de wereld.  

Hij heeft een grote trouwe groep volgers op sociale media - waar je door de algoritmes na een tijd alleen maar  dingen leest die overeenkomen met wat je graag hoort.  

© EPA

Vervolgens heeft hij ervoor gezorgd dat al deze mensen geloven dat de traditionele media allemaal leugenaars zijn en dat het enige wat je moet geloven is wat Trump zelf zegt op zijn sociale media of wat je kan horen op TV/radio stations die Trump nauw genegen zijn (Fox en conservatieve ankers).   President Trump stuurt volgens factcheckers gemiddeld 20 leugens per dag de wereld in.  Nu Fox sinds de verkiezingen iets meer de waarheid vertelt over de verkiezingen zijn veel van zijn volgelingen gestopt met naar Fox te kijken en kijken ze nu naar kleinere nog meer conservatieve zenders die wel nog alleen de leugens van Trump uitzenden!   Die mensen horen dus niets anders en blijven hem geloven om het even wat Trump zegt.  Velen geloven ook andere complottheorieën van extreme groepen zoals QANon, en Trump wakkert dat nog aan…  (Pano had hierover een interessante uitzending).  Eigenlijk ongelooflijk om dit te kunnen bereiken in iets meer dan slechts 4 jaar….

Hij heeft er ook voor gezorgd dat er altijd een gemeenschappelijke vijand was waarover hij de menigte kwaad en opgehitst kon krijgen -  eerst Hillary Clinton (“Lock her up”), dan  de immigranten (“Build that wall”), dan de “leugenaars over corona” (zelfs nu zijn er nog mensen die geloven dat het coronavirus niet bestaat!), en nu de leugen dat de verkiezingen frauduleus zijn en dat Biden dus de verkiezingen zou gestolen hebben van Trump (“Stop the steal”).  Het is niet moeilijk video’s te vinden van dingen die frauduleus lijken terwijl dat helemaal niet zo is (bvb een operator die een stembiljet uit een stemmachine haalt omdat die de machine blokkeert.  Op sociale media stond dat de operator gezien had dat het een stem was voor Trump en het daarom eruit haalde…).      Velen van zijn supporters gisteren dachten echt dat ze Amerika gingen helpen door te zorgen dat Biden niet “frauduleus” president zou kunnen worden.  (Andere demonstranten waren natuurlijk leiders van extreme groepen die niet wegdeinzen van wat geweld en dit blijkbaar goed gepland hadden).

 

En waarom doet Trump alles - legaal en illegaal - wat hij kan om te verhinderen dat Biden president wordt?  Omdat er als hij geen president meer is,  veel problemen staan te wachten (de vele rechtszaken, de persoonlijke schulden die hij moet terugbetalen) ?  Omdat hij en zijn familie niet meer welkom zullen zijn in de hogere sociale kringen van New York na zijn presidentschap?  Omdat hij dan geen geld meer kan ophalen van zijn supporters om hiermee de schulden van zijn campagne af te betalen?  Omdat hij gewoon niet tegen zijn verlies kan?  Omdat hij echt gelooft dat er veel fraude was?

 

President Trump was er nochtans bijna in geslaagd.  Mocht er geen corona geweest zijn was Trump waarschijnlijk wel terug verkozen!  Hij heeft 72 miljoen stemmen gekregen in deze verkiezing, terwijl Obama er 69 miljoen had in 2008!  Niet te geloven...

Wat nu?

Het goede nieuws is dat ondanks alle mogelijke aanvallen van Trump de grondwet en de fundamenten van het democratische instituut hun werk doen en de democratisch verkozen persoon de nieuwe president zal worden op 20 Januari.

 

© AFP 

Als we ongelooflijk positief zouden zijn, kunnen we denken dat dit misschien nodig was zodat iedereen nu eindelijk inziet wat voor schade Trump aangericht heeft.  Maar jammer genoeg vrees ik dat we daar nog niet zijn…  Hier in Massachusetts wel, ook onze republikeinse gouverneur heeft gezegd dat hij hoopt dat Trump afgezet wordt (maar dat duurt waarschijnlijk wel langer dan de 2 weken die resten)…   Maar in de rest van het land duidelijk nog niet…  Zelfs na de bestorming van het capitool, waar alle senatoren en volksvertegenwoordigers in gasmaskers moesten vluchten naar de kelder en velen vreesden voor hun leven, hebben 8 republikeinse senatoren en 139  republikeinse volksvertegenwoordigers (meer dan de helft!) minstens bij 1 staat gestemd om de verkiezing nietig te verklaren, als steun voor Trump (terwijl ze zeer goed wisten dat Biden toch zou aangeduid worden onafhankelijk van wat ze deden).  Vooral in het congres zitten dus veel aanhangers van Trump, zelfs nu nog na alles wat er is gebeurd…   Wat moet er gebeuren zodat ook zij de waarheid zullen zeggen aan de mensen in hun kiesdistrict thuis?  Wat moet er gebeuren om te zorgen dat zij in de toekomst de waarheid en het land belangrijker achten dan hun supporters thuis voorliegen wat die willen horen omwille van hun eigen carrière? 

Een dergelijke oppositie, die mis-informatie gebruikt om aan de macht te blijven,  is niet alleen slecht voor elke democratie, het zal het werk van de nieuwe regering Biden zeker moeilijk maken.  

Aftredend vicepresident Mike Pence. Foto: AFP

Wat zal er gebeuren met de republikeinse partij in een post Trump tijdperk ?   Gaat ze splitsen in een extreem conservatieve pro-Trump groep en de andere republikeinen?  Kunnen die beiden in dezelfde partij blijven?   Afscheuren of een nieuwe partij starten is zeer moeilijk om nationaal genoeg stemmen te krijgen om te kunnen regeren...

 

En wat met al die miljoenen Trump supporters die alleen Trump geloven en naar geen enkele geloofwaardige media willen luisteren?  Hoe overtuig je hen dat Trump loog?   Gelukkig hebben facebook en instagram gezegd dat Trump zijn accounts voor altijd geblokkeerd zullen blijven…  Maar Twitter nog niet.  En intussen hebben die supporters en Trump andere media gevonden waar ze niet geblokkeerd worden…  Welke leugens zullen ze blijven voorgeschoteld krijgen en wat zullen ze blijven geloven?

Wat zal Trump nu doen in de volgende 2 weken, zeker nu er nog meer mensen die hem op het goede pad probeerden te houden hun ontslag gegeven hebben?  Weggaan zal hij doen, en Biden zal president worden, maar het zal tot dan elke dag onvoorspelbaar blijven, en chaotisch voor de natie...

En tenslotte....

Met de Black Lives Matter betogingen stonden de trappen van het Capitool vol met soldaten.  Toen stonden bussen klaar van de politie om alle demonstranten op te pakken en in de gevangenis te steken voor het minste.   Gisteren was er zo goed als geen politie terwijl de demonstratie al lang gepland was.  Gisteren bleef Trump weigeren om soldaten op te roepen (vice president Pence heeft uiteindelijk de beslissing genomen nadat het Capitool al omsingeld was).   Gisteren werden de blanke pro-Trump demonstranten geëscorteerd uit het Capitool en vriendelijk verzocht om terug naar huis te gaan, zonder dat ze gefouilleerd werden - laat staan ondervraagd of aangehouden.  Ik denk aan mijn zwarte collega’s en vrienden en hun kinderen, die alweer moeten toekijken hoe een dubbele standaard gebruikt wordt…   Ik kan me niet inbeelden hoe frustrerend dat moet zijn.   

© THE US POST

Er ligt dus veel werk op de planken.  Laat ons voorzichtig optimistisch zijn dat de nieuwe regering onder Biden de pagina kan beginnen omdraaien, omdat ze zal regeren rond waarheden, gebouwd op wetenschap en brede coalities. 

 

 

Carol 

KLIK HIER en lees de berichtgeving op de webpagina van de Amerikaanse krant THE US POSTS die Carol doorstuurde

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.