HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > AMERIKA > BRIEVEN UIT AMERIKA > Over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen

Brieven uit Amerika

Carol, familie van Lutgarde, bericht ons regelmatig over het reilen en zeilen, ginds aan de andere kant van de oceaan. Ze woont er met haar gezin, al 14 jaar ondertussen, in Boston, Massachusetts. 

Boston, de wieg van de Amerikaanse onafhankelijkheid

gepost 20/11/2020

Over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen

"Wij wonen al 14 jaar in Massachusetts, net buiten Boston, aan de oostkust boven New York.  Ik kan niet schrijven over “Amerika”, er is niet 1 Amerika, de verschillen tussen het noordoosten, zuidoosten, midwesten en westen zijn even groot als de verschillen tussen Hongarije, Polen, Spanje, Zweden of België.  Deze week een kijk vanuit Massachusetts over de verkiezingen en hoe men er hier in het noordoosten van Amerika naar kijkt.


Massachusetts is altijd democratisch, of af en toe eens centrum republikeins - 65% van de mensen stemden voor Biden, 32% voor Trump.    Hier zie je nooit grote politieke affiches zoals in België, de mensen plaatsen kleine plastieke bordjes met de naam van de kandidaat die ze steunen in het gras voor hun huis.   Bij ons, aan de buitenzijde van de Boston “Suburbs”,  zo goed als alleen Biden/Harris bordjes, of zelfs zelfgemaakte grotere houten plakkaten met erop geschilderd “Save Lives, Dump Trump”.  In onze buurt ken ik maar 1 huis met een Trump/Pence 2020 bordje (en dat staat er al sinds 2017), en heb ik maar 1 pickup truck zien rijden met een Trump/Pence vlag op de achterbak van de truck.    Zelfs onze republikeinse (partij van Trump) gouverneur is anti-Trump.   Wij krijgen hier bvb ook bijna nooit reclame voor de federale verkiezingen op TV - zou toch geen verschil maken.   Net over de staatsgrens in New Hampshire is het dan weer anders.  Daar waren er daarentegen wel veel bordjes voor Trump/Pence in de tuinen.


De meeste mensen hier hebben al lang geleerd om normaal gezien niet te praten over politiek, religie of sex, maar de frustratie bij veel mensen is toegenomen, zodat men er toch over praat hoe onaanvaardbaar de maatregelen van Trump zijn, hoe hij op korte tijd de maatschappij verandert, de impact van/zorgen rond een Trump “leiderschap” op jongere generaties, hoe moeilijk het wordt om met Trump supporters te praten… Kennissen van Afrika en zelfs van India vertellen over hoe veel vaker ze nu geconfronteerd worden met verbale micro-agressie en racisme, het wordt echt stresserend en angstaanjagend.  Er worden meer hakenkruis graffiti’s gevonden, waardoor onze joodse gemeenschap weer meer bescherming nodig heeft.    De gepensioneerde vader van een vriendin ging naar de dokter met stress problemen, en kwam terug met een speciaal voorschrift : 3 weken geen TV meer kijken.    Een andere vriendin heeft een bedrijf in watermanagement en werkt vaak met mannen die de waterputten boren - hard werk buiten in alle weersomstandigheden - allemaal Trump supporters.  Vier jaar geleden konden ze er nog over praten, en hadden ze afgesproken dat ze op weg naar het werk elk in hun auto naar het radio praatprogramma van de andere zouden luisteren.   Mijn vriendin zei dat het ongelooflijk was welke leugens ze allemaal hoorde op de conservatieve radiozender, en de mannen dachten hetzelfde van onze “radio 1” van Boston.  Nu, zegt ze, kan ze niet meer praten over politiek met de mannen, ze zijn zo boos, ze vinden dat de democraten de verkiezingen gestolen hebben van Biden, dat er veel te veel fraude geweest is, dat het zo oneerlijk is.Aan de andere kant zijn er hier ook mensen die niet voor Trump zijn, maar er uiteindelijk toch voor gestemd hebben omdat ze vreesden dat Biden de economie zou sluiten omwille van corona en Trump dat nooit zou doen...


De verwachting is dat Trump nog niet snel zal toegeven - hij is een slechte verliezer, en volgens wat we hier horen (in de democratische media… er is geen onafhankelijke media) heeft hij ook wat voordelen om het zo lang mogelijk te rekken : 1. Hij heeft zijn kiezers opgeroepen om geld te blijven storten voor een campagne om alle rechtszaken te betalen die Trump’s team aan het aanspannen is om de overwinning toch te kunnen naar zich toetrekken.  Vele mensen weten niet dat er in de kleine lettertjes van die campagne staat dat 50% van het opgehaalde geld kan gebruikt worden om de schulden van de Trump2020 campagne af te lossen.  Hoe langer hij het rekt, hoe meer geld hij kan ophalen…  2. Trump wil het zo moeilijk mogelijk maken voor Biden.  Op dit moment geloven nog 70% van de republikeinen dat Trump de rechtmatige winnaar is.  Hoe hoger dat percentage blijft voor langere tijd, hoe moeilijker het wordt voor Biden om succesvol te worden.  3. Stemmen via brief en op voorhand stemmen was, zoals voorspeld, zeer succesvol voor de democraten.   Het is ook vlot verlopen zonder veel problemen.  Hoe langer de republikeinen de mensen kunnen laten geloven dat er veel fraude was, hoe minder kans dat er een meerderheid gevonden wordt om dit permanent te maken, wat een ramp zou zijn voor de republikeinen.    4.  Trump heeft veel schrik van het leven na het presidentschap - minstens 4 rechtszaken tegen hem persoonlijk/zijn familie/de Trump organisatie die terug kunnen verder lopen, minstens 400 miljoen dollar aan persoonlijke schulden die binnenkort terug moeten betaald worden, en de sociale hogere rangen waarin hij vroeger rondhing die hem en zijn kinderen liever niet terugzien…  Weggaan uit het Witte Huis zal hij wel moeten, maar wat zal hij aan zijn supporters vragen om te doen?   Wordt vervolgd…"


Carol. 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.