HOME > AANBEVOLEN > ACTUALITEIT > BRIEVEN UIT AMERIKA > Over vrijwilligerswerk

Brieven uit Amerika

Carol, familie van Lutgarde, bericht ons regelmatig over het reilen en zeilen, ginds aan de andere kant van de oceaan. Ze woont er met haar gezin, al 14 jaar ondertussen, in Boston, Massachusetts. 

Boston, de wieg van de Amerikaanse onafhankelijkheid

gepost 03/01/2021

Over vrijwilligerswerk

Gelukkig Nieuwjaar !
Wij wonen al 14 jaar in Massachusetts, in de buurt van Boston, aan de oostkust boven New York.   Maar voor het onderwerp van vandaag, vrijwilligerswerk, heb ik een vermoeden dat het er niet toe doet in welke staat van Amerika we zijn, geld en tijd geven voor het goede doel gebeurt hier overal heel veel…  Want de V.S. is gebouwd op het principe van minder taksen, minder overheid en dus minder subsidies en meer “community” - mensen die elkaar helpen.  Het motto hierachter : wat de mensen voor elkaar kunnen doen is beter en efficiënter dan wat en hoe de overheid het zou kunnen.

Amerikanen geven gul
Amerikanen geven gul (2,1% van het Bruto Nationaal Product).    Sommigen raden aan om 1% van je inkomen te doneren, anderen zeggen 3%-10%.  Vooral in december is het de gewoonte om veel te doneren, en krijgen we ook veel post, e-mails en telefoons van alle mogelijke vrijwilligersorganisaties met de vraag voor een donatie, want de meesten worden niet gesubsidieerd.  Heel veel rijke mensen parkeren een deel van hun inkomen taksvrij in een fonds dat dan alleen kan gebruikt worden om te doneren.   Vaak wordt geëist dat evenveel geld opgehaald wordt via donaties voordat de gemeente of overheid de aanleg of renovatie van een openbare speeltuin of sportveld enz. subsidieert.  Vaak zie je in musea een ruimte of tentoonstelling genoemd naar de donor, of een zwembad of sporthal of bibliotheek genoemd naar de grootste financier.    Ook bij elke sportclub, toneelgroep of muziekacademie krijg je de vraag om extra te doneren voor een fonds zodat mensen met minder inkomen toch zouden kunnen meedoen, want ook hier zijn natuurlijk geen subsidies.  Zelfs bij de belastingen kan je extra betalen om een familie te helpen die het moeilijk heeft de gemeentebelastingen te betalen (gemeentebelastingen zijn op basis van de waarde van het huis en niet van inkomen).

 

Easily Organize Help for Someone in Need.

A central place to coordinate meals and help for friends & family

Veel tijd wordt gedoneerd voor het goede doel. 
Vaak hebben mensen geen familie die dichtbij woont, dus wordt er meer gerekend op de buurt.   Ook hier tal van voorbeelden.  Als iemand zwaar ziek is, kanker krijgt, of iemand sterft in de familie, gaan vaak mensen uit de  buurt, kerkgemeenschap en vrienden samenwerken om ervoor te zorgen dat elke dag iemand de familie eten brengt, (als het nodig is) helpt boodschappen te doen, de kinderen naar naschoolse activiteiten brengt, met de hond gaat wandelen…  De website https://lotsahelpinghands.com/ is heel handig om dit te organiseren. Soms wordt er ook crowdsourcing opgezet om geld op te halen om te geven aan de familie.    

Dit alles als vanzelfsprekend, natuurlijk, ingeworteld in een buurt te zien werken,

is mooi om te zien en te koesteren.


Scholen hebben hierin een centrale rol.  Ouders en grootouders wordt gevraagd om te helpen in de schoolbibliotheek op het uur dat hun (klein)kind naar de bib gaat, om natuurwandelingen te leiden met de klas, te helpen bij speciale knutselprojecten of feestjes in de klas en natuurlijk om veel activiteiten te organiseren via de ouderraad.   Door de hoge prijs voor kinderopvang (bij ons 5 jaar geleden 1.200$ tot 2.200$ per kind per maand of voor babysit 15$ per uur) blijven veel moeders thuis zolang de kinderen niet naar de publieke school mogen (vanaf 5 jaar, ervoor is alles prive), dus zijn er meer mensen die kunnen helpen tijdens de schooluren.  Dit was natuurlijk de situatie voor COVID, nu mag niemand de school in behalve de kinderen en personeel.

Alle kinderen in de humaniora moeten trouwens minstens 25u vrijwilligerswerk doen - jong geleerd is oud gedaan!
 
Zelf engageer ik me in een overkoepelende organisatie die ook coördineert over de verschillende vzw’s die werkzaam zijn in onze gemeente.   We wonen in een gemeente (20.000 inwoners) waar veel mensen komen wonen omwille van het goede schoolsysteem.  Er is veel groen, veel mooie huizen, appartementsgebouwen, alles lijkt fantastisch.   Het is ongelooflijk te zien hoeveel nood er toch ook hier is, en zeker nu tijdens COVID.    
In maart/april hebben we 200,000$ ingezameld in een COVID fonds en hebben we al meer dan 130 families geholpen met het betalen van huur of elektriciteit; en elke week blijven andere families aankloppen voor hulp…  Vaak zijn het mensen die vroeger nooit hulp nodig hadden, maar door corona verloren ze hun job als taxichauffeur, in restaurants of voor evenementen of in andere sectoren die door corona zwaar zijn aangetast.

 

In het begin van vorig jaar werden zo’n 1200 mensen in onze gemeente wekelijks geholpen met gratis eten - vooral bejaarden en immigranten; nu is dat opgelopen tot zo’n 2400 mensen van alle leeftijden, verspreid over 4 organisaties.   Er is genoeg eten om uit te delen, de voedselbanken hebben veel geld gekregen van donaties en extra subsidies,  in de zomer gaven veel groentekwekers elke week heel veel groenten weg, en er zijn genoeg vrijwilligers.  Het is vooral organisatorisch niet altijd gemakkelijk om op korte tijd te verdubbelen in capaciteit op een covid-veilige manier en dit in weer en wind.    Het is impressionant om elke week 700 zakken vol eten klaar te zien staan om uit te delen in de school of voedselbanken… 

Vroeger mochten de mensen komen kiezen in een soort van “winkel” , of werd wekelijks een warme maaltijd geserveerd zodat mensen ook een toffe babbel konden hebben, maar door covid kan dat allemaal niet meer en is alles veranderd naar drive-through : zakken worden door vrijwilligers op voorhand gevuld met conserven, pasta, muesli, brood, verse groenten, kaas, vlees, melk, eieren, of een voorverpakte maaltijd (bereid door vrijwilligers).   De mensen schuiven aan in hun auto en de zakken worden contactloos in de koffer gezet of door het raam gegeven. 
Het andere grote voordeel is dat het de drempel een beetje verlaagt, niemand ziet je, je blijft anoniem in de auto zitten.  (Vroeger gingen mensen vaak naar de voedselbank in een ander dorp om niet herkend te worden…)
Er zijn ook veel vrijwilligers die inkopen doen in de supermarkt of medicatie gaan ophalen en het afzetten bij mensen thuis die het zelf niet kunnen ophalen door quarantaine, ziekte of ouderdom.   

 

Niet alleen zijn extra vrijwilligers nodig, maar COVID heeft er ook voor gezorgd dat we allemaal meer samenwerken: overschot van eten wordt gedeeld met de andere voedselbanken, als ze ergens extra eten kunnen ophalen (bvb toen de scholen toe gingen in het voorjaar gaven sommige scholen de inhoud van hun frigo’s en diepvriezers weg) vinden we extra tijdelijke diepvries of frigo ruimtes bij kerken of bedrijven, we delen gegevens uit zodat er beter kan voorspeld worden waar en wanneer er meer mensen zullen komen enz.

Om isolatie door corona tegen te gaan is er een nieuw initiatief opgestart - gepensioneerden lezen voor, voor kinderen via zoom of facetime of whatsapp video chat of zo!  Het zou me niet verwonderen mochten veel “leesparen” verder blijven doen na COVID, en we hebben al gehoord van verschillende grootouders die nu een paar avonden per week voorlezen voor de kleinkinderen via de telefoon of tablet of computer!

 

Een andere onvergetelijke ervaring was toen onze zoon hielp bij de Miracle League, een honkbalvereniging voor kinderen met een verstandelijke of fysieke handicap.  Op een speciaal aangepast honkbalplein werd in de lente en herfst elke week gehonkbald, waarbij een vrijwilliger (typisch een scholier) telkens 1 kind helpt bij het “batten” (bal slaan) of bij het rondgaan (in de rolstoel of op krukken of hoe het ook gaat) rond de honken, terwijl een “reporter” door de microfoon de naam roept van de speler en commentaar geeft, zoals bij de echte wedstrijden op TV…  Je kan je voorstellen hoe fier en blij de kinderen (en ouders) zijn!

 

Laat ons hopen dat 2021 een gezond jaar brengt, met veel warmte, veel lachende gezichten, minder mensen in nood en … veel  vrijwilligerswerk !

Alvast warme groeten van hieruit !
Carol

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.