HOME > PROGRAMMA > NAJAAR 2023 > Dagje Brussel 

Dagje Brussel 

                                                       Brussel – De Europese wijk         Dinsdag 19 september ‘23                                                          

Brussel is de hoofdstad van Europa.  Voor  velen van ons zijn de plaats, de gebouwen, de functies en de geschiedenis van de wijk,  onbekend. Daarom organiseren we een dagtrip naar de Europese wijk. Voor iedereen goed bereikbaar met het openbaar vervoer en geen grote afstanden te stappen. Een dag die ons een beter inzicht zal bieden in de Europese geschiedenis en de belangrijke functie van Brussel  hierin.

Het programma

 

09.15: We verzamelen op spoor 1 in het station van Beveren. We nemen de trein van 09.35 – met overstappen in Berchem en Brussel-Noord – naar station Brussel-Luxemburg, waar we om 10.54 arriveren.

11u00: We verzamelen in de lokettenzaal van het station  Brussel – Luxemburg en wandelen van daar door de Europese wijk naar het Huis van de Europese geschiedenis.

11u30: We brengen een geleid bezoek aan het Huis van de Europese geschiedenis. Gidsen leiden ons rond in kleine groepjes.  Dit museum bevindt zich in het Eastmangebouw in het Leopoldpark.  Het meer dan tien hectare grote park werd in 1880 opengesteld voor het publiek op het terrein van de voormalige Koninklijke Zoo. De belangrijkste doelstelling van het museum is het inzicht in de complexe Europese geschiedenis te vergroten. In de museumopstelling is er bewust voor gekozen de uiteenlopende invalshoeken en interpretaties van de geschiedenis van Europa in de verf te zetten.

13u00: We nemen het middagmaal in de buurt, in restaurant Quartier Leopold

14u30: Een gids van Brukselbinnenstebuiten neemt ons mee door de Europese wijk. Vanaf 1958 verschenen de eerste kantoorgebouwen van de EGKS, later EEG en Europese Unie. Vandaag werken er op nauwelijks één vierkante kilometer 100.000 mensen. Werken, wonen en mobiliteit zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. Gapende wonden in het stadsweefsel worden weer opgevuld. Behalve de Europese instellingen en de leefwereld van de expats, ontdekken we tijdens deze Brukselwandeling de tijdloze schoonheid van het Leopold- en Jubelpark, en nieuwe of vernieuwde pleinen ( Jourdan, Jean Rey en Schumanplein). We nemen tijdens deze wandeling een koffiestop.

18u00: We eindigen de wandeling in het station van Brussel-Schuman. We nemen er om 18.09 de trein richting Beveren, waar we (na diverse overstappen) om 19.26 arriveren.

Aantal deelnemers:  maximum 25

De prijs voor deze activiteit bedraagt  € 50p.p. € 55 (niet-leden). Hierin is begrepen: inkomgelden en gidsen, middagmaal en koffiestop.

Contactpersoon: Alex Claus  – 04 75 82 67 81 – alexclaus46@hotmail.com                                           

Vertel anderen over ons.