HOME > PROGRAMMA > VOORJAAR 24 > JUNIOR JOURNALIST > Geweld in Congo, Florence Mertens 

WINNAAR REEKS 1

GEWELD IN CONGO 

Florence Mertens

Vrije Lagere school OLVG - klas 6 A

Geweld in Congo

 

In Congo wonen Gabriël 37 jaar, Ornella 36 jaar, Gracia 13 jaar en Zayd 8 jaar.

Ze wonen daar al een tijdje maar zijn er niet echt gelukkig. Wij zijn naar Congo geweest om te kijken wat er eigenlijk aan de hand is.

 

In Congo is er veel geweld. Er escaleren heel veel spanningen, mensen komen op straat om te protesteren, zo gaat het daar bijna elke dag. Daarom is al een heel deel gevlucht, maar de familie Mumba blijft in Congo. Ze hebben de centen niet om te vluchten. Ze zien het niet zitten om met een vlot de oceaan over te steken en nog KILOMETERS te stappen, daarom blijven ze hopen dat het ooit gaat stoppen.

We zijn hier nu een paar weken en we zien hoe groot het verschil is met België. Ornella is helemaal over haar toeren. Ze ziet het niet meer zitten, de hele familie trouwens niet.

Zayd snapt er niet zoveel van, hij ziet soms wel mensen vechten als hij op weg is naar school samen met zijn mama, maar meer zoekt hij daar niet achter, omdat hij het al gewoon is. En zo gaat het al heel zijn leven.

Gracia voelt zich ook niet helemaal op haar gemak maar kan goed terecht bij haar ouders en bij de leerkrachten op school. “We praten er veel over“, zegt Gracia. “Zo leren we ermee om te gaan“

En Gabriël werkt zich de benen uit zijn lijf, hij doet er alles aan om het vliegtuig te kunnen nemen en in België opnieuw te beginnen.

Ornella doet het huishouden en houdt de winkel open, het is een drukke stad, dus de winkel draait goed. Maar ze moeten van dat geld ook nog eten kopen, kleren kopen en de school betalen, daardoor is het heel moeilijk om geld te sparen om de vlucht te kunnen betalen.

Gracia is nog maar 13 jaar maar ze helpt haar mama al met koken. En in het weekend gaat ze in het dierenasiel werken. Normaal is dat vrijwilligers werk, maar de asiel eigenaar ,Jude ,vindt dat zo knap dat zij dat doet, en niet afspreekt met haar vrienden zoals de rest van de kinderen dat doet,dat hij haar een centje geeft ook al is dat soms maar 14 Congolese Frank (5 euro).

Zo helpt ze haar ouders een beetje, en ze doet het niet alleen daarom, maar ze vindt het gewoon leuk om te doen.

Zayd is nog een beetje te klein om dat te doen, maar hij doet goed zijn best op school, hij wil later namelijk tuinarchitect worden, hij is nu al super graag bezig in de tuin: de blaadjes oprapen in de tuin als het herfst is geweest, bloemen planten zodat de tuin er weer netjes uitziet. We zijn eens gaan kijken en we zien hoe goed hij dat wel niet doet.

“Hij doet het samen met Gabriël” zegt Ornella. “Zo kunnen ze allebei hun zorgen even vergeten. Ik knutsel dan of kook dan samen met Gracia. Ze vindt het heel leuk om te doen. Gracia wordt er rustig van en geniet ervan. En als mijn gezin gelukkig is ben ik dat ook.”

Een paar maanden later hebben ze genoeg geld om de oversteek te maken, ze hebben geen nieuwe kleren meer gekocht, wel nog eten maar niet zoveel als ervoor en Gracia en Zayd zijn een tijdje niet meer naar school gegaan. Ze pakken alle belangrijke dingen bij elkaar en gaan op weg naar het vliegveld. Na 12 uur en 35 minuten zijn ze eindelijk aangekomen.

“Ik heb super blij dat we hier eindelijk zijn. Ik moet wel helemaal opnieuw beginnen, het dierenasiel van Jude is hier niet meer, mijn vrienden zijn hier niet meer en mijn school met juffrouw Divina ook niet, maar ik denk dat ik hier veel gelukkiger ga zijn ook al zijn al deze mensen hier niet meer” zei Gracia.

“Wat een cool land met al die luxe en zo” zei Zayd.

“Morgen mogen we  al naar onze nieuwe school, dat zal wel even wennen zijn, denk ik. Mama en papa hebben dat allemaal al geregeld voor ons. Papa gaat vandaag solliciteren voor een job bij een fietsenmaker. En mama gaat in een winkel werken, de Delhaize”.

“Mijn eerste schooldag is goed meegevallen. Ik heb al een vriendin Emma, zij is super lief en begreep heel mijn verhaal over Congo”, zei Gracia.

Zayd heeft ook al vrienden gemaakt.

“Ik mag al mee voetballen en spelen met de hele jongensgroep”

Gabriël is aangenomen en verdient meer dan in Congo, ook al werkt hij hier evenveel uren.

En mama is hier super gelukkig. “We hebben al een huisje gehuurd, het is niet groot maar we zijn aan het sparen om een eigen huisje te kopen “ zegt Ornella.

Dat was het verhaal over de familie Mumba die van Congo naar Belgie is verhuisd.

 

Vertel anderen over ons.