HOME > PROGRAMMA > VOORJAAR 24 > JUNIOR JOURNALIST > Een nieuwe horizon, Soefian Tarak

WINNAAR REEKS 4

EEN NIEUWE HORIZON

Soefian Tarak

KA Beveren - klas 6ecmt

De nieuwe horizon

 

1 januari 2023, Marwa en haar familie vierden het nieuwe jaar. Wat Marwa gelukkig maakte, was haar familie. Zij en haar familie hadden een band die niet te breken was. In de Turkse tradities was familie heilig en kan je niet zonder.

Het nieuwe jaar begon fantastisch. Marwa ging weer naar school met haar vriendinnen, speelde tafeltennis met haar vader en deed leuke dingen met haar familie. Februari kwam eraan, en ze voelde dat er iets niet klopte. De sfeer binnen de familie was anders. Het leek alsof ze haar iets wilden vertellen, maar ze dat niet durfden. Ze vroeg aan haar vader wat er aan de hand was, en hij zei haar dat ze zich geen zorgen moest maken en dat er niks scheelde. Marwa geloofde hem niet en ging naar haar oma en vroeg hetzelfde, maar weer kreeg ze hetzelfde antwoord. Ze voelde zich rot en vroeg zich af waarom iedereen zo geheimzinnig deed.

De volgende dag, toen ze terugkwam van school, wilde haar vader haar iets vertellen. Hij begon te huilen en vroeg aan Marwa om niet boos te worden. Ze beloofde dat ze dat niet zou doen, en haar vader begon te vertellen over zijn financiële problemen en dat hij lang op zoek was naar beter werk om Marwa en de familie een beter leven te geven. Hij vertelde haar dat het niet makkelijk was om een baan te vinden in Turkije en zei dat het beter was om samen naar een ander land te verhuizen waar er betere mogelijkheden waren voor hem en voor haar als ze wat ouder was. Hij vertelde over een kans die hij kreeg om in België aan de slag te gaan.

De woorden van haar vader raakten Marwa diep. Ze begon te begrijpen waarom de sfeer binnen de familie anders was geworden. Haar vader, die altijd sterk was, huilde nu, met zorgen die hij niet langer kon verbergen. De gedachte dat ze haar thuis, familie en vrienden moest achterlaten was een slag in haar gezicht, en ze begon te huilen. Hoewel ze wist dat haar vader het beste met haar en de familie voorhad, werd ze heel boos. Ze begreep niet waarom. Ze ging naar haar kamer om tot rust te komen en dacht na over haar toekomst die wel eens helemaal zou kunnen veranderen. Marwa realiseerde zich dat familie altijd op de eerste plaats komt en dat haar vader geen andere keus had. Ze vertelde haar vader dat ze hem snapte en altijd met hem zou meegaan, waar hij ook naartoe ging.

Ze begonnen hun nieuwe leven in België te plannen, een nieuwe horizon die zich voor hen opende. Na weken van voorbereiding en vele tranen stonden ze op de luchthaven, klaar om hun nieuwe leven te beginnen. Ze namen afscheid van de familie en stapten op het vliegtuig. Na drie uur en vijftig minuten kwamen ze aan in België. Marwa en haar vader zaten in de taxi onderweg naar hun nieuwe thuis, tranen stroomden over haar wangen.

De eerste dagen in België waren gevuld met gemengde gevoelens. Ze voelde de vreugde van het ontdekken van een heel nieuw land, maar ook het verdriet door het gemis van haar vrienden en familie. De taal, de mensen, en zelfs de lucht voelden anders. Haar vader deed zijn best om haar gerust te stellen en benadrukte de kansen en mogelijkheden die hun nieuwe leven met zich meebracht. De eerste weken waren moeilijk. Ze moest wennen aan haar nieuwe school, een nieuwe taal leren en nieuwe vrienden maken. Haar vader werkte heel hard om Marwa een stabiele thuis te geven en ervoor te zorgen dat ze niks tekort kwam.

Langzaam maar zeker begon ze zich thuis te voelen. Ze maakte nieuwe vrienden, begon de taal te kennen en ontdekte de culturele diversiteit van het land. Ze zag hoeveel makkelijker haar leven was geworden en hoe gelukkig haar vader was met zijn nieuwe job. Ze begon te beseffen dat de beslissing om naar België te verhuizen de juiste was. Ze zag de kansen om een betere toekomst op te bouwen.

Terwijl de tijd verstreek, vond Marwa haar plek in de Belgische samenleving. Ze koesterde de herinneringen aan haar thuis en bleef trouw aan haar Turkse roots, maar ze omarmde ook de nieuwe kansen die haar nieuwe thuis bood. Haar vader keek trots naar zijn dochter en zag hoe dapper en moedig ze was. Ze begonnen samen aan een nieuw hoofdstuk in hun levensverhaal.

 Maar wat is thuis eigenlijk? Is het de plek waar je geboren bent, of is het waar je hart rust? Thuis lijkt zich te situeren boven geografische grenzen. Het is een gevoel, een emotionele connectie diep geworteld in de mensen van wie je houdt.

Marwa heeft thuis opnieuw gedefinieerd, niet als een fysieke locatie, maar als de warmte van haar familie, waar ze ook mogen zijn. In het weefsel van haar ervaringen heeft ze ontdekt dat thuis niet beperkt is tot één plek; het kan overal zijn waar liefde en verbondenheid bloeien.

Vertel anderen over ons