HOME > PROGRAMMA > VOORJAAR 24 > JUNIOR JOURNALIST > Het (on)menselijke lijden van Palestijnse burgers, Noah Van Oevelen 

WINNAAR REEKS 2

HET (ON)MENSELIJKE LIJDEN VAN PALESTIJNSE BURGERS 

Noah Van Oevelen

Sint-Maarten Campus Middenschool - klas 2 A1

Het (on)menselijke lijden van Palestijnse burgers

 

Op 7 oktober begon de oorlog tussen Hamas en Het Israëlische leger. Er zijn vandaag al “meer dan” 11000 doden geteld. Voor de mensen die daar leven is het verschrikkelijk. Getuige hiervan zijn Al-Tayyip, een oude man die in de Gazastrook woont, en zijn familie.

 

Al-Tayyip

“De oorlog is verschrikkelijk” , zucht Al-Tayyip. “Er worden veel mensen vermoord en ontvoerd. We zijn onschuldige burgers, waarom vallen ze ons aan? Iedereen smeekt om vrede, maar die krijgen we niet. Als Hamas Israel niet had aangevallen, was er nu geen oorlog. Ik hoop dat de oorlog snel voorbij is zodat we weer normaal kunnen leven”.

Op de vraag hoe lang de oorlog nog zal duren, schudt Al-Tayyip mistroostig zijn hoofd. “ Volgens mij gaat de oorlog nog een paar maanden duren, tot Hamas zich overgeeft aan het Israëlische leger”.

Het plan van Al-Tayyip en zijn familie is om de Gazastrook te verlaten. “ Ik zal overmorgen naar Egypte vetrekken met mijn vrouw, mijn twee zonen, mijn dochter, mijn ouders en mijn broer met zijn vrouw. Gelukkig zijn er nog geen doden gevallen in onze familie, maar het huis van mijn ouders is wel plat gebombardeerd.” Tot slot voegt hij er nog aan toe: “De reis naar Egypte gaat misschien wel gevaarlijk zijn. Ik denk dat we moeten oppassen, maar we hopen dat het wel zal meevallen.”

 

Myriam, de vrouw van Al-Tayyip

“Ik ben vooral bang om vermoord of ontvoerd te worden. We willen zo snel mogelijk het land uit. Ik hoop dat het snel overmorgen is, dan gaan we naar Egypte”, vertelt Myriam opgelucht.

“Wanneer ik denk dat de oorlog zal stoppen?”

“Ik denk over vijf maanden wanneer de Amerikanen er genoeg van hebben en een oproep doen om allemaal de streek te verlaten zodat ze het hele gebied kunnen plat bombarderen zonder al te veel dode burgers.”

 

Hasim, de oudste zoon van Al-Tayyip

 

“Ik haat de oorlog, waarom leven mensen niet gewoon samen in vrede? Waarom is geld en macht het belangrijkst in plaats van familie en vrienden? De wereld is wreed, de mensen zijn wreed en de mensen zijn uit op rijkdom en macht. Geld maakt niet gelukkig maar familie wel” zegt Hasim fel. “Het hele conflict maakt mij ongelukkig, gefrustreerd en kwaad. Ik kan niet goed inschatten wanneer de oorlog stopt. Voorlopig is deze ellende helaas nog niet voorbij.”

 

Yusuf, de vader van Al-Tayyip

 

“Het Israëlische leger en Hamas zijn verschrikkelijk. Ze doden en ontvoeren onschuldige burgers. Ik ben oud, dat ik dit nog moet meemaken. Ik hoop dat het hier snel gedaan is. Mijn huis is gebombardeerd, daarover ben ik echt woedend! We hebben hier al zoveel onrecht moeten ondergaan, maar deze keer is het echt vreselijk” , huilt Yusuf.

 

Slachtoffers

De gewone burgers zijn andermaal de echte slachtoffers in dit conflict. Het is de zoveelste keer dat het conflict tussen Hamas en Israel opflakkert. De oorlog zal helaas niet snel en vanzelf stoppen. Velen zijn hoopvol, maar anderen wanhopen. Voor Al-Tayyip en zijn familie betekent deze oorlog het einde van hun leven in de Gazastrook. Dit is maar één voorbeeld van de vele Palestijnse families die hun vaderland moeten verlaten.

 

 

Vertel anderen over ons.