HOME > PROGRAMMA > VOORJAAR 2024 > ZEITGEIST Lezingen 

Amerika, lang beschouwd als de onbetwiste supermacht, een model voor democratieën in de wereld en één van de gelukkigste naties ter wereld, bevindt zich in een periode van heroriëntatie. De Amerikaanse Droom vervaagt. Het land heeft te maken met binnenlandse verdeeldheid, sociale en economische ongelijkheid, en uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Het is echter nog steeds een dominante speler op het wereldtoneel, met een sterke economie, een krachtig leger en invloedrijke bondgenoten. Amerika zal moeten bepalen hoe het zijn leiderschap in de wereld wil uitoefenen en hoe het omgaat met opkomende grootmachten.

Rusland, onder leiding van president Vladimir Poetin, heeft de afgelopen jaren geprobeerd zijn invloedssfeer uit te breiden, vooral in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Rusland blijft een belangrijke speler op het gebied van energie en beschikt over een nucleaire macht. Tegelijkertijd wordt het geconfronteerd met economische uitdagingen en internationale sancties. De relatie tussen Rusland en het Westen blijft gespannen en kan de komende jaren een cruciale rol spelen in de geopolitieke ontwikkelingen.

China heeft zich de afgelopen decennia getransformeerd van een opkomende economie tot een wereldmacht. Met 's werelds grootste bevolking en een groeiende economie heeft China de ambitie om een centrale rol te spelen in mondiale aangelegenheden. Het Belt and Road Initiative, een ambitieus infrastructuurproject, toont de wereldwijde ambities van China. Tegelijkertijd wordt China geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van mensenrechten, handelsgeschillen en geopolitieke rivaliteit met de Verenigde Staten

Europa, hoewel intern verdeeld in veel opzichten over tal van kwesties als immigratie, financiële integratie en buitenlands beleid, blijft een economische reus en een bastion van democratie en mensenrechten. De oorlog aan de grenzen van Europa leidde tot eensgezindheid, maar dwingt Europa ook tot grote uitdagingen. Europa kan een belangrijke rol spelen in het bevorderen van multilaterale samenwerking en het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering. 

BESTEL TICKETS VOOR DE GANSE REEKS 

DE DRIE LEZINGEN 

BESTEL TICKETS VOOR 1 LEZING 

25 FEB 24 STEFAN BLOMMAERT CHINA 

17 MRT 24 STEVEN DE FOER  AMERIKA

24 MRT 24 HENDRIK VOS EUROPA

Vertel anderen over ons