HOME > JAARPROGRAMMA > Nominatie Erfgoedprijs 2021

NOMINATIE ERFGOEDPRIJS 2021

27/11/2021

11 GENOMINEERDEN WERDEN WEERHOUDEN VOOR DE EINDRONDE VAN DE WASE ERFGOEDPRIJS 2021

3 PROJECTEN WERDEN BEKROOND

EN WIJ ZIJN DAARBIJ! 

 

DAVIDSFONDS BEVEREN-ZUID

3E LAUREAAT VAN DE WASE ERFGOEDPRIJS 2021

Op zaterdag 27 november was het zover: de uitreiking van de derde Wase Erfgoedprijs in de Paterskerk te Sint-Niklaas. Iedereen bij elkaar brengen om samen een avond lang erfgoed van het Waasland te vieren, dat was de bedoeling. Het zou een extra feestelijke editie worden, nadat het vorig jaar noodgedwongen digitaal ging.

De dramatische stijging van het aantal besmettingen in de dagen voor de uitreiking dwong de organisatoren evenwel tot de moeilijke beslissing om het aantal aanwezigen tot een minimum te beperken om de uitreiking zo coronaveilig mogelijk te laten verlopen.

Voor iedereen die de uitreiking moest missen of er gewoon niet kon bij zijn, bundelden ze de hoogtepunten in een film. BEKIJK HEM HIER.

PERSBERICHT, 27 november 2021

“Talen kleuren de wereld” wint Wase Erfgoedprijs 2021

 

Sint-Niklaas – Het publieksproject “Talen kleuren de wereld” van de Bib Sint-Niklaas werd zaterdag bekroond met de Wase Erfgoedprijs 2021. De erfgoedsite Klingspoor (De Klinge, Sint-Gillis-Waas) en de tentoonstelling “Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu” (Haasdonk, Beveren) zijn de andere laureaten.

Erfgoed te midden van de samenleving

 

Een vakjury selecteerde de drie laureaten uit 11 genomineerde cultureel erfgoedprojecten.

Hoofdwinnaar “Talen kleuren de wereld” was een project van de Openbare Bibliotheek Sint-Niklaas. Die werkte samen met haar partners een gevarieerd programma uit rond taal, met tentoonstellingen, workshops, stadswandelingen, de zoektocht naar het mooiste Sint-Niklase dialectwoord, en nog veel meer. De jury is onder de indruk van de rijkdom van het initiatief. Fien Danniau, voorzitter van de vakjury: “Naast de klassieke erfgoedpartners wist de bibliotheek een grote en diverse groep te bereiken en actief aan het project te binden, waaronder jongeren, anderstaligen en nieuwkomers. Het project zet erfgoed op de plek waar het hoort: te midden van de hedendaagse samenleving.”

Klingspoor werd ook laureaat. De Klomp De Klinge vzw en de gemeente Sint-Gillis-Waas sloegen de handen in elkaar om in De Klinge een bezoekerscentrum uit te bouwen rond het erfgoed van deze grensstreek: de spoorweg, de klompenmakerij, grenssmokkel en natuur. De jury looft “de warme en succesvolle samenwerking tussen gemeente, erfgoedorganisaties en vrijwilligers”.

De derde laureaat was de tentoonstelling “Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu” van Davidsfonds Beveren-Zuid. Hedendaagse kunstenaars gingen in dialoog met een favoriet werk van een Vlaamse meester naar keuze: Rubens, Bruegel of Van Eyck. De jury prijst de ambitie van de organisatoren. Zij bewijzen dat “ook kleine, lokale verenigingen groots mogen dromen.”

De winnaars werden bekend gemaakt op 27 november 2021 in de Paterskerk te Sint-Niklaas, tijdens een coronaveilige uitreiking in beperkte kring. De hoofdwinnaar kreeg 1.000 euro, de andere laureaten elk 500 euro.

De Prijs van Algemene Verdienste was voor Sint-Niklazenaar Anthony Demey. Hij zet zich sinds jaar en dag in voor de monumentenzorg en het varend erfgoed in het Waasland.

Over de Wase Erfgoedprijs

De Wase Erfgoedprijs werd in 2019 in het leven geroepen. Met deze uitreiking plaatsen de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt bijzondere projecten in het Waasland in de schijnwerpers. De Wase Erfgoedprijs wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt aan een cultureel erfgoedproject en aan een onroerend erfgoedproject. Dit jaar lag de focus op cultureel erfgoed: een verzamelnaam voor alles wat door vorige generaties is gemaakt (voorwerpen, verhalen, tradities...) en een grote waarde heeft voor de gemeenschap.

De Bib Sint-Niklaas vervoegt het lijstje van opvallende Wase erfgoedprojecten van de afgelopen jaren. Tijdens de eerste editie van de Wase Erfgoedprijs ging de Heemkundige Kring Wissekerke lopen met de hoofdprijs, als erkenning van hun herdenkingsactiviteiten rond de 100ste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog. Tijdens de digitale editie van vorig jaar won de Prosperhoeve uit Beveren, die door de lokale erfgoedgemeenschap was omgetoverd tot een belevingscentrum rond de geschiedenis van de polder.

Voor Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas en tevens voorzitter van de Erfgoedcel Waasland, is de Wase Erfgoedprijs “de bekroning van het engagement van Waaslanders voor de geschiedenis van hun streek. We bepalen een winnaar, maar verliezers zijn er hier niet. Eén voor één zijn de 11 genomineerden van dit jaar mooie voorbeelden van het doorzettingsvermogen van het Wase erfgoedveld, corona of niet.”

De genomineerde projecten werden voorgesteld

Lutgart, voorzitter Davidsfonds Beveren-Zuid, ontvangt de prijs uit handen van de voorzitster van de jury.

Team Davidsfonds Beveren--Zuid met de voorzitster van de jury, Johan Smet en Lieven De Handschutter, burgemeester van St.Niklaas

Lutgart, voorzitter Davidsfonds Beveren-Zuid 

Bloemen en een cheque t.w.v. 500€

De afvaardiging van Davidsfonds Beveren-Zuid

'Jullie bewijzen dat ook kleine verenigingen ambitieus mogen zijn en groots mogen dromen. Jullie legden de lat hoog voor alle aspecten van de tentoonstelling: het concept, de partners, de maandenlange voorbereiding en de eigenlijke presentatie in de St. Jacobus de Meerdere Kerk in Haasdonk. En nog voor het Vlaamse Van Eyckjaar van start ging, sloegen jullie, vrijwilligers toch, de handen in elkaar om die Vlaamse Meester in de kijker te zetten. Jullie vonden een lokale insteek door de grote Meesters te confronteren met hedendaagse kunstenaars. Het project kon ongetwijfeld ook anderen inspireren om nationale of Vlaamse thema's naar een lokaal of regionaal publiek te brengen. 

Het was voor ons duidelijk dat jullie vereniging de eigen grenzen verlegde en ook buiten de comfortzone trad met een schitterend resultaat tot gevolg. Bovendien was het project gemeenschapsvormend en intergenerationeel. Dankzij de brede samenwerking met verschillende partners en de gemeente, van scholen, over kunstacademie tot het woonzorgcentrum, versterkten jullie een ongetwijfeld duurzaam netwerk. Chapeau!'

uit het juryverslag

We zijn ontzettend blij en trots....

Iedereen blij

Dikke proficiat!!! Groot applaus !

Luc Cappaert

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling.

Een dikke bravo met de prijs. Die hebben jullie dubbel en dik verdiend. Van mij krijgen jullie de eerste!

Lisette Van de Velde 

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling.

Oh oh oh. Wat is dat! Het was al heel knap dat de tentoonstelling onverwacht een nominatie kreeg, maar nu ook nog in de prijzen vallen....

Het toont nog eens wat een weerklank ze had... en leuk toch dat wat knap is/was beloond wordt.

Voorzeker een pluim op jullie hoed hoor.

Marc Verbeeck

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling.

Proficiat aan alle deelnemers maar zeker ook aan de bedenkers, organisatoren en helpers van het concept.

Marc Jegers

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling.

LEES HIER ALLES OVER DE NOMINATIE

Een kunstproject in het spoor van Rubens, Bruegel en Van Eyck

Davidsfonds Nationaal lanceerde in het cultuurseizoen 2018-2019 het thema 'Meesterschap'. Daarmee werd ingespeeld op de aandacht die Vlaanderen toen en in de jaren erna had voor de Vlaamse Meesters, hun meesterschap, hun impact en de erfenis die ze nalieten. Dat gebeurde toen voluit in de steden in de grote musea met grootse initiatieven. Het leek ons boeiend en uitdagend om de Vlaamse Meesters daar even weg te halen en ze in dialoog samen te brengen met lokale, hedendaagse kunstenaars, mensen van bij ons. 

Het woord 'meesterschap' kleurde toen en nu weliswaar anders dan in de tijd van Van Eyck, Bruegel en Rubens, maar in de kern gaat het nog altijd om hetzelfde: mensen die het beste van zichzelf geven, goed zijn in hun vak, in hun creativiteit, in dat waar ze mee bezig zijn. 

En dus organiseerde Davidsfonds Beveren-Zuid in het weekend van 17 tot 19 mei 2019, n.a.v. de 90e verjaardag van de DF-afdeling Haasdonk, een groot kunstproject met interessante en boeiende kunstenaars uit Groot-Beveren in de Sint-Jacobus de Meerdere Kerk in Haasdonk. Talent van hier en nu. Mensen die ons, net als de Vlaamse Meesters en alle scheppende makers ooit, doen stilstaan, doen nadenken. Ons als het echt goed zit, ook raken. Niet onberoerd laten. 

Met het kunstproject Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu hoopten we in de de Sint-Jacobus de Meerdere Kerk van Haasdonk een warme ontmoetingsplaats te creëren van tonen en bewonderen, van kijken en reflectie, van raken en geraakt worden. Het project was ambitieus. 

De deelnemende kunstenaars kozen uit het cultureel erfgoed van Rubens, Bruegel en Van Eyck één werk dat er voor hen uitsprong. Ze beschreven wat ze erin zagen, hoe ze het interpreteerden, wat hen erin aantrok en boeide, wat ze erin bewonderden. Dat was leerrijk voor de bezoekers. Kunstenaars zijn immers beter dan wie ook geplaatst om anderen mee te nemen op de boeiende ontdekkingstocht die in elk kunstwerk schuilt. 

Door te wijzen op trekjes, technieken, eigenschappen, .. die ze ook in hun eigen werk en kunstig bezig zijn herkennen of nastreven, vertelden ze ook veel over zichzelf. Voor het luik Meesterlijk kunnen van nu selecteerden ze uit hun oeuvre werk dat toonde waar ze zelf voor staan. 

Ook de kinderen van de Kunstacademie Beveren gingen aan de slag met de Vlaamse Meesters. We focusten bewust ook op het talent van jonge makers, zij vormden het slotstuk van het project. Zij zijn immers het ticket voor de toekomst, de kunstenaars van morgen. 

Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu werd zo een dialoog én een boeiende confrontatie van Vlaamse Meesters van toen met kunstenaars van nu en morgen. Van meesterschap van lang geleden met meesterlijk kunnen van nu en van ooit.

De tentoonstelling, het werk van velen

Een jaar lang werd er vergaderd, gepland, overlegd. Ideeën en gesprekken vertaalden zich in een concept, een stappenplan, subsidiedossiers, het zoeken en vinden van partners en sponsors, het maken en krijgen van offertes, het aan boord halen van professionele hulp met Kaplus en Publi-Rent, contact houden en samenwerken met 14 kunstenaars, de Kunstacademie Beveren, de Beverse Fotoclub en Bib Beveren.

In het uitbreiden van het aantal tentoonstellingsdagen. In een logo, affiches, flyers, bladwijzers, tickets, uitnodigingen. In een persmoment, een gelegenheidswebsite, het schrijven van teksten.

In een parcours en het bewaken en doortrekken van de rode draad tussen Vlaamse Meesters van ooit en meesterlijk kunnen van nu.

In een dossier per kunstenaarsstand, in mails en updates, in het zichtbaar aanwezig worden in de Haasdonkse straten met vlaggen en een banner.

In een grondplan, een werkplan voor de kerk en voor de gelegenheidsbar. In afspraken, een takenlijst, een permanentieregeling.

In een lessenpakket voor klassen die op bezoek wilden komen en nog zoveel meer….

 

Week na week, maand na maand, ging het van de ene deadline naar de andere. Het was bijna een opluchting toen het eindelijk begon én ronduit fascinerend om te zien hoe de tentoonstelling uit de handen van Dirk, Jef, Hugo, François, Bruno en Antoine uit de grond rees alsof het niets was. Zo snel werd er gebouwd, opgetrokken, getimmerd en geschilderd dat ze uren voorzaten op schema.

 

En toen er letterlijk licht kwam, elke stand belicht en gevuld werd, de tekstfolies werden geplaatst, het parcours letterlijk en figuurlijk groeide, de boompjes en het boeket aan het onthaal hun plaats kregen, de kerk zich vulde met genodigden en de feestelijke muziek van de vernissage en de stoet op de tonen van Mozarts Menuetto uit het Divertimento in Es groot de tentoonstelling introk, TOEN was er plots en overweldigend het besef: ‘We did it’.

Dat gevoel is niet meer weggegaan in de dagen waarin we 1166 bezoekers over de vloer kregen. Mensen kwamen en gingen, keken en bewonderden, op vele manieren die nog altijd dankbaar stemmen. 

 

Het was op alle vlakken een succes en een positief verhaal

omdat het gedragen en gestuwd werd door de betrokkenheid van velen.

 

We zijn heel veel dank verschuldigd

 

Aan de deelnemende kunstenaars Alfons Van Meirvenne, Stefaan Van Biesen, Luc Cappaert, Audrey Howlett, Marc Verbeeck, Marc Jegers, Herman Thierens, Emiel Van de Velde, Lisette Van de Velde, Lucia Buytaert, Annemie Pincé, Lut De BaereEdith Ronse en Bert Van Mieghem. Het was een genoegen om met hen te mogen samenwerken. We koesteren nog altijd de contacten, de gesprekken en de vele kleine momenten. De ernst, de passie, de zorg waarmee ze hun werk in hun stand plaatsten, blijft nog altijd bij, het was ontroerend om gade te slaan. 

 

Aan Steffie, Ingrid en Maaike en de kinderen en jongeren van de Kunstacademie Beveren die meegingen in ons verhaal, in dat spoor van meesterschap van ooit dat we doortrokken, over het kunnen van nu naar dat van morgen. We kregen veel respect voor al wie de creativiteit, de fantasie en het talent stimuleert dat hier en daar bij die kinderen en jongeren al pril sluimert. We wilden die jonge kunstenaars in spe ook uitdrukkelijk een zetje geven en 'goesting' om ver te reiken in hun artistiek zoeken en groeien. 

 

Aan Roger, Freddy en Marcel van de Koninklijke Beverse Fotoclub en Mireille en Peggy van de BIB Beveren. De fotogalerij en de boekenhoek in de tentoonstelling oogden mooi en goed en terecht. Het waren volwaardige componenten in het concept van de tentoonstelling, we hadden ze niet willen missen.

 

Aan Katrien en Katrien van ontwerpstudio Kaplus, voor het vormgeven van onze ideeën. Het was in goede handen bij hen, van bij het begin. Het logo dat ze bedachten, was een garantie dat het met de ambitieuze huisstijl die we wilden, goed zat. De tentoonstelling, het parcours, het drukwerk, alles oogde ‘als een plaatje’. Ze gaven het geheel een niveau dat niemand had verwacht of vermoed. Het was een ongelooflijke geruststelling op hen te kunnen terugvallen.

 

Aan Dirk De Witte en Jef Van De Voorde van standenbouwer Publi-Rent. Wat waren we gezegend met de professionaliteit, de gedegenheid en de liefde waarmee ze de tentoonstelling in elkaar toverden.

 

Aan al wie voor de gelegenheid een handje toestak of mee een oogje in het zeil hield in de kerk, in de tentoonstelling, voor de permanenties, in het begeleiden van klasgroepjes, het zorgen voor koffie of wat dan ook in die dagen. We hadden iedereen broodnodig, we waren oneindig blij dat ze er waren.

 

Aan de gemeente Beveren en de burgemeester en de gemeentelijke diensten die ons project onmiddellijk hebben omarmd.

 

Aan al wie ons financieel een hart onder de riem stak: Vlaanderen, de gemeente Beveren, Cera, de Maatschappij Linkerscheldeoever,

de Erfgoedcel Waasland, Davidsfonds Nationaal en de vele lokale sponsors en sympathisanten.

 

Aan het eigen bestuur dat meeging in dit verhaal. Schoorvoetend aanvankelijk, toen de draagwijdte van het project ons overviel, maar daarna zo gemotiveerd en betrokken op veel, veel manieren. We konden wat we deden, omdat iedereen er zijn schouder onder zette. Het was teambuilding van de bovenste plank. 

 

Aan het thuisfront, onze echtgenoten, echtgenotes, partners, die ons steunden door dik en dun, voor ons kookten, stil en soms ongevraagd iets in onze plaats deden als wij te druk bevraagd waren. Zij waren vaak ons eerste klankbord, genoten mee op de mooie momenten maar maakten ons ook mee op de mindere dagen. Ze sprongen bij waar mogelijk en ontpopten zich daarbij tot onwaarschijnlijk harde werkers. 

 

Terugblikkend...

 Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu

is voor Davidsfonds Beveren-Zuid een grensverleggend gebeuren geweest.

Het onomstotelijk bewijs ook dat ook kleine verenigingen grote dromen mogen koesteren en kunnen waarmaken.

Dat de lat hoog mag liggen als je iets doet en dat daar niets mis mee is.

Dat mensen daar klaar voor zijn, ook in een onogenlijk klein dorp.

 

Maar tegelijk en bovenal

was het toch vooral een groots, warm en onwaarschijnlijk positief verhaal

van mensen die samen iets ongelooflijk knap verwezenlijkten.

 

Wat is het fijn dat dat niet onopgemerkt is gebleven. 

 

WE ZIJN ONTZAGLIJK BLIJ MET DE NOMINATIE VOOR DE ERFGOEDPRIJS 2021!

Deze reacties liepen alvast binnen...

Dat zou prachtig zijn en alle verdienste voor jullie organisatie! Voor mij een mooie blijvende herinnering en ervaring. Groot applaus is gepast!

Met vriendelijke groeten,

Luc Cappaert

Eén van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling. Ook fan van zijn werk?  Bezoek HIER zijn website

Proficiat met de nominatie! Het is door de prima organisatie dat dit project realiseerbaar was. Het was een plezier om met deze enthousiaste bende kunst toegankelijk te maken.
Groet,
Lucia Buytaert

Eén van de deelnemende kunstenaars. 

Hebt u ook herinneringen aan Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu? Deel ze met ons. 

Reactie plaatsen

Reacties

Antoine Baert
2 jaar geleden

Wat een prestatie hebben we toen geleverd.
Ik herinner mij de fantastische samenwerking van ons bestuur en al onze losse medewerkers. Het enthousiasme van alle bezoekers op ons tentoonstelling.
Toch wil ik ook ons Joske(Dujardin) bedanken die start heeft gegeven voor dit mooie project.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.