HOME > JAARPROGRAMMA > SEIZOEN 2022-2023 > Toast Literair 'Anders' High Tea met Jeroen Olyslaegers 

De high tea was beeldig en zoet en lekker,

de ontmoeting met Jeroen Olyslaegers overweldigend.

Wat een verteller is die man! 

OVER JEROEN OLYSLAEGERS EN ZIJN BOEKEN

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre.

Het boek WIL

Met de roman WIL uit 2016 zette hij het sluitstuk op zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Het betekende de doorbraak van Jeroen Olyslagers. Het boek werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vakjury en lezersjury), de Confituur Boekhandelsprijs, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza, de F. Bordewijk-prijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Inktaap. Ook in de buitenlandse pers werd het boek geprezen.

Het boek WILDEVROUW 

In de roman WILDEVROUW  is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor Antwerpen, zijn geliefde stad.

Luister naar de podcast op de website van uitgeverij De Bezige Bij, waarin de auteur in gesprek gaat met zijn redacteur Katrijn Van Hauwermeiren en ontdek hoe Olyslaegers van a young man with an itch to make and nothing to say uitgroeide tot de vermaarde verhalenverteller die hij nu is.

Op de website staat ook de trailer van 'De Wereld van Wildevrouw'. In die 5-delige serie schetst auteur Jeroen Olyslaegers het decor van zijn roman ‘Wildevrouw : het 16de-eeuwse Antwerpen. Het is een tijd waarin de stad haar ‘Gouden Eeuw’ beleeft. In korte tijd is ze uitgegroeid tot één van de belangrijkste handelsmetropolen van Europa. Maar er heerst tegelijk een grote onrust. De streng Katholieke vorst Filips II die over de ‘Spaanse Nederlanden’ de plak zwaait, tracht met de inquisitie een vuist te maken tegen deze ‘stad van gekken’ waar de gereformeerden alsmaar meer voet aan de grond krijgen. De hoog oplopende spanningen zullen uiteindelijk leiden tot de beeldenstorm.
Samen met ‘Beer’, het hoofdpersonage uit zijn roman, tracht Jeroen deze gedoemde stad te doorgronden en tracht hij in het hoofd te kijken van de sleutelfiguren uit zijn roman : zoals de kunstenaars Pieter Bruegel en Joris Hoefnagel, stadhouder Willem Van Oranje, kardinaal Granvelle, cartograaf Abraham Ortelius, drukker Willem Silvius, en astroloog John Dee, de Merlijn van zijn tijd! De stem van Beer wordt vertolkt door acteur Stefaan Degand.

De theatermonoloog WILDEMAN

Voor rasverteller Bob De Moor van Theater Malpertuis schreef hij uitgaande van het bejubelde Wildevrouw, een theatermonoloog, Wildeman, waarin het hoofdpersonage uit de Wildevrouw, Beer, centraal staat.

Die theatermonoloog zagen we eerder in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas, als aanloop naar onze Toast Literair editie 2023

Zijn nieuwste boek WILLEM EN MIJN WELLUST 

Het boek slaat de brug tussen de zestiende en de negentiende eeuw. Olyslaegers sleurt de lezer mee in het tragikomische leven van het hoofdpersonage Hippolyte van Damme, dat getekend wordt door boekengekte, diefstal en wellust. Tegelijk vertelt het iets over wat mannen menen te weten over vrouwen...

 

Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen.

De Bezige Bij 

MEER WETEN OVER ZIJN OEUVRE?

De Bezige Bij plaatste de synopsis van elk boek op zijn website, soms is er ook een luisterfragment voorzien. 

Vertel anderen over ons.