HOME > IN DE KIJKER > Schrijven, de passie van An Van Daele 

december 2020

Schrijven, de passie van An Van Daele

Een boek schrijven,

daar droomde ik altijd van.

In april 2019 verscheen mijn eerste prentenboek voor kinderen: Mali. In deze rubriek mag ik daar een woordje over vertellen en dat doe ik met veel plezier.

Ik was ongeveer acht jaar toen mijn eerste boekje op tafel lag. Dat unieke exemplaar vouwde ik van tekenbladen en bij de tekst kwamen mijn eigen originele tekeningen. Maar Hoe leer ik vliegen? was natuurlijk geen hoogvlieger en het boekje landde al snel ergens diep in mijn lade. Toch was de kiem voor later gelegd.

Het boekplezier heb ik met de paplepel meegekregen. Papa nam zelf een voorleesboekje op met de bandopnemer en vertelde ons zo het verhaal van de kabouters Tjip en Tjap. Mama pluisde recensies uit en zorgde voor het nieuwste leesvoer. Samen met mijn broers en zussen stak ik grappige poppenkast verhalen in elkaar en gaf ik onwezenlijke nieuwsberichten. We overtroffen zelfs die goede oude Armand Pien. Met de jaren groeiden mijn lees- en schrijfkriebels.

Ondertussen kreeg ik zelf drie kinderen waar ik verhalen voor verzon. In de bibliotheek van Beveren werd ik trouwe voorlezer, samen met mijn hond Arthur. Zo bleef ik goed op de hoogte van de laatste nieuwe prentenboeken en ik ontdekte het belang en de mogelijkheden van goede illustraties. Het is zalig om die blinkende ogen te zien als kinderen meeleven bij het bladeren in een prachtig prentenboek. Door bezoeken aan de jaarlijkse Boekenbeurs en workshops bij Creatief Schrijven kreeg ik uiteindelijk voldoende zelfvertrouwen om mijn verhalen in een echt boek te gieten.

In de basisschool waar ik les geef, vind ik veel inspiratie, ook bij kleuters. Ik hou van de fijne fantasiewereld van kinderen. Ook de natuur brengt ideeën.

 In Mali maak je kennis met een meisje dat erg druk is. Ze doet wat raar, maakt soms iets stuk of ze doet iemand pijn. Maar eigenlijk is Mali lief en ze probeert om haar vrienden te helpen. Dat beseffen zij wel. Eerst bleef hun deur voor Mali gesloten, maar later verrassen ze haar graag.

‘Mali’ is een prentenboek dat in scholen een vertrekpunt kan vormen voor eenvoudige gesprekjes over moeilijke sociale problemen zoals over beweeglijkheid (ADHD).

Het is een verhaal waarin ook ouders en grootouders herkenningspunten zullen vinden en is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.

Yule Hermans  deelde mijn enthousiasme en zorgde met haar unieke illustraties voor een speciale sfeer bij de gekke situaties. De knappe tentoonstelling van Yule in de foyer van het CC Ter Vesten in maart van dit jaar, was maar pas geopend toen de pandemie de deuren voor het publiek weer sloot. Twee originele werken uit Mali vergezellen mij nu in mijn living.

De tentoonstelling in Ter Vesten 

Yule Hermans 

Het schrijven zelf vraagt meer tijd dan veel mensen vermoeden. Het is veel schrijven, schrappen, opnieuw beginnen en een eigen stijl vinden. Ik voel mij best thuis in rijmvorm. Het ritme en de muziek in taal, daar hou ik van. Niet voor niets is mijn hobby zingen in ons kamerkoor Cor@cor. 

Aan mijn oud werktafeltje met uitzicht op de tuin zit ik uren te denken, schrijven en puzzelen. Met radio Klara op de achtergrond of gewoon in stilte. Het is best spannend om een verhaal tevoorschijn te zien komen. De laatste stap in heel het proces is het uittikken op de pc en het nakijken en corrigeren. Tenslotte laat ik het verhaal een tijdje rijpen, soms een maand of langer en ik laat het door familie of vrienden lezen. Pas als het dan goedgekeurd is, ga ik op zoek naar een uitgever.

Een uitgever zoeken is een job apart. Ik richt mij tot uitgevers in België en Nederland en bekijk op hun websites welk genre zij aanbieden. Het is eigenlijk een soort sollicitatie, meestal per mail, maar ook verschillende per post. Elke uitgeverij krijgt een groot aanbod manuscripten en het duurt daardoor gemiddeld drie maanden voor je antwoord krijgt.

 Je begrijpt wel dat ik een gat in de lucht sprong toen Educatieve Uitgeverij Graviant  interesse had. Een jaar later had ik het boek in handen en dat gaf een geweldig goed gevoel.

Dit jaar kon ik mijn ei leggen in het ‘leesnest’ van Averbode. Ik werkte mee aan de taalmethode Wajo. 

Eerder werkte ik al mee aan Ik lees ik doe bij Abimo. Maar liefst schrijf ik kinderverhalen. Nu zit Muis moet kiezen in de pijplijn.

 

Schrijven is een belangrijk deel van mezelf

en het is fantastisch dat ik dat mag delen met anderen.  

An Van Daele

december 2020

Interesse? Je kan het boek Mali bestellen via mail auteuranvandaele@gmail.com

An Van Daele volgen kan via https://www.facebook.com/Woorden-in-beweging-auteur-An-Van-Daele-103935708205385

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.